Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Ελλάδα 25 εκατ. εμβόλια έως τέλη Ιουνίου – Διχασμένοι οι ειδικοί για άνοιγμα σχολείων στις 8/1 – Μητσοτάκης: Προσοχή μέχρι να εμβολιαστούμε

Στην Ελλάδα 25 εκατ. εμβόλια έως τέλη Ιουνίου – Διχασμένοι οι ειδικοί για άνοιγμα σχολείων στις 8/1 – Μητσοτάκης: Προσοχή μέχρι να εμβολιαστούμε
Αρχίζουν από σήμερα 29/12 οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα
(upd8) Την επόμενη ημέρα της λήξης των περιοριστικών μέτρων επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οι επιστήμονες, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει πως απόλυτη προτεραιότητα της είναι να ανοίξουν στις 8/1 τα σχολεία, έστω και αν το άνοιγμα γίνει σταδιακά, με τα δημοτικά να προηγούνται.
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς κάποιοι προκρίνουν όντως την 8η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται σε καθημερινή βάση τα κρούσματα έως τότε ενώ άλλοι ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 15/1 έτσι ώστε να έχει αποτυπωθεί η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην εξέλιξη της επιδημίας.
Το θέμα θα εξεταστεί στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας, τονίζοντας παράλληλα πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ από ασθενείς με covid ανέρχεται στο 68% στην επικράτεια, και συγκεκριμένα 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Βάσει αυτών των δεδομένων και παρά την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί από την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών (στις 20/1 αναμένεται να αρχίσει και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού), η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν κατά την υπόλοιπη εορταστική περίοδο αλλά να εξακολουθούν να τηρούν πιστά τα μέτρα, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και ότι θα συνεχιστούν με ακόμα μεγάλη αυστηρότητα οι έλεγχοι για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Μητσοτάκης: Με rapid test και εμβόλια κατά της επιδημίας

Τη θέση ότι με τα rapid test και τους εμβολιασμούς θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ένα από τα 386 κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διενέργειας 12.000 rapid test για κορωνοϊό καθημερινά, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr.
Ο κ.Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα rapid test στον έλεγχο της διασποράς του ιού, υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και έως ότου εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων.

Η δήλωση Μητσοτάκη:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το πολυδύναμο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας Περιστερίου, για να επιβλέψω τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας testing.gov.gr.
Μέσα από την πλατφόρμα αυτή έχουμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να κάνουμε σε όλη τη χώρα 12.000 τυχαία rapid test σε συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την δράση.
Τα rapid test μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε τον δείκτη θετικότητας σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.
Αυτό το στοιχείο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να μπορούμε γρήγορα να εντοπίζουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, ώστε να παρεμβαίνουμε γρήγορα και τοπικά για να τις περιορίζουμε.
Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεση μας αυτήν την πληροφορία, θα πρέπει να έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι να εγγράφονται στην πλατφόρμα και να προθυμοποιούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δώδεκα χιλιάδες τεστ λοιπόν, σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, ένα εκ των οποίων είναι εδώ στο Περιστέρι.
Αυτά τα 12.000 τεστ προστίθενται στα πολλά, δεκάδες χιλιάδες, τεστ τα οποία ήδη γίνονται τακτικά κάθε μέρα, είτε μιλάμε για τεστ PCR είτε μιλάμε για γρήγορα τεστ αντιγόνων.
Και θα μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία τους επόμενους μήνες καθώς θα προχωράει ταυτόχρονα και η διαδικασία του εμβολιασμού.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.
Μέχρι όμως να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ για να μην αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Και για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία σε τοπικό επίπεδο για αυτό και αυτή η δράση είναι τόσο σημαντική για αυτό και ενθαρρύνω όλες και όλους σε ολόκληρη τη χώρα να συμμετέχουν στη δράση αυτή.
Μόνο ωφελημένοι μπορούν να είναι οι ίδιοι.

Δωρεάν τα τεστ

Όλα αυτά είναι τεστ τα οποία διεξάγονται δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες, παίρνουν τα αποτελέσματα εντός 10 λεπτών, οι ίδιοι θα γνωρίζουν προφανώς ότι είναι αρνητικοί διότι οι πιο πολλοί θα είναι αρνητικοί, αν τυχόν είναι θετικοί θα πρέπει να μπουν στις διαδικασίες των πρωτοκόλλων επίβλεψης.
Όμως είναι μία πάρα πολύ σημαντική δράση για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με τη δράση του εμβολιασμού και τον περιορισμό της πανδημίας για τους επόμενους μήνες.
Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του κέντρου υγείας, όλα τα στελέχη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που και αυτά έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες.
Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και έχουμε ένα πολύ τολμηρό σχέδιο ενίσχυσης της τον επόμενο χρόνο και εδώ πέρα το πολυδύναμο ιατρείο Περιστερίου αποτελεί ένα υπόδειγμα του πώς πρωτοβάθμιες δομές περίθαλψης και φροντίδας μπορούν να εξυπηρετήσουν σημαντικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Από καρδιάς σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλή δύναμη και το 2021 να είναι μία καλή χρονιά για όλες και για όλους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πέτσας: Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε λάβει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων – Στόχος να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 8/1

Τη θέση ότι έως τα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει λάβει 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, είπε ότι στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.
«Θα έχουμε παραλάβει 429 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ακολουθούν οι εγκρίσεις και για άλλες φαρμακοβιομηχανίες, και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.
Με βάση το σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά κίνηση αλληλεγγύης, και τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά τα κίνητρα.
«Μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό το οποίο θα είναι και στα αγγλικά» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι σήμερα Τρίτη 29/12 θα γίνει η πρώτη συζήτηση της υπ.Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή  εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
«Είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος παρέπεμψε στη συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα στις 8 Ιανουαρίου, ή σταδιακά.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς, σχολιάζοντας ότι η σχετική συζήτηση στην επιτροπή θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Γεωργιάδης: Μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες, αν διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα

Τη θέση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες εφόσον διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα ως προς την εξέλιξη της επιδημίας διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης είπε πως οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.
«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο κ.Γεωργιάδης χωρίς να διευκρινίσει, αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου.
«Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου.
Σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες.
Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.
Σχετικά με το πώς κινήθηκαν οικονομικά τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο τζίρος την περασμένη εβδομάδα έφτασε έως και το 40%».
«Οι πολύ μεγάλες αλυσίδες δεν δουλέψανε.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις τα μικρά μαγαζιά έκαναν καλύτερο τζίρο, με τη μέθοδο click away» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης.

Σύψας: Έως τα μέσα Ιανουαρίου η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ – Σήμερα θα συζητήσουμε για τα δημοτικά

Την εκτίμηση πως έως τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να αναμένεται η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως η Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα Τρίτη 29/12 για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή.
Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα.
Δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις.
Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως αν και ο δείκτης μεταδοτικότητας R είναι κάτω από το 1, αυτό ανατρέπεται εύκολα.
«Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ.
Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας ότι προϋπόθεση για αυτό, είναι να τηρούμε τα μέτρα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε πως «ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου.
Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες.
Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση.
Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο
Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%.
Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα.
Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει.
Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά.
«Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται» είπε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι η πανδημία είναι τελείως απρόβλεπτη.
«Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1.
Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε» ανέφερε ο κ.Σύψας.

Στην Ελλάδα 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Άλλες 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έλαβε σήμερα Τρίτη 29/12 η Ελλάδα ενώ θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 08:30 το πρωί με ειδική πτήση που προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτσαν άλλες 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, οι οποίες στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.
Την πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, o oποίος περιορίστηκε στη δήλωση ότι «συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».
Σημειώνεται πως βάσει του προγραμματισμού, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου άλλες 433.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου ακόμα 1.255.800 δόσεις.
Στις δόσεις αυτές, εκτιμάται ότι θα προστεθούν και τα εμβόλια της Moderna, τα οποία αναμένεται να λάβουν έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου.
Εφόσον λάβει έγκριση και το εμβόλιο αυτό, τότε περίπου 240.000 δόσεις αναμένονται για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλα εμβόλια, όπως αυτό της AstraZeneca.

Άρχισαν οι εμβολιασμοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα
 
Εν τω μεταξύ, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, ενώ σήμερα άρχισαν και οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.
Εκτιμάται πως στις 4 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών ενώ έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Παράταση έως τις 31/12 του lockdown στις Θεσπιές Βοιωτίας

Έως τις 31/12 παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την τοπική κοινότητα Θεσπιέων Βοιωτίας.
Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν στις 31 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
Βάσει των αποφάσεων, παρατείνονται τα εξής μέτρα:
- Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
- Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).
Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τ.Κ. Θεσπιέων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.
Παράλληλα αποφασίζεται και η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία, από αύριο στις 6 το πρωί έως και την 31.12.2020, δηλαδή για τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι , λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
 
Θεοδωρίδου: Οι ποσότητες των εμβολίων θα αυξάνονται σταδιακά - Με όρους «διαφάνειας» η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.
Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».
Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες».
Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».
Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κα. Θεοδωρίδου.
Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομο στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Πρώτη ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο

Ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρό» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλεόυς, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους στους χθεσινούς (28/12) εμβολιασμούς που έγιναν στη χώρα μας με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα.
Συγκεκριμένα, σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς εμφανίστηκε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό.
«Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Στους 4.672 οι νεκροί στην Ελλάδα


Στους 4.672 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 28/12, 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Στην περιφέρεια της Αττικής εντοπίστηκαν 188 νέα κρούσμστα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης 91.
Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.




Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης