Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Χωρίς φόρο η έκπτωση 25% για την πληρωμή ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: Χωρίς φόρο η έκπτωση 25% για την πληρωμή ΦΠΑ
H έκπτωση χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών
Δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα η έκπτωση 25% για ποσά ΦΠΑ ή δόσεων χρεών που πλήρωσαν εμπρόθεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η έκπτωση χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19.
Με βάση τα ανωτέρω δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.
Στην γνωμοδότηση του, το Συμβούλιο Λογιστικής Τυποποίησης αναφορικά με τον λογιστικό χειρισμό της έκπτωσης σε ποσοστό 25% των ρυθμισμένων οφειλών, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω COVID-19, γνωμοδότησε ότι η εν λόγω έκπτωση θα πρέπει να καταχωρίζεται ως κρατική ενίσχυση (ευεργέτημα).
Το έσοδο αυτό θα μπορούσε να καταχωρισθεί ως έκτακτο έσοδο στον λογαριασμό 81.01 για τις επιχειρήσεις που ακολουθούν το σχέδιο λογαριασμών του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου ή στον λογαριασμό 79 "Ασυνήθη έσοδα και κέρδη" του Σχεδίου Λογαριασμών του ν. 4308/2014.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης