Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την υπογραφή Trump και το Brexit - Ο DAX +1,5%, τα futures της Wall +0,6%

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την υπογραφή Trump και το Brexit - Ο DAX +1,5%, τα futures της Wall +0,6%
Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου - Aργία στο Λονδίνο λόγω Boxing Day
Θετικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά την υπογραφή του πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τη συμφωνία για το Brexit.
Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν στην εμπορική συμφωνία του Brexit αργά την Πέμπτη, επτά μόλις ημέρες πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις του κόσμου.
Οι αγορές στο Λονδίνο είναι κλειστές λόγω της μεταφοράς της αργίας από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Boxing Day), ενώ ο όγκος συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να είναι περιορισμένος σε μια εβδομάδα με λιγότερες συνεδριάσεις λόγω των εορτών.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Φεβρουαρίου, με τις μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων και της ενέργειας να πρωταγωνιστούν.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 1,5% στις 13.792 μονάδες.
Στις 5.561 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,7%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,9% στις 22.319 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,7% στις 8.172 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,6%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 21,9 μονάδες.
Στήριξη στις αγορές προσέφερε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 που ξεκίνησε στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για ένα δεύτερο εξάμηνο του 2021 χωρίς την απειλή της πανδημίας αλλά και για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.


Yπέγραψε ο Τrump

Υπέγραψε τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 900 δις δολαρίων, ύστερα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από μέλη του Κογκρέσου, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικάνους.
Επιπλέον, ο Trump υπέγραψε και το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους, του επιλεγόμενου shutdown.
Υπενθυμίζεται πως ο Trump είχε αρνηθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας με 900 δις δολάρια, αφού το είχε χαρακτηρίσει ως αληθινή ντροπή και ζητώντας τροποποιήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών νοικοκυριών, όπως για παράδειγμα να αυξηθεί από τα 600 δολάρια στα 2.000 δολάρια η ενίσχυση για τους Αμερικάνους που έχουν πληγεί οικονομικά από την επιδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να προχωρήσει σε διορθώσεις, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα το μπλόκαρε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής παίζοντας γκολφ, δεν έδωσε κάποια εξήγηση για την αλλαγή της στάσης του.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της υπογραφής του διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ DonaldTrump.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,4% στις 3.744 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 26.854,03 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 17η Απριλίου 1991.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 1.788,04 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 0,7% στις 26.498 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,3% στις 3.394 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωνε οριακές μεταβολές 0,09% στις 46.925 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 48,7 δολ. το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 1% στα 51,86 δολ. το βαρέλι.

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές της Alibaba μετά την επίθεση του Πεκίνου


Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 οι μετοχές της Alibaba, με απώλειες πάνω από 7% στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κονγκ, παρότι ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου αύξησε το ύψος του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 10 δισ. από 6 δισ. δολάρια.
Αιτία η νέα «εκστρατεία» των αρχών του Πεκίνου, θέτοντας στο στόχαστρο την Ant Group, θυγατρική της Alibaba, κατηγορώντας την για παραβίαση των κανονισμών περί ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και CNBC.
Είχε προηγηθεί η αιφνίδια απόφαση των κινεζικών αρχών να μην επιτρέψουν την αρχική δημόσια εγγραφή, ύψους 37 δισ. δολαρίων, της Ant Group στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χογκ Κονγκ.

Πλήγμα στον Jack Ma

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ζήτησε από την Ant Group να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων δανεισμού και καταναλωτικής χρηματοδότησης, σε ένα ακόμη χτύπημα για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή, Jack Ma.
Η ανακοίνωση για την αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη διολίσθηση των μετοχών της Alibaba, που υποχωρούσαν σε χαμηλά εξαμήνου, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες εταιρείες του κινεζικού τεχνολογικού κλάδου.
H Alibaba και ανταγωνιστές της, όπως η Tencent Holdings, δέχονται πιέσεις από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν θορυβηθεί από την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι εκατομμύρια χρήστες, καθώς και η επιρροή που ασκούν στην καθημερινή ζωή στην Κίνα.
Εν μέσω ρευστοποιήσεων, η κεφαλαιοποίηση της Alibaba έχει χάσει 230 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης