Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η καταβολή των checks των 2.000 δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η καταβολή των checks των 2.000 δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Η έγκριση των ενισχύσεων σε ρευστό θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί δεν διατέτουν πλειοψηφία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ψήφισε με πλειοψηφία 275 υπέρ έναντι 134 κατά υπέρ του αιτήματος του προέδρου Trump για την καταβολή άμεσων χρηματικών ενισχύσεων με τη μορφή των checks των 2.000 δολαρίων αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου 2020.
Το επόμενο βήμα είναι η αβέβαιη έγκριση του μέτρο από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Παρότι οι Δημοκρατικοί τον στήριξαν όσον αφορά τις άμεσες χρηματικές ενισχύσεις, ανέτρεψαν το veto του στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές ύψους 740 δισ. δολαρίων (στο οποίο να σημειωθεί περιλαμβάνονται οι κυρώσεις προς την Τουρκία για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400).
Ο πρόεδρος Trump την προηγούμενη Κυριακή (29/12) απείλησε με veto ένα συνολικό πακέτο δαπανών 2,3 τρισ. δολ. (στις οποίες περιλαμβανόταν το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 900 δις. ευρώ) γεγονός που θα προκαλούσε κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Ωστόσο, οι δημοκρατικοί ζήτησαν χρησιμοποίησαν το προεδρικό αίτημα για να προωθήσουν την πρόταση, επιχειρώντας να διχάσουν τους Ρεπουμπλικανούς, κατά την ψηφοφορία τη Δευτέρα, λιγότερο από ένα μήνα πριν αποχωρήσει από το αξίωμα.

Κόστος 464 δισ. δολ.

Οι 275 ψήφοι που έλαβε το νομοσχέδιο κάλυψαν το απαιτούμενο ποσοστό των 2/3 του νομοθετικού σώματος που απαιτούνταν.
Συνολικά 130 Ρεπουμπλικάνοι, δύο ανεξάρτητοι και δύο Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στο μέτρο.
O Trump μετά τη απειλή veto υπέγραψε τελικά το συνολικό πακέτο των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. αλλά απαίτησε οι άμεσες χρηματικές ενισχύσεις να αυξηθούν από τα 600 δολ. την εβδομάδα σε 2.000 δολ..
Τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνουν ομοσπονδιακές δαπάνες 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση κρατικών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα όσον αφόρα τη διανομή των εμβολίων και τις υγειονομικές υπηρεσίες και 892 δισεκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα περάσει το μέτρο από τη Γερουσία, όπου μεμονωμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ασκήσει κριτική ότι θα προκληθούν επιπλέον δαπάνες ύψους δις. ευρώ όσον αφορά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και θα πρέπει και εκεί να ανατραπεί το veto του Trump.
Η αύξηση του ποσού για τις άμεσες χρηματικές ενισχύσεις από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ. θα κοστίσει επιπλέον 464 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Μεικτή Επιτροπή Φορολογίας, η οποία κοστολογεί τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στη Γερουσία.

Στη Γερουσία

Η Γερουσία πρόκειται να συγκληθεί την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021  και ο ηγέτης της Γερουσίας της Δημοκρατίας Chuck Schumer δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση των checks των 2.000 δολ.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell χαιρέτισε την Κυριακή την υπογραφή του νομοσχεδίου για τις ομοσπονδιακές δαπάνες και το πακέτο μέτρων τόνωσης από τον Trump χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω τη στάση των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι είναι διχασμένοι.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θύματα περίπου 330.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έπληξε την οικονομία, καθώς εκατομμύρια οικογένειες βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας και άλλες ενισχύσεις για να επιβιώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης