Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για το Brexit: Τι αλλάζει στις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας σε 9 βασικούς τομείς

Συμφωνία για το Brexit: Τι αλλάζει στις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας σε 9 βασικούς τομείς
«Οδηγός» για το νέο καθεστώς των εμπορικών συναλλαγών και των διασυνοριακών μετακινήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2021
Τις εννέα σημαντικότερες αλλαγές στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου 2021 κωδικοποίησαν σε δημοσίευμά τους οι New York Times την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020.
Τι θα ισχύσει για το διμερές εμπόριο, τους δασμούς, τα τελωνεία, τα ταξίδια και τη διακίνηση κεφαλαίου και εργαζομένων.

1. Εμπορικές συναλλαγές
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
: Η Βρετανία συμμετείχε στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υφίσταντο εμπορικοί φραγμοί ή δασμοί.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Δεν υπάρχουν δασμοί είτε ποσοτικά όρια στις εισαγωγές ή τις εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων τυπικών διατυπώσεων στα σύνορα επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεθεί εκτός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της τελωνειακής ένωσης.

2. Τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
: Δεν υπήρχαν τελωνειακά έγγραφα και ελάχιστοι συνοριακοί έλεγχοι για προϊόντα που διέρχονται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Κοστοβόρες τελειωνειακές διαδικασίες, και έλεγχοι για την ασφάλεια αγαθών και προσώπων, φόρος προστιθέμενης αξίας και άλλα εμπορικά έγγραφα για τη διακίνηση αγαθών.
Νέοι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζώων στην ΕΕ και ορισμένοι αυξημένοι έλεγχοι στα εμπορεύματα που κατευθύνονται από την ηπειρωτική χώρα της Βρετανίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

3. Μετακίνηση προσώπων
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Πλήρης πρόσβαση για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για διακοπές και εργασία (και στα κατοικίδια ζώα τους) με αυτόματη ασφάλιση υγείας και σύντομη πρόσβαση στα αεροδρόμια προς τους προορισμούς.
Οι πολίτες είχαν το δικαίωμα εγκατάστασης και εργασίας παντού στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία θα μπορούν να επισκέπτονται το χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα για 90 ημέρες ανά 180 ημέρες, με πιθανή ελευθερη πρόσβαση για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες.
Η μεταφορά κατοικίδιων ζώων θα γίνεται με πιστοποιητικό κτηνιάτρου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν έναν νέο μηχανισμό που θα πρέπει να καλύπτει την αναγκαία και επείγουσα κάλυψη υγείας για τους ταξιδιώτες.
Οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα πρέπει να λάβουν διεθνή άδεια οδήγησης χαμηλού κόστους.
Ήδη οι περιορισμοί για τον Covid-19 δεν επιτρέπουν τη πρόσβαση στην ΕΕ για τους Βρετανούς εκτός από την απαραίτητες μετακινήσεις.
Η εργασία και η διαμονή σε άλλες χώρες θα απαιτούν άδειες από τις εθνικές αρχές.

4. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Καθώς οι Βρετανοί πολίτες διέθεταν ευρωπαϊκό διαβατήριο, επιτρεπόταν σε εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που είχαν αδειοδοτηθεί να λειτουργούν σε ολόκληρη την ΕΕ - και αντίστροφα.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Υπάρχει ένα κεφάλαιο στη συμφωνία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά δεν προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στη Βρετανία.
Η δυνατότητα των εταιρειών να λειτουργούν στην αγορά της ΕΕ εξαρτάται από τη παροχή του λεγόμενου «καθεστώτος ισοδυναμίας» και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Η Βρετανία έχει παράσχει κατά κύριο λόγο «καθεστώς ισοτιμίας» - για παράδειγμα, επιτρέποντας σε φυσικά πρόσωπα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξυπηρετούνται από τράπεζες της ΕΕ.
Με εξαίρεση την απόφαση για την παροχή «καθεστώτος ισοδυναμίας» για τα γραφεία εκκαθάρισης των συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει τις αποφάσεις της.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να ανακοινώσουν πόσο διάστημα θα χρειαστεί να συμβεί αυτό μετά τη συμφωνία της Πέμπτης (24/12).

5. Μεταφορές
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου:
Η Βρετανία διέθετε απρόσκοπτη αεροπορική, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση με την ΕΕ για τη μεταφορά προσώπων και αγαθών.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Οι προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο αεροπορικές εταιρείες θα διαθέτουν ευρεία πρόσβαση για πτήσεις προς προορισμούς της ΕΕ καθώς τους έχουν αναγνωριστεί τα περισσότερα πιστοποιητικά ασφαλείας, αλλά δεν θα μπορούν να συνδέσουν διαφορετικούς προορισμούς εντός της ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να συνάψει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να μεταφέρει φορτία εκτός του οικονομικού χώρου, για παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα αυτή.
Τα φορτηγά από τη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των προορισμών στους οποίους θα μπορούν να παραδώσουν αγαθά μόλις φτάσουν στον πρώτο προορισμό τους στην ΕΕ και το αντίστοιχο θα ισχύει για τα φορτηγά της ΕΕ στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

6. Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Πλήθος άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, από δικηγόρους και λογιστές έως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και πιλότους, αναγνωρίζονται στην ΕΕ και το αντίστροφο.
Από 1 Ιανουαρίου και μετά: Τα περισσότερα επαγγελματικά προσόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίζονται από την ΕΕ και το αντίστροφο.7. Αλιεία

7. Αλιεία
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Η αλιευτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πρόσβαση στα ύδατα της ΕΕ και, αντιστρόφως, και μπορεί να πωλεί τα σχετικά προϊόντα ψαριών ελεύθερα στην ΕΕ.
Το πλέον σημαντικό: τα σκάφη της ΕΕ διαθέτουν πρόσβαση στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν σε μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών για την αλιεία, η οποία θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο υψηλότερη ποσόστωση αλλιείας στα βρετανικά ύδατα.
Ύστερα από αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ανακτήσει τον πληρέστερο έλεγχο στα ύδατά του, αλλά η συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοιες ότι υπάρχει δυνατότητα συνεχούς πρόσβασης των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εάν, σε ένα συγκεκριμένο έτος, αυτό το καθεστώς αρθεί, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στα βρετανικά ψάρια είτε να εκδιώξει τα αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ύδατα της ΕΕ.

8. Δεδομένα
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Ελεύθερη ροή δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ και αντίστροφα μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία, αλλά μία απόφαση σχετικά με την επαρκή ρύθμιση της διακίνησης δεδομένων της ΕΕ - τώρα πιο πιθανό να προκύψει με συμφωνία, θα διευκόλυνε τη μεταφορά δεδομένων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και τέτοιες μεταφορές μπορεί να γίνουν περισσότερο περίπλοκος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα επιτρέψει ελεύθερα τη μεταφορά δεδομένων. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι αναμένουν να λάβουν απόφαση σχετικά με την επάρκεια των κανονισμών για τα δεδομένα στις αρχές του 2021.

9. Συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας
Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει πλήρως σε οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Europol, έχει πλήρη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε βάσεις δεδομένων της ΕΕ για εγκλήματα και αντιτρομοκρατικές ενέργειες.
Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης επιτρέπει την ταχεία έκδοση και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά: Η συμφωνία επιτρέπει ευρεία συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά θα είναι λιγότερο εκτεταμένη από πριν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει την πρόσβαση στη λεγόμενη βάση δεδομένων SIS2 της ΕΕ, η οποία μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με εγκληματίες υπόπτους και κλεμμένες περιουσίες και θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα αρχείων ονομάτων επιβατών της ΕΕ.
Θα διατηρήσει την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων που καλύπτουν δακτυλικά αποτυπώματα, δεδομένα DNA και οχήματος και τη βάση δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ποινικά αρχεία.
Θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα έκδοσης και το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει συνεργαζόμενο μέλος της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της ΕΕ, της Ευρωπόλ, αν και η πρόσβασή της στα δεδομένα της Ευρωπόλ δεν θα είναι πλέον αυτόματη.

www.bankingnews.gr

 

















































Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης