Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο, ο χρόνος των αλλαγών και οι σκέψεις Μητσοτάκη - Οι τελικές αποφάσεις Μάρτιο - Απρίλιο

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο, ο χρόνος των αλλαγών και οι σκέψεις Μητσοτάκη - Οι τελικές αποφάσεις Μάρτιο - Απρίλιο
Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα όταν θα υπάρχει κανονικότητα
Πριν λίγο καιρό σε παραπολιτική στήλη μεγάλης εφημερίδας συχνός συνομιλητής του Πρωθυπουργού τόνιζε ότι ο Μητσοτάκης έχει μετανιώσει που δεν έκανε πιο ευρείες αλλαγές το καλοκαίρι.
Το παραπολιτικό δεν διαψεύστηκε και θεωρήθηκε ως ένα στοιχείο του ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει ότι ο Πρωθυπουργός σκεφτόταν και συνεχίζει να σκέφτεται περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον.
Την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα την εξέφρασε ο Μητσοτάκης και σε άλλο στενό του συνεργάτη με σκοπό, όπως λέει, να κάνει καλύτερη την κυβερνητική ομάδα και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της.
Κάποιοι μετέφρασαν την κουβέντα ως μία απόφαση που θα παρθεί άμεσα, ωστόσο, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να γίνουν τώρα σε αυτή τη φάση.
Οι λόγοι είναι προφανείς.
Η κυβέρνηση δίνει μία μεγάλη μάχη χαρακωμάτων με το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία» να εξελίσσεται και η ομαλή κατάληξή του είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Εάν πάει καλά, θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα της αγοράς, την επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Άρα δεν θα γίνουν αλλαγές μέχρι το τέλος των εμβολιασμών, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι;
Όχι.

Αλλαγές όταν θα υπάρχει κανονικότητα


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναζητείται ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος προκειμένου να ανακοινωθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι αλλαγές δεν θα είναι δομικού χαρακτήρα όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Το 2021 είναι μία χρονιά που η κυβέρνηση «παίζει» τα ρέστα της, θέλει να επιμείνει στις πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων και βάσει αυτού αλλαγές σε υπουργεία που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν να γίνουν σε αυτή τη φάση.
Άλλωστε, μία ολική αναδόμηση θα έδινε το λάθος μήνυμα.
Ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα λάθος και αυτό δεν ισχύει. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το πότε θα γίνουν οι αλλαγές.
Δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ το ζήτημα άμεσων αλλαγών, δηλαδή σε μερικές μέρες.
Ο κατάλληλος χρόνος θα είναι ότι θα υπάρξει μία κανονικότητα όσον αφορά την πανδημία, θα τρέχουν οι εμβολιασμοί χωρίς προβλήματα και φυσικά εάν δεν έχει προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας όπως π.χ ένα θερμό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά.
Βάσει όλων αυτών κάποιοι τον τοποθετούν μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαρτίου ή και Απρίλιο του 2021.
Εξαρτάται και από το εάν θα έχουμε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην επικράτεια.

Παράπονα για υπουργούς και δυσκολία συνεργασίας


Ωστόσο, υπάρχουν παράπονα για πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο και εκτός αυτού υπάρχουν και δυσαρμονίες μεταξύ υπουργών τις οποίες τις είδαμε και πριν λίγο καιρό να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αρκετά παράπονα για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του και επικοινωνεί το έργο του είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει κουράσει μεγάλη μερίδα του Μαξίμου και της Κ.Ο με τον τρόπο που βγαίνει επιθετικά σε κάθε κυβερνητική απόφαση και αποτελεί έναν πονοκέφαλο καθώς, ο τρόπος του δεν συνάδει με το χαμηλό μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση.
Υπάρχουν, όμως, και διάφορες δυσαρμονίες μέσα στη κυβέρνηση.
Η υπόθεση με το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων ανέδειξε ότι οι υπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κικίλιας δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τόσο με τον κ. Χαρδαλιά όσο και με τον κ. Κικίλια και τον συνεργάτη του Π. Αρκουμανέα.
Τους ζήτησε να συνεργαστούν διότι το διακύβευμα είναι εθνικό.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές θα τους αφορούν.
Επίσης, εδώ και καιρό –ήδη πριν το καλοκαίρι- υπάρχει μία δυσκολία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών να συνεργαστούν σε μία κοινή διπλωματική στρατηγική.
Η διπλωματική ακόλουθος του Πρωθυπουργού κ. Σουράνη έχει υποκαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τον κ. Δένδια ο οποίος ακολουθεί μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι σε Τουρκία-Γερμανία-ΝATO.

Προμηνύονται μεγάλες αλλαγές στους υφυπουργούς


Στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού έχουν γραφτεί παράπονα και για άλλους υπουργούς, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οδεύουν για καρατόμηση.
Κάποιοι θα μετακινηθούν και κάποιοι αναγκαστικά θα τεθούν εκτός.
Όσο αφορά τους υφυπουργούς, υπάρχει μεγάλη γκρίνια για πολλούς από αυτούς αλλά, κυρίως, υπάρχει η θέληση πολλών βουλευτών να τους υποκαταστήσουν.
Ειδικά αυτούς που δεν προέρχονται από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πιέσεις είναι πολλές και εκφράστηκαν σε όλους τους τόνους στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις που είχε ο Πρωθυπουργός μαζί με τους βουλευτές της Κ.Ο.
Στον ανασχηματισμό, οι αλλαγές στους υφυπουργούς θα είναι περισσότερες.
Θα πρέπει να αναδειχθούν πρόσωπα που είναι νέα, άφθαρτα και έχουν όρεξη να δουλέψουν.
Επίσης, παρ’ όλο που κάποιοι ψιθυρίζουν ονόματα από τον κεντροαριστερό χώρο όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, στο μυαλό του Πρωθυπουργού δεν είναι να προχωρήσει σε νέα σύγκλιση με το Κέντρο.
Αυτό το έχει ήδη κερδίσει και, ίσως, να του έκανε κακό από τα δεξιά του μία τέτοια κίνηση.

Αλλαγές και στο οβάλ


Σημειωτέον, κάποιοι προεξοφλούν ότι στις αλλαγές που σκέφτεται ο Μητσοτάκης βρίσκεται και το ίδιο του το γραφείο.
Ήδη, κάποιοι θεωρούν ότι κάποιο πρόσωπο θα βρεθεί εκτός Μαξίμου – αλλά εντός κυβέρνησης- ως μία κίνηση να χρυσωθεί το χάπι της απομάκρυνσης.
Έχει αποδείξει ότι μπροστά στην ευρυθμία του γραφείου του δεν κάνει εκπτώσεις.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει μία πιο συνεκτική ομάδα τόσο στο Μαξίμου όσο και στην κυβέρνηση η οποία θα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.
Ακόμα και για μία εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2021.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης