Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα το προσεχές διάστημα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ - Σταϊκούρας: Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους

Νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα το προσεχές διάστημα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ - Σταϊκούρας: Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους
Η εν λόγω δεύτερη αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022
Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr
Όπως σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, «το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους για το 2021, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.
Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022.
Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.

Βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

Όπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.
Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένεται και η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνοντας κάθε φορά, με ακρίβεια και σταθερότητα, βήματα που σταδιακά οδηγούν στην κανονικότητα, συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία αφενός παρέχει εγκαίρως την απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, και αφετέρου οδηγεί σε συνεχή αναβάθμιση του κύρους της χώρας».

Όπως είχε μεταδώσει το BN στις 28/11:

Νέο «βάρος» 11,5 δισ. ευρώ  στο δημόσιο χρέος το 2021 – Τι θα πληρώσουμε στο ΔΝΤ  - Στο τραπέζι νέο σενάριο προεξόφλησης δόσεων

Με πληρωμές μαρτύριο για τόκους, δάνεια προς το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις από το 1ο Μνημόνιο που ξεπερνούν συνολικά τα 11,5 δισ. ευρώ, έρχεται αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, σε αυτό τον λογαριασμό των χρεολυσίων δεν περιλαμβάνονται τυχόν έξτρα ανάγκες για μέτρα στήριξης εργαζομένων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πανδημική κρίση, που θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να σπάσει ακόμη και τον κουμπαρά των διαθεσίμων.
Ολες οι πρωτοβουλίες για τις εκδόσεις χρέους τον επόμενο χρόνο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας, οπότε η υγειονομική κρίση είναι αυτή που θα καθορίσει τον βαθμό υλοποίησής τους. Για το 2021 στόχος είναι η άντληση 4,8 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας. Στη βάση αυτή εντάσσεται και ο σχεδιασμός για νέα έξοδος στις αγορές τον Ιανουάριο με ομόλογο διάρκειας 20 ετών.

Προπληρωμή  ΔΝΤ

Πλέον των τόκων (5 δισ. ευρώ) και των αναγκών για έντοκα (6,2 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα ανοικτό γραμμάτιο προς το ΔΝΤ που φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ και η εξόφλησή του θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο στα 3,4 δισ. ευρώ. Εκκρεμούν άλλες τρεις δόσεις από τα λιγότερο ακριβά δάνεια (επιτόκιο 1,9%) που έλαβε η χώρα από τον διεθνή οργανισμό, για τις οποίες εξυφαίνονταν σχέδια πρόωρης αποπληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών, όπως συνέβη με τα πολύ ακριβά (5% επιτόκιο).
Επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 η χώρα κατέβαλε 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ προπληρώνοντας δάνεια που μείωσαν στο αντίστοιχο το ποσό του χρέους προς το Ταμείο
Κάτι ανάλογο εξεταζόταν να γίνει με τη δανειακή δόση των 1,857 δισ. ευρώ του 2022 που θεωρείται το τελευταίο ενισχυμένο γραμμάτιο προς τον Διεθνή Οργανισμό. Ηρθε όμως ο κορονοϊός για να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό και, αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, οι υποχρεώσεις θα εξοφληθούν όπως ακριβώς έχουν. Πιο συγκεκριμένα, το 2023 ωριμάζει δόση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και άλλα 284 εκατ. ευρώ το 2024, οπότε κλείνει ο ματωμένος από μνημονιακές υποχρεώσεις κύκλος δανείων της Ελλάδας από τον μηχανισμό του ΔΝΤ.

Δάνεια 2,7 δισ. από το 1ο Μνημόνιο

Πέρα από το ΔΝΤ, ο προϋπολογισμός θα πρέπει ακόμη να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ από το 1ο Μνημόνιο και ομόλογα χαμηλής όμως αξίας, μόλις 503 εκατ. ευρώ που λήγουν μέσα στο 2021.
Η αναχρηματοδότηση θα καταστεί έτι δυσκολότερη τα επόμενα δύο χρόνια, αφού το 2022 οι λήξεις χρέους φθάνουν στα 4,3 δισ. ευρώ και το 2023 στα 4,9 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός έχει και άλλες ανοικτές υποχρεώσεις μέσα στο 2021. Μέσα σε αυτές είναι η κάλυψη δανείων ύψους 375 εκατ. ευρώ προς την αναπτυξιακή τράπεζα CEB και δάνεια 472, 3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ανάλογα ποσά δόσεων προς τις δύο εκκρεμούν για το 2022 και το 2023. Για το 2022 το πρόγραμμα δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ανάλογο «βαρίδι» για το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο, λόγω της βαθιάς ύφεσης που σημειώνει η ελληνική οικονομία, κινείται με αστραπιαίες πλέον ταχύτητες.

Ανεξέλεγκτο το χρέος ως το 2040

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης και είναι το μέγεθος που παρακολουθούν οι θεσμοί θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ύψος του 208,9% του ΑΕΠ ή στα 340 εκατ. ευρώ και είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση απηύθυνε συστάσεις στην κυβέρνηση να μην το παρακάνει με τον δανεισμό. Για το 2021 προβλέπεται υποχώρηση στα 343,2 δισ. ευρώ ή στο 199,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό για πυροδοτήσει νέους πιθανούς κινδύνους αφερεγγυότητας προς τους επενδυτές, παρά τη ρύθμιση του Αυγούστου του 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και το μαξιλάρι των εσόδων που λειτουργεί ως «μηχανισμός άμυνας» για φθηνό δανεισμό από τις αγορές.
Το χρέος θα παραμείνει, σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να διαμορφώνονται στο πολύ υψηλό 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια και σε περίπου 13% από το 2040 έως το 2060.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης