Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Akar: Η Ελλάδα με τα οικονομικά προβλήματα και τους μειωμένους μισθούς, ξεκινά κούρσα εξοπλισμών

Προκαλεί ο Akar: Η Ελλάδα με τα οικονομικά προβλήματα και τους μειωμένους μισθούς, ξεκινά κούρσα εξοπλισμών
Μιλώντας σε Τούρκους στρατιώτες στην Τρίπολη της Λιβύης ο Akar επιτέθηκε στην Ελλάδα, με αφορμή το νέο αμυντικό της πρόγραμμα
Με ειρωνική διάθεση αναφέρθηκε στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα προχωρά σε προβοκατόρικες ενέργειες και προκλητικά βήματα.
Μιλώντας σε Τούρκους στρατιώτες στην Τρίπολη της Λιβύης ο Akar επιτέθηκε στην Ελλάδα, με αφορμή το νέο αμυντικό της πρόγραμμα λέγοντας:
«Είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έχουν προβλήματα.
Όμως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού.
Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Αθήνα σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες γείτονες μας κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες, κάνουν προκλητικά βήματα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Και καλύπτουν όσα κάνουν οι ίδιοι και αποκρύπτουν τις προσπάθειες μας για διάλογο, για ειρηνικές μεθόδους οι οποίες συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο».

«Τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας»

Οι δηλώσεις αυτές Akar ακολουθούν χρονικά την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Ελλάδας να δεσμεύσει περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για ασκήσεις με τη ΝΟΤΑΜ  Α3521/20.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι με τέτοιες ενέργειες ναρκοθετείται η διενέργεια ενός διαλόγου.
Καθίσταται σαφές, πως η Άγκυρα θα επιμείνει το 2021 στη θέση περί αποστρατικοποίησης νησιών.
Η Αθήνα απαντά, πως  οι 15 περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου  4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021.
Το νέο επεισόδιο στη διμερή αντιπαράθεση άρχισε νωρίς το Σάββατο 26/12/2020 όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του, Hami Aksoy κατηγόρησε την Ελλάδα για τη δέσμευση των περιοχών.
Ο Aksoy αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα  με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα» συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
 
Ελλάδα: Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απάντησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, λέγοντας  ότι η  ΝΟΤΑΜ Α3521/20 αφορά «τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια».
«Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ», συνεχίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και σημειώνουν:
«Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση.
 
Εποικοδομητικός διάλογος

Η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Erdogan: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και διάλογο με όλους

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε σε εκδήλωση στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Σημείωσε ότι, οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο επιβεβαιώνει τη σημασία της Τουρκίας και εμφανίστηκε δεκτικός στον διάλογο με οποιαδήποτε χώρα, που θα υπογραμμίσει την ισχύ της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να καταλήξουμε σε συμφωνία και να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τους νόμους μας»,  επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Κατά συνέπεια, τόσο οι καρδιές όσο και τα χέρια μας είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να περπατήσει μαζί μας.
Δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή κάποιο άλυτο πρόβλημα με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή μας.
Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να καταλήξουμε σε συμφωνία και να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία, τα δικαιώματα, τους νόμους και τις δυνατότητές μας», είπε χαρακτηριστικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης