Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci: Τα χειρότερα έρχονται - Ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων σε Ευρώπη - ΗΠΑ – Ανησυχούν οι συνεχείς μεταλλάξεις – Στους 1,77 εκατ. οι νεκροί

Fauci: Τα χειρότερα έρχονται - Ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων σε Ευρώπη - ΗΠΑ – Ανησυχούν οι συνεχείς μεταλλάξεις – Στους 1,77 εκατ. οι νεκροί
Στα 81 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην Ισπανία
Με την Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού για δεύτερη ημέρα χθες, Δευτέρα 28/12, δύο πράγματα προβληματίζουν, τα ρεκόρ κρουσμάτων - θανάτων που σημειώνονται σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αλλά και οι συνεχείς μεταλλάξεις που καταγράφει ο ιός και που εντοπίζονται σε μια σειρά από χώρες, από τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία μέχρι τη Νότια Κορέα.
Βασικό χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων αυτών, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στη Νότια Αφρική όπου εντός της ημέρας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται υπό την «επήρεια» των μαζικών εμβολιασμών, οι οποίοι άρχισαν προχθές Κυριακή 27/12 και θεωρούνται ότι σηματοδοτούν και την αρχή του τέλους της επιδημίας, ενώ στις ΗΠΑ η επιδημία εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη, καθώς κάθε εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου καταγράφονται περίπου 1 εκατομμύριο μολύνσεις.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 81.146.264 και οι νεκροί σε 1.771.161
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 19.248.978 και σε νεκρούς με 334.361
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 191.139 και τρίτη σε κρούσματα με 7.484.285
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 147.901 και τέταρτο το Μεξικό με 122.426
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 71.925 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 70.860 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.019.972 και πέμπτη η Γαλλία με 2.616.578 και όγδοη η Ιταλία με 2.047.696
- Ένατη η Ισπανία με 1.854.951 και δέκατη η Γερμανία με 1.658.639
Image
Μαζικοί εμβολιασμοί εν μέσω επιφυλάξεων στην Ευρώπη

Από προχθές Κυριακή 27/12 η Ευρώπη κινείται στον ρυθμό των μαζικών εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, αν και η αρχή είχε ήδη γίνει από το Σάββατο 26/12 σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί μεταδόθηκαν σε απευθείας ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ σε πολλές χώρες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν και επικοινωνιακές εκστρατείες για να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στα εμβόλια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και BioNTech, Moderna και AstraZeneca, για συνολικά περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις και έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες το 2021.
Ωστόσο, οι έρευνες καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα διστακτικότητας στον εμβολιασμό σε χώρες από τη Γαλλία έως την Πολωνία, με πολλούς να χρησιμοποιούν ως αιτιολογία ότι, τα εμβόλια χρειάζονται δεκαετίες για να παρασκευαστούν και όχι μόνο μερικούς μήνες.
Έρευνες στην Πολωνία, όπου η δυσπιστία στους δημόσιους οργανισμούς είναι βαθιά, έχουν δείξει ότι  λιγότερο από το 40% των πολιτών σχεδιάζει να εμβολιαστεί.
Πολιτείες.

Καθυστερήσεις σε Ισπανία και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες στην παράδοση των εμβολίων

Κατά μια ημέρα θα καθυστερήσει η παράδοση εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε Ισπανία και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες λόγω προβλήματος στον εφοδιασμό στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο.
«Η Pfizer Ισπανίας δηλώνει ότι ενημερώθηκε τη νύχτα από το εργοστάσιό της στο Πιρς (Βέλγιο) για καθυστέρηση των αποστολών σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, λόγω ενός προβλήματος στην διαδικασία φόρτωσης και αποστολής» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, το οποίο όμως δεν αναφέρει ποιες είναι οι άλλες επτά χώρες.
Το ισπανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο φαρμακευτικός όμιλος διαβεβαίωσε το υπουργείο ότι «η κατάσταση έχει ήδη ρυθμιστεί, αλλά η προσεχής παράδοση εμβολίων θα σημειώσει καθυστέρηση κάποιων ωρών και τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ισπανία την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου για την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια».
Η Ισπανία αναμενόταν χθες Δευτέρα 28/12 να λάβει 350.000 δόσεις του εμβολίου που παρασκευάζουν τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech.
Τους επόμενους τρεις μήνες η Ισπανία προβλέπει να λαμβάνει περίπου 350.000 δόσεις την εβδομάδα.
 
Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα

Πάντως και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένουν.
Γερμανία και Ολλανδία είναι σε καθολικό, αυστηρό lockdown από τις 16/12 και που θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία από χθες 28/12 πέρασε ξανά σε «πορτοκαλί» ζώνη όπου και θα παραμείνει έως και τις 30/12, κάτι που σημαίνει πως θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.
Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, όπου και εκτιμάται πως η επιδημία είναι εκτός ελέγχου, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί απέναντι σε ένα νέο lockdown.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού).
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 333.000 οι νεκροί – Fauci: Δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα

Εφιάλτης παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 333.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 19 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα.
Παρά την έναρξη των εμβολιασμών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν από τις αρχές Νοεμβρίου και σε εβδομαδιαία βάση περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα και ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 118.000.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αν και όλοι οι αρμόδιοι και ειδικοί υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί η σχετική ανοσία.
Πάντως, ο Fauci επισημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα και πως μετά τις γιορτές, θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων, τη στιγμή που αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν πως τους επόμενους μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας θα βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.
Image
Σε προχθέςινές του δηλώσεις ο Fauci είπε ότι πρόκειται να επιδεινωθεί η κατάσταση με την πανδημία, κάτι που  όπως είπε, θα οδηγήσει την χώρα σε «κρίσιμο σημείο».
Όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει ο Fauci, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια για διακοπές, ευνοούν τη διάδοση του Covid -19.
«Συμμερίζομαι την ανησυχία του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden ότι καθώς εισερχόμαστε στις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση, μπορεί να επιδεινωθεί», δήλωσε στο CNN ο ειδικός επί των μολυσματικών ασθενειών.
Ο Biden προειδοποίησε την Τετάρτη (23/12) ότι οι πιο σκοτεινές μέρες των ΗΠΑ «είναι μπροστά μας - όχι πίσω μας».
Ο Fauci, ο οποίος προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν, αποκάλυψε πως ένιωθε καλά μετά το εμβόλιο και δεν είχε κάποια παρενέργεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχίατρος των ΗΠΑ Jerome Adams δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ» για την έξοδο μετά τις διακοπές.
Τα ταξίδια για τις διακοπές στις ΗΠΑ μειώθηκαν φέτος σημαντικά  κατά την εορταστική περίοδο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά παρέμειναν σχετικά αυξημένα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών, μέσω αεροδρομίων διακινήθηκαν περισσότεροι από 6.000.000 επιβάτες τις ημέρες των γιορτών.
Μετά τις γιορτές των Ευχαριστιών του Νοεμβρίου, τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα τον Δεκέμβριο, με περισσότερες από 200.000 νέες περιπτώσεις και μερικές φορές περισσότερους από 3.000 θανάτους καθημερινά.

Κίνα: Εκατομμύρια τεστ σε κατοίκους

Εκατομμύρια τεστ σε κατοίκους τόσο στο Πεκίνο όσο και στην πόλη Νταλιάν πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες οι κινεζικές αρχές.
Στην Νταλιάν, ολοκληρώθηκε προχθές Κυριακή 27/12 και μέσα σε πέντε ημέρες ένα μαζικό πρόγραμμα τεστ στους 6,38 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, όπου και από τις 15/12 είχαν καταγραφεί 33 κρούσματα και 27 ασυμπτωματικοί πολίτες που είχαν τεθεί υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
Περίπου 840.000 τεστ έγιναν και στο προάστιο Shunyi,του Πεκίνου ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή.
Η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το Σάββατο (26/12) ήταν στενές επαφές προηγούμενων κρουσμάτων.
Ως αποτέλεσμα, δύο χωριά στο Shunyi έχουν σφραγιστεί.
Η συνοικία Chaoyang, η οποία γειτονεύει με τη Shunyi, υπέβαλε σε τεστ 234.413 άτομα σε τρεις γειτονιές, χωρίς να εντοπιστεί κρούσμα του Covid  -19.
Άτομα που δεν έχουν λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν επιτρέπεται να βγουν έξω από τα σπίτια τους.
Ορισμένες κατοικίες στο Tongzhou έχουν επαναφέρει τη θερμομέτρηση κατά την είσοδο και ο αριθμός των εισόδων έχει μειωθεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει αυστηρούς περιορισμούς στο Πεκίνο, λόγω ανησυχιών πως τα εορταστικά ταξίδια  θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων Covid -19 στην πρωτεύουσα.  
Ήδη αναφέρθηκαν κρούσματα, που μεταδόθηκαν τοπικά για τέταρτη συνεχόμενη μέρα την Κυριακή (27/12/2020) όπως αναφέρει το Reuters, ακριβώς ένα χρόνο από την εμφάνιση της νόσου στην Κίνα.
Σε συνάντηση υπό τον γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος του Πεκίνου Cai Qi, αποφασίστηκε να εισέλθουν όλες οι περιοχές της πρωτεύουσας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ θα σφραγίζονται κατοικίες και χωριά

Ινδία: Υποχωρεί ο κορωνοϊός, μεγάλη μείωση των ενεργών κρουσμάτων

Συνεχίζονται οι τάσεις υποχώρησης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 20.021 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά, στην Ινδία έχουν αναφερθεί 10.207.871 κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές Κυριακή 27/12, οι μολύνσεις ανακοινώθηκε ότι υποχώρησαν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες, κάτω από το όριο των 20.000.
Παράλληλα, άλλοι 279 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχονται σε 147.901.
Τα επιλεγόμενα «ενεργά» κρούσματα μειώθηκαν στα 277.301.
Όπως αναφέρεται, είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εδώ και μήνες, που μένουν κάτω από το όριο των 280.000.
Αν και η επιδημία συνεχίζει να επιβραδύνεται, η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων.

Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού και στη Λατινική Αμερική

Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της επιδημίας του κορωνοϊού και στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές του πλανήτη.
Στο Μεξικό, οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει εδώ και δύο ημέρες.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.217 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 400 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 122.426 νεκρούς επί συνόλου 1.383.434 μολύνσεων.
Ο πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι η συμφωνία που υπέγραψε το Μεξικό με την Pfizer, που παράγει το εμβόλιο, θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές να έχουν ανοσοποιήσει 700.000 ως 750.000 ανθρώπους περί τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 18.479 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 344 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Η Βραζιλία μετρά 191.139 νεκρούς επί συνόλου περίπου 7,5 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή στην Αργεντινή έγινε γνωστό ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.030 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φτάνει τους 1.583.297.
Παράλληλα, άλλοι 149 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.650 νεκρούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 132.721.
σήμερα Τρίτη 29/12 αναμένεται να αρχίσει στην Αργεντινή ο εμβολιασμός των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό, μετά την απόφαση των αρχών να εγκρίνουν την «κατεπείγουσα χρήση» του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που παρήγγειλε το Μπουένος Άιρες από τη Ρωσία, περίπου 300.000 δόσεις — από το 1 εκατομμύριο που συμφωνήθηκε να προμηθευτούν συνολικά — παραδόθηκε στη Αργεντινή την περασμένη εβδομάδα.

Αποστολή 300.000 εμβολίων Sputnik στην Αργεντινή … χωρίς τη δεύτερη δόση

Στην αποστολή 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik στην Αργεντινή προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, μόνο που τα εμβόλια αυτά δεν περιλάμβαναν τη δεύτερη δόση.
Το ρωσικό εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gamaleya, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, μετά και την χορήγηση της δεύτερης δόσης, ανέρχεται στο 91%.
Όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές, κάποιοι Ρώσοι κατασκευαστές θεωρούν ότι η δεύτερη δόση, η οποία χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη, είναι λιγότερο σταθερή, κάτι που αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για το φιλόδοξο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ρωσίας.
Η απόφαση να σταλούν 300.000 δόσεις του εμβολίου στην Αργεντινή, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, μια και το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα μετά τη Λευκορωσία που έχει εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, με το οποίο εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη 650.000 Ρώσοι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου, αναφέρουν ότι τα εμβόλια που εστάλησαν στην Αργεντινή, αποτελούνται κυρίως από την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς αυτή έχει παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση.
Πάντως, η ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία Generium που έχει αναλάβει την παραγωγή του εμβολίου Sputnik υποστηρίζει πως πλέον παράγει τα συστατικά των δύο δόσεων του εμβολίου στις ίδιες ποσότητες.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε αναφερθεί στην επιλογή χορήγησης της μιας μόνο δόσης του εμβολίου Sputnik, κάνοντας λόγο για εμβόλιο «light» που κατά τα λεγόμενα του, μπορεί να μην παρέχει την ίδια προστασία σε σχέση με την χορήγηση των δύο δόσεων, αλλά υπολογίζεται ότι αυτή ανέρχεται επίπεδα του 85%.

Αυστραλία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις την Πρωτοχρονιά

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς αποφάσισε το Σίδνεϊ, μια από τις μεγάλες πόλεις που υποδέχεται από τις πρώτες το νέο έτος.
Λόγω έξαρσης κρουσμάτων στα προάστια της βόρειας ακτής της πόλης στα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 250.000 άνθρωποι στην περιοχή αυτή θα μείνουν σε αυστηρό lockdown μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.
Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας απαγόρευσε τη μαζική προσέλευση ανθρώπων στο κέντρο του Σίδνεϊ τη νύχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενώ περιόρισε τον αριθμό των ανθρώπων στις υπαίθριες συγκεντρώσεις στα 50 άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης