Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πότε καταβάλλονται επιδόματα και ενισχύσεις έως την αρχή του 2021

Πότε καταβάλλονται επιδόματα και ενισχύσεις έως την αρχή του 2021
Τι ισχύει για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε αναστολή και για τις αποζημιώσεις για το «κούρεμα» των ενοικίων
Έως το τέλος του χρόνου ή μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου του 2021 καταβάλλονται τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
1. «Κλειδώνει» για μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021 η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυση των 534 ευρώ στους εργαζόμενους
που θα παραμείνουν σε αναστολή ενώ για τον νέο χρόνο προγραμματίζεται η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρέματα ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου.
2. Αρχές Γενάρη και η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους όπως επίσης και η ενίσχυση των 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Το 2020 θα κλείσει με το διπλό επίδομα τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και με την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ημερομηνίες ανά κατηγορία

Ο πλήρης κατάλογος των εκκρεμοτήτων και ο προγραμματισμός που υπάρχει, είναι ο εξής:
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα καταβληθεί αυτή τη φορά ταυτόχρονα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων αλλά και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Η καταβολή του ποσού θα γίνει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Η καταβολή θα είναι και πάλι αναλογική ανάλογα με τις ημέρες αναστολής μέσα στον Δεκέμβριο.
• 159.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν προκαταβάλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές μέσα στο 2019 από αυτές που τους αναλογούν, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πιστώσεις θα φτάσουν στα 136 εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχουν και περίπου 800.000 επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές για να κλείσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους με την προηγούμενη μέθοδο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η πληρωμή αυτή που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο και μετά.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η καταβολή και του διπλού επιδόματος στους περίπου 400.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Είναι ένα από τα τελευταία μέτρα στήριξης που υλοποιούνται εντός του 2020 στο πλαίσιο καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας.
Οι κληρονόμοι που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την είσπραξη των αναδρομικών (σ.σ είναι τα αναδρομικά που δικαιούνταν συνταξιούχοι για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαίου 2016) θα εισπράξουν τα χρήματά τους μέσα στον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται η υποβολή πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη έκδοσης διαθήκης αλλά και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (σ.σ υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) θα πάρουν τα χρήματά τους τον Μάρτιο.
Τον Ιανουάριο θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε κατηγορίες επαγγελματιών (σ.σ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι κλπ). Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του χρόνου.
Μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία πληρωμής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν κούρεμα ενοικίου τον Νοέμβριο. Και αυτή η πληρωμή προγραμματίζεται για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης