Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εγκρίθηκε νόμος που «κλείνει» τις ΜΚΟ και περιορίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τουρκία: Εγκρίθηκε νόμος που «κλείνει» τις ΜΚΟ και περιορίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να διορίσει μέλη του σε ΜΚΟ
Η Τουρκία ενέκρινε έναν νόμο που επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο επί των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, μια κίνηση που οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει πως μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και να πλήξει καίρια κάθε αντίθετη φωνή.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Κυριακή (27/12/2020) επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να διορίσει μέλη του σε ΜΚΟ και να σταματήσει τις δραστηριότητές τους υπό ασαφείς κατηγορίες περί τρομοκρατίας, αναφέρουν οι Financial Times.
Εισάγει επίσης κυβερνητική εποπτεία στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και περιορίζει τις διαδικτυακές δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων.
 
Υπερεξουσίες στο υπουργείο Εσωτερικών

«Αυτός ο νόμος παρέχει στον υπουργό Εσωτερικών την εξουσία να κλείσει κατεβάσει οποιαδήποτε ομάδα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όποτε θέλει χωρίς την ευκαιρία για έφεση. 
Αυξάνει την πιθανότητα να καταργηθούν όλες οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», τονίζει ο Tarik Beyhan, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα.
 Ο Taner Kilic, πρώην πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, καταδικάστηκε τον Ιούλιο 2020 σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι ετών με την κατηγορία ότι ανήκε σε τρομοκρατική ομάδα.
Αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή ένστασης.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στην Τουρκία ήλθαν αντιμέτωποι με τον νόμο με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
 
Χιλιάδες στη φυλακή

Χιλιάδες δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και άλλοι παραμένουν στη φυλακή με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Εκατοντάδες ΜΚΟ έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Yilmaz Tunc, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που είναι επικεφαλής του δικαστικού σώματος του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημείωσε πως  οι αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τη συγκέντρωση χρημάτων και τις ενώσεις πολιτών έπρεπε να συμμορφωθούν με τους διεθνείς αντιτρομοκρατικούς κανόνες και πρόσθεσε ότι δεν παραβιάζουν ελευθερίες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης