Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπό κατάρρευση ο Erdogan αλλά ανοίγει μέτωπα σε Λιβύη, Συρία - ECFR: Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες

Υπό κατάρρευση ο Erdogan αλλά ανοίγει μέτωπα σε Λιβύη, Συρία - ECFR: Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες
Η Τουρκία θα επιμείνει και το 2021 στα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών - Στόχος του Erdogan είναι να ισχυροποιήσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, συνεχίζει το σκληρό παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική, με στόχο να ισχυροποιηθεί ως περιφερειακή δύναμη.
Στο στόχαστρο της Τουρκίας έχει ξαναμπεί η Λιβύη με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar, να προειδοποιεί τον Haftar ότι οι δυνάμεις του θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν στα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
Εάν χτυπήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, δεν θα μπορέσουν να βρουν μέρος για να φύγουν, προειδοποίησε ο Akar αναφερόμενος στον Haftar που τον κατηγορεί ως εγκληματία πολέμου και δολοφόνο.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Ελλάδας να δεσμεύσει περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για ασκήσεις με τη ΝΟΤΑΜ  Α3521/20 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, καθώς όπως ισχυρίζεται με τέτοιες ενέργειες ναρκοθετείται η διενέργεια ενός διαλόγου.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να επιμείνει και το 2021 στα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.
Η Αθήνα απαντά, πως  οι 15 περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου  4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021.
Από την πλευρά του, βέβαια, ο Erdogan εμφανίζεται δεκτικός στον διάλογο με μόνο όρο να γίνει σεβαστή η «γεωπολιτική σημασία» της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Κι όλα αυτά, ενώ Τούρκοι πολίτες δηλώνουν στους New York Times, ότι πολλοί καταστηματάρχες είναι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης.
Την ίδια στιγμή, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP έχει πέσει στο 30%, στο χαμηλότερο σημείο του στα 19 χρόνια που κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή της χώρας, σύμφωνα με τη MetroPoll.
Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι η συμμαχία του κόμματος με το κόμμα του Devlet Bahceli δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει στον Erdogan το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει προεδρικές εκλογές.

ECFR: «Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες»

Ο Mehmet Ali Kulat, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί επιμελώς τις δημοσκοπήσεις.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP έχει πέσει στο 30% στο χαμηλότερο σημείο του στα 19 χρόνια που κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή της χώρας, σύμφωνα με τη MetroPoll.
Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι η συμμαχία του κόμματος με το κόμμα του Devlet Bahceli θα αποτύχει να εξασφαλίσει στον Erdogan το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει προεδρικές εκλογές.
«Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες", δήλωσε ο Asli Aydintasbas συνεργάτης του European Council on Foreign Relations.
«Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να χάσει, εκτός εάν διευρύνει τον συνασπισμό του ή καταφέρει να πείσει ανθρώπους που ψήφισαν για την αντιπολίτευση» επισημαίνει και συμπληρώνει «οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι λιγότερο από 50%», είπε.
Η έρευνα της MetroPoll διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του Erdogan, και το 63% των ερωτηθέντων συνολικά, πιστεύουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε χειρότερη, παρά σε καλύτερη, κατεύθυνση.
Η Hacer Foggo, του Deep Poverty Network, μια ομάδας που βοηθά τους πωλητές του δρόμου, είπε ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας για την ανακούφιση της αστικής φτώχειας στην Τουρκία δεν έχει δει ποτέ τέτοια δυσφορία.
Πάντως επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Objektif το ποσοσό του AKP διαμορφώνεται στο 34%.
Image

Η αντίδραση της Τουρκίας στις ελληνικές ασκήσεις

Το νέο επεισόδιο στη διμερή αντιπαράθεση άρχισε νωρίς το Σάββατο 26/12/2020 όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του, Hami Aksoy κατηγόρησε την Ελλάδα για τη δέσμευση των περιοχών.
Ο Aksoy αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα  με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα» συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
 
Ελλάδα: Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απάντησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, λέγοντας  ότι η  ΝΟΤΑΜ Α3521/20 αφορά «τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια».
«Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ», συνεχίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και σημειώνουν:
«Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση».

Συρία: Νέα ένταση με συγκρούσεις Κούρδων και Σύρων ανταρτών - Συνάντηση Lavrov – Cavusoglu

Νέα ένταση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Συρία ύστερα από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Σύρους αντάρτες που στηρίζει η Τουρκία.
Αποτέλεσμα των συγκρούσεων αυτών ήταν η Ρωσία να ανακοινώσει πως ενισχύει τις δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας στην πόλη της Ain Issa, η οποία είχε αποτελέσει πεδίο σκληρών μαχών νωρίτερα τον Δεκέμβριο.
Οι συγκρούσεις αυτές καταγράφονται μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 29/12 συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu κατά την οποία κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η Συρία.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές που στηρίζει η Άγκυρα και στις Κουρδικές δυνάμεις ξέσπασαν κοντά στην πόλη Ain Issa, η οποία ελέγχει και τον κομβικής σημασίας δρόμο που συνδέει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
«Επισημαίνουμε την ασταθή κατάσταση στην περιοχή της Ain Issa.
Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για την ανάπτυξη κοινών περιπολιών ρωσικών και συριακών δυνάμεων.
Πρόσθετες μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας έφτασαν στην Ain Issa προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τη στιγμή που η Μόσχα ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση.
 
Η Τουρκία έχει ενεργοποιηθεί ως περιφερειακή δύναμη

Συμμετείχε η Τουρκία ενεργά στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh.
Μάλιστα μέχρι και οι ισραηλινοί αναγνώρισαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα της Τουρκίας τα UAV ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Να σημειωθεί ότι και ισραηλινά UΑV στήριξαν τους Αζέρους εναντίον των αρμενίων που είναι χριστιανοί.
Η Τουρκία ακολούθως χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν και τον Πρόεδρο Aliyev ώστε να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Μπορεί το Ισραήλ να βλέπει με καχυποψία την Τουρκία αλλά η κίνηση να ανοίξει εκ νέου η πρεσβεία της Τουρκίας ήταν ένα βήμα προς αποκατάσταση των σχέσεων.
Η Τουρκία βολιδοσκοπεί το Ισραήλ με ένα στόχο να επανασχεδιάσουν την ΑΟΖ της περιοχής αλλά και να επαναχαράξουν τα όρια των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ειδικά στο επίμαχο κοίτασμα της Αφροδίτης.
Η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία, ο Ptuin ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει τον λόγο του… αναφερόμενος στους S-400 και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία δήλωσε ότι το αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας S-400 δεν θα αποσυρθεί αλλά θα είναι ενεργό σύστημα που ωστόσο δεν θα συνδεθεί με το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία διατηρεί επίσης πολύ καλές σχέσεις με την Ουκρανία.
Η Τουρκία θα πουλήσει UAV μη επανδρωμένα αεροπλάνα στην Ουκρανία και η Ουκρανία μαζί με την Τουρκία θα κατασκευάσουν φρεγάτες στα ναυπηγεία της Ουκρανίας.
Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά UAV έχουν χρησιμοποιηθεί και στην Λιβύη κατά των στρατευμάτων του Haftar του αντιπάλου της κυβέρνησης GNA της Λιβύης.
Turkish drones in Libya are a strategic and family affair - Al-Monitor: the  Pulse of the Middle East
Νέο μέτωπο η Λιβύη

Οι σχέσεις της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης GNA με την Τουρκία είναι πολύ στενές.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Λιβύης και η άλλη πλευρά του εμφυλίου πολέμου του στρατάρχη Hafatr πέτυχαν κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο… εκτάκτως ο τούρκος υπουργός Άμυνας Akar που βρέθηκε στην Λιβύη… προειδοποίησε τον Haftar ότι οι δυνάμεις του Haftar θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν στα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
Εάν χτυπήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, δεν θα μπορέσουν να βρουν μέρος για να φύγουν, προειδοποίησε, ο Akar αναφερόμενος στον Haftar που τον κατηγορεί ως εγκληματία πολέμου και δολοφόνο.
Κατά την επίσκεψή του στα τουρκικά στρατεύματα στη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο, ο Akar υπογράμμισε τους σχεδόν 500 χρόνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, λέγοντας ότι η Άγκυρα συνεργάστηκε με τη νόμιμη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, σε μια εποχή που άλλες παγκόσμιες δυνάμεις δίστασαν.
Σημειώνοντας ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση GNA είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη χώρα, ενώ η ομάδα του Haftar και εκείνοι που τον υποστηρίζουν είναι τα πραγματικά προβλήματα στη Λιβύη ανέφερε ο Haftar.
Ο Akar είπε ότι οι 21 μαζικοί τάφοι που βρέθηκαν στην πόλη Tarhuna αποκάλυψαν ξανά τις σφαγές του Haftar.
Δυστυχώς, ο κόσμος σιωπά ... Αλλά, πιστεύουμε ότι το GNA δεν θα αφήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, θα πρέπει για αυτά τα εγκλήματα πολέμου ο Haftar να λογοδοτήσει.
Η υποστήριξη της Τουρκίας στο GNA απέτρεψε την επίθεση τον Απριλίο 2019 από τον Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αιφνιδιαστικό ταξίδι Αkar 26 Δεκεμβρίου 2020 στην Λιβύη

Ο Akar πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ταξίδι στη Λιβύη το στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη διμερή τους συνεργασία.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2020 ο Haftar προέτρεψε τους μαχητές του να απομακρύνουν τις τουρκικές δυνάμεις από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Τι προηγήθηκε;

Η Τουρκία υποστηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης την GNA που εδρεύει στην Τρίπολη, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους, εξοπλισμό και μισθοφόρους για να καταστείλει μια επίθεση το 2019.
Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν επίσης συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τα θαλάσσια σύνορα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Λιβύης το 2019 με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύει, να συνεργάζεται και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Λιβύη.
Η Τουρκία διαθέτει επίσης μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην περιοχή Al-Watiya στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία. Η επίσκεψη του Akar στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε αφού η τουρκική βουλή ενέκρινε πρόταση για παράταση της ανάπτυξης δυνάμεων στη Λιβύη κατά 18 μήνες.

Εμφύλιος πόλεμος από το 2011

Από το 2011, η Λιβύη η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει γίνει πεδίο εμφυλίου πολέμου απ πολιτοφυλακές, εξτρεμιστές και μισθοφόρους, ενώ αποτελεί και σημαντική πύλη για μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Δύο αντίπαλα στρατόπεδα συγκρούονται για την εξουσία στην Λιβύη.
Ανατολικά βρίσκονται οι δυνάμεις του Haftar και δυτικά η κυβέρνηση GNA με έδρα την Τρίπολη.
Τον Οκτώβριο 2020, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με στόχο εκλογές το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης