Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετώδεις διεργασίες για την επίλυση της διπλωματικής διαμάχης στον Περσικό Κόλπο, πριν την ορκωμοσία Biden

Πυρετώδεις διεργασίες για την επίλυση της διπλωματικής διαμάχης στον Περσικό Κόλπο, πριν την ορκωμοσία Biden
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ το 2017
Οι υπουργοί Εξωτερικών του κρατών του Περσικού Κόλπου είχαν τηλεδιάσκεψη την Κυριακή (27/12/2020), πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τα βήματα για τον τερματισμό της διπλωματικής διαμάχης που έχει υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και απέτρεψε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να σχηματίσει ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες, όπως υπενθυμίζει το Reuters.
Η Ντόχα αρνείται την κατηγορία και προσάπτει στους γείτονές της ότι προσπαθούν να περιορίσουν την κυριαρχία της.
Ωστόσο, το Ριάντ πιέζει για επίλυση της διαφοράς καθώς επιδιώκει να αμβλύνει την κριτική από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος έχει δεσμευτεί να λάβει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι το βασίλειο από τον προκάτοχό του.

Στις 5/1 η Σύνοδος Κορυφής

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε, πως η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη θα προετοιμάσει το έδαφος για την 41η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας των κρατών του Περσικού Κόλπου, που θα λάβει χώρα στις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Μπαχρέιν συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών σουλτάνος bin Saad Al Muraikhi εκπροσώπησε το Κατάρ. Δεν κατέστη σαφές εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται για μια τελική συμφωνία, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε αξιωματούχος από κράτος του Περσικού Κόλπου στο Reuters.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης