Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χριστούγεννα με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 - Έλεγχοι ακόμη και σε σπίτια - Ξανά στο «κόκκινο» Αττική και κέντρο Αθήνας

Χριστούγεννα με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 - Έλεγχοι ακόμη και σε σπίτια - Ξανά στο «κόκκινο» Αττική και κέντρο Αθήνας
Στις 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού - Σε τρεις φάσεις, ποιοι θα κάνουν πρώτοι
(Συνεχές upd) Υπό καραντίνα και αστυνομικό κλοιό θα εορταστούν τα Χριστούγεννα του 2020 σε όλη την Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων και παρά την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 1% σε όλη την χώρα, οι ισορροπίες σχετικά με την επιδημία είναι εξαιρετικά εύθραυστες και ο παραμικρός εφησυχασμός στην τήρηση των μέτρων, μπορεί να φέρει ένα νέο ακόμα πιο καταστροφικό κύμα μολύνσεων.
Μάλιστα η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν και δεν εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Για αυτό το λόγο, έχουν σχεδιαστεί πολύ αυστηρά αστυνομικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται πολύ αυξημένοι έλεγχοι και μπλόκα σε όλα τα σημεία των μεγάλων πόλεων που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός ενώ δεν αποκλείονται επεμβάσεις της αστυνομίας ακόμα και σε σπίτια, σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες ότι παραβιάζεται το περιοριστικό μέτρο των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο τους είναι αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.
Όπως επισημαίνουν, Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να αναφέρουν καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα, τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ επιμένει, μια και νοσηλεύονται περίπου 2.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 472 είναι διασωληνωμένοι.

Παράταση του «σκληρού» lockdown στη Δυτική Αττική

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να παραταθεί για μία εβδομάδα το «σκληρό lockdown» στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, μετά τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.
Τα επιπλέον μέτρα στις περιοχές της Δυτικής Αττικής εξέπνεαν στις 25 Δεκεμβρίου.
Με την επέκταση της μίας εβδομάδας θα ισχύσουν έως τις 30 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στις 6 το πρωί.
Η απόφαση, μετά από έκτακτη σύσκεψη, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, ήταν ομόφωνη και αφορά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους τρεις Δήμους της Δυτικής Αττικής (Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Ελευσίνας και Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας) και στην Κοζάνη.
Η απόφαση αυτή, βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.
Η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα ισχύσει έως την Τετάρτη, 30-12-2020 και ώρα 06:00.

Μπλόκα παντού

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τις επόμενες ώρες είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα) κατά τις βραδινές ώρες, όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα 24/12 το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.
Επιπλέον, προβλέπεται έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Έλεγχοι και σε σπίτια παρουσία εισαγγελέα

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.
Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.
Σε περίπτωση υπεράριθμων, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες

Ισχυρή αστυνομική παρουσία θα υπάρξει και στις εκκλησίες προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.
Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Στους 4.457 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 24/12 873 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.235, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.
Image
Τα 5.284 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 39.565 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 476 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 155 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 79,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.457 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 1.798 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση που ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν:
•    Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
•     Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
•    Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
•    κέντρων αποκατάστασης
•    Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:

•    Τα  άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1.    Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2.    Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3.    Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4.    Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
•    Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
•    Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
•    Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
•    Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
•    Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.


28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό  ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης