Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Σε κίνδυνο το πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών εάν επιμείνει στο veto o Trump

HΠΑ: Σε κίνδυνο το πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών εάν επιμείνει στο veto o Trump
Στο νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες περιλαμβάνεται ποσό πλέον των 8 δισ. δολαρίων για τη διανομή των εμβολίων στις πολιτείες των ΗΠΑ, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού
Οι πολιτείες των ΗΠΑ περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τα δισεκατομμύρια δολάρια των ομοσπονδιακών ενισχύσεων για τη χρηματοδότηση του σχεδίου διανομής των εμβολίων, πόροι οι οποίοι επί του παρόντος έχουν «παγώσει» στην Ουάσιγκτον εξαιτίας της απειλής veto από τον πρόεδρο Donald Τρump σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Trump προκάλεσε διακομματικές αναταράξεις την Τρίτη το βράδυ (22/12), χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ντροπή» και πρότεινε στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων να αυξήσουν τις άμεσες εβδομαδιαίες πληρωμές που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ.
Το νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες (πέραν του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας) περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διανομής εμβολίων των πολιτειών.
Η χρηματοδότηση το προγραμμάτων για τους εμβολιασμούς επί του παρόντος είναι στον αέρα καθώς στη Γερουσία οι Ρεπουμλικάνοι δεν αποδέχονται την πρόταση του Trump.

Έως το καλοκαίρι

Τώρα που οι αρχικές δόσεις του εμβολίου για τον ιό Covid-19 από την Pfizer και τη Moderna είναι διαθέσιμες για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων Αμερικανών, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία εκφράζουν φόβους για τον τρόπο κάλυψης του κόστους ενός ιστορικά πρωτόγνωρου σε μέγεθος προγράμματος μαζικών εμβολιασμών.
Η χρονική διάσταση του εγχειρήματος είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν εμβολιάσεις 331 εκατομμύρια Αμερικανούς έως το καλοκαίρι.
Οι πολιτείες χρειάζονται απεγνωσμένα τα 8,75 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλύψουν το κόστος της διανομής των εμβολίων σύμφωνα με τον δρα Marcus Plescia, επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας των Πολιτειών.

Το κόστος των μαζικών εμβολιασμών

Τα σχέδια διανομής των εμβολίων απαιτούν επιπλέον προσωπικό στις ειδικές κλινικές όπου θα διεξαχθούν οι εμβολιασμοί, επαρκείς πόρους για την ασφαλή αποθήκευση δόσεων σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και άλλο κρίσιμο εξοπλισμό όπως ενέσεις καθώς και
προγράμματα μαζικής επικοινωνίας ώστε να πεισθεί η πλειοψηφία για την ασφάλεια των εμβολίων, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Και όλα αυτά κοστίζουν…
Για να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες αυτές οι πολιτείες και άλλες διοικητικές ενότητες θα πρέπει να περικόψουν άλλα κοινωφελή προγράμματα αλλά και προγράμματα επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία τους.

Το κόστος των μαζικών εμβολιασμών

Τα σχέδια διανομής απαιτούν επιπλέον προσωπικό στις ειδικές κλινικές όπου θα διεξαχθούν οι εμβολιασμοί, επαρκείς πόρους για την ασφαλή αποθήκευση δόσεων σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και άλλο κρίσιμο εξοπλισμό όπως ενέσεις καθώς και
προγράμματα μαζικής επικοινωνίας ώστε να πεισθεί η πλειοψηφία για την ασφάλεια των εμβολίων, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Και όλα αυτά κοστίζουν…

Αργή η ανοσοποίηση

Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού ήταν αργή.
Περίπου 9,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη διανεμηθεί και κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου από την Τετάρτη (23/12), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Υπολείπονται περίπου 19 εκατομμύρια δόσεις με βάση το σχεδιασμό του Δεκεμβρίου και αφήνει περιθώριο στις δημόσιες υπηρεσίες λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα - περίπου 8 ημέρες - για να προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το κενό.
Τα εμβόλια έφτασαν σε καθοριστικό σημείο της αντίδρασης του έθνους στην πανδημία. Οι νέες κρούσματα του κορανωϊού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στα 212.142 κατά μέσο όρο σε ημερησία βάση και ο ιός σκοτώνει πλέον περισσότερους από 2.699 ανθρώπους ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την ανάλυση CNBC των δεδομένων που επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης