Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για πιθανή επίθεση του Khalifa Haftar

Στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για πιθανή επίθεση του Khalifa Haftar
Οι συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας στη Λιβύη
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar συζήτησε σήμερα στην Τρίπολη, με Λίβυους αξιωματούχους, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Khalifa Haftar, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi το 2011 και από το 2016 κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από τους συμμάχους του Haftar στη Βεγγάζη.
Η στήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στην GNA να απωθήσει, τον Ιούνιο του 2020, την επίθεση των δυνάμεων του Haftar ο οποίος προσπαθούσε από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.
Η GNA ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας.
 
Συντονισμός για πκιθανή επίθεση Haftar

Ο Akar, που συνοδευόταν από μια στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Salahuddin al-Namroush και τον Khalid al-Mishri, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA.
Ο Akar με τον Mishri προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Khalifa Haftar με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.
Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων στη Λιβύη συνεχίζονται.
 
Το κάλεσμα Haftar

Την Πέμπτη (24/12), ο Haftar κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή».
Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», πρόσθεσε ο στρατάρχης, ο οποίος στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης σήμερα στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δυνάμεις της Τοιυρκίας
 
Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη.
Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.
Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Ο Namroush «ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη στήριξή τους στην GNA» και είπε ότι τώρα η κυβέρνηση θέλει να αναδιοργανώσει τον λιβυκό στρατό «μεταγγίζοντάς του νέο αίμα».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης