Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Με την Τουρκία η πρώτη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit - Το σχέδιο του Johnson

Βρετανία: Με την Τουρκία η πρώτη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit - Το σχέδιο του Johnson
Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, ύστερα από αυτές με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρόκειται να υπογράψουν η Βρετανία και η Τουρκία την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, ανακοίνωσε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 το υπουργείο Εμπορίου της Βρετανίας.
Θα είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία αφότου ο πρωθυπουργός Boris Johnson εξασφάλισε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, την περασμένη εβδομάδα.
Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας ανανεώνει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις Άγκυρας και Λονδίνου, όμως η υπουργός Elizabeth Truss εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα επιτευχθεί και μία ειδική συμφωνία μεταξύ τους.

Τι διασφαλίζεται

«Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα παγιώνει τις ρυθμίσεις για την κατάργηση δασμών στο διμερές εμπόριο και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση.
Θα παράσχει σταθερότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», σημείωσε η Truss.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, ξεχωριστή συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, ύστερα από εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.
Συνολικά, πλέον, η Βρετανία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες.

Σχέδιο για εμπορικές συμφωνίες με Αυστραλία, ΗΠΑ και Ινδία μετά το Brexit

Tην υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού ωκεανού, επιδιώκει πλέον η Βρετανία μετά και την συμφωνία για το Brexit που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph  την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, ο υπουργός των Εξωτερικών Dominic Raab ανέφερε πως «επιδιώκουμε την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα, με την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, που αποτελεί μία τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά για το μέλλον».
«Τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ινδία για την προώθηση των οικονομικών δεσμών μας με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και θα είναι μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας στους εορτασμούς για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης