Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στήνεται Big Brother για όσους δεν εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού

Ισπανία: Στήνεται Big Brother για όσους δεν εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού
Σε εφαρμογή τίθεται μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται όσοι πολίτες δεν εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού στην Ισπανία
Σε εφαρμογή τίθεται μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται όσοι πολίτες δεν εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού στην Ισπανία, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, με τα πρώτα εμβόλια να καταφτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες και τους εμβολιασμούς να εντείνονται, πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας αλλά και πολίτες δείχνουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, καθώς θεωρούν αυξημένου ρίσκου μια τέτοια ενέργεια.
Ένα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αν και λιγότερο έντονο.
Μοιραία, οι υγειονομικές αρχές των χωρών ανησυχούν για τη μη επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για να υπάρξει εντέλει «ανοσία της αγέλης».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ισπανοί γραφειοκράτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Salvador Illa, προετοιμάζουν την κατάρτιση ενός μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όσοι πολίτες δεν εμβολιάζονται.
Σχετικά με τα άτομα εκείνα που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν, «αυτό που θα κάνουμε είναι ένα μητρώο, το οποίο, επιπροσθέτως, θα κοινοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως θα αναφέρεται «στα πρόσωπα εκείνα που θα τους προτείνουμε να εμβολιαστούν και τα οποία, απλώς, θα το αρνηθούν».

«Δεν θα δημοσιοποιηθεί το έγγραφο»

«Δεν θα πρόκειται για ένα έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί», διαβεβαίωσε ο Ισπανός υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως αυτό το μητρώο θα δημιουργηθεί «με τον μεγαλύτερο σεβασμό για την προστασία των δεδομένων».
Βάσει της τελευταίας μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα από το Κέντρο Κοινωνιολογικής Έρευνας, ένα ινστιτούτο δημοσκοπήσεων εξαρτώμενο από την κυβέρνηση, το ποσοστό των Ισπανών που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί μειώθηκε εντυπωσιακά, από το 47% τον Νοέμβριο στο 28% τον Δεκέμβριο.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, το ποσοστό των Ισπανών που δηλώνει έτοιμο να κάνει το εμβόλιο αυξήθηκε από το 36,8% στο 40,5%.

Ισπανία: Η τέταρτη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πάνω από 50.000 νεκρούς

Η Ισπανία έσπασε επισήμως το φράγμα των 50.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Με 50.122 θανάτους, ήτοι 298 περισσότερους από το τελευταίο ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Πέμπτη, η Ισπανία είναι η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών στη δυτική Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και δέκατη στον κόσμο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας είναι μεγαλύτερος, καθώς το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής είχε δημοσιεύσει στις 10 Δεκεμβρίου μια λεπτομερή έκθεση όπου διατυπωνόταν η εκτίμηση πως ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία ανερχόταν σε άνω των 45.000 για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, δηλαδή κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, ήτοι περίπου 18.000 περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, το υπουργείο δεν είχε λάβει υπόψη αυτόν τον αριθμό, με τον απολογισμό του να μετρά μονάχα τους ασθενείς ο θάνατος των οποίων μπορούσε να αποδοθεί στην Covid-19 με βέβαιο τρόπο, χάρη σε ένα τεστ.
Από την άλλη, ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 1.879.413, ήτοι 24.462 περισσότερα από την περασμένη Πέμπτη.
Ο απολογισμός αυτός είναι ο ένατος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης