Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πώς η Amazon μετατρέπει σε… χρυσάφι τις θεωρίες συνωμοσίας

Politico: Πώς η Amazon μετατρέπει σε… χρυσάφι τις θεωρίες συνωμοσίας
Σε πεδίο διάχυσης της παραπληροφόρησης μετεξελίσσεται ο γίγαντας του λιανεμπορίου, με αποκορύφωμα την έξαρση της πανδημίας και το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Εκατοντάδες βιβλία με αντικείμενο θεωρίες συνωμοσίας για τη νόσο από τον ιό Covid-19 προωθούνται καθημερινά από τη την διαδικτυακή πλατφόρμα του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, επισημαίνει σε άρθρο του το Politico (22/12).
Η Amazon, όπως διαπιστώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αποκομίζει σημαντικά κέρδη, εκμεταλλευόμενη την παραπληροφόρηση και κυρίως αυτή η οποία συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Πολλές δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Facebook και το Twitter, έχουν ήδη αποφασίσει να βάλουν τέλος στη διάδοση των fake news που σχετίζονται με το ζήτημα της πανδημίας – κρίση που έχει αφαιμάξει την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Αmazon.
Η εταιρεία, από ό,τι φαίνεται δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τις θεωρίες συνωμοσίας προς όφελός της.
Ειδικότερα, σε πολλούς ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ιστότοπους της εταιρείας, περισσότερα από 80 βιβλία σχετίζονται με τη θέση ότι η πανδημία αποτελεί μια διεθνή συνωμοσία των ελίτ.
Πολλοί είναι οι αρνητές του κορωνοϊού αλλά και μέλη της QAnon – κίνημα συνωμοσιολόγων- που επιλέγουν την Amazon για να προωθήσουν και αυξήσουν τελικά τις πωλήσεις των βιβλίων τους.

Υπονόμευση της ελευθερίας

Περίπου 100 βιβλία που σχετίζονται με το κίνημα QAnon - ή μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί ότι υπάρχει η λεγόμενη συνωμοσία του «βαθέος κράτους» κατά του Trump είτε άλλων πολιτικών ηγετών - είναι επίσης άμεσα διαθέσιμα στην ηλεκτρονική αγορά του Amazon, σε διάφορες γλώσσες, με βάση την ανάλυση.
Αυτοί οι τίτλοι έχουν συχνά συγκεντρώσει χιλιάδες θετικές κριτικές όπου οι πελάτες επαινούν τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι οι Bill Gates, Angela Merkel και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες χρησιμοποιούν τη συνεχιζόμενη πανδημία του Covid-19 για να υπονομεύσουν τις ελευθερίες των ανθρώπων για δικό τους όφελος.
Πολλά από τα βιβλία περιλαμβάνονται στις συνδρομητικές υπηρεσίες του Amazon, Kindle Unlimited and Audible, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο γραπτό είτε ηχητικό με μηνιαία χρέωση.

Κατασκευή των best-sellers

Βιβλία των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με θέματα όπως «η πανδημία είναι ένα ψέμα», «τα εμβόλια είναι επιβλαβή - Mην εμβολιαστείτε» αλλά και «τα lockdown είναι μέσα εξανδραποδισμού του ανθρώπινου είδους που επιβάλλονται εσκεμμένα από τις κυβερνήσεις», προωθούνται με συγκεκριμένους αλγόριθμους από την Amazon για να βρίσκονται ψηλά στις αναζητήσεις.
Φυσικά, ως αμφιλεγόμενα ζητήματα καθίστανται και ευπώλητα – κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η εταιρεία και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.
Στην Amazon, πολλά από τα βιβλία κατά της COVID-19, είτε αυτο-δημοσιεύονται είτε προωθούνται από μικρούς εκδοτικούς οίκους, στη συνέχεια εκτυπώνονται και πωλούνται μέσω του τμήματος εκδόσεων της εταιρείας.
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου λαμβάνει συνήθως τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων όλων των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων.
Ακόμη, δικαιούται το 15% επί των πωλήσεων, όταν πρόκειται για πωλήσεις παραδοσιακών βιβλίων, σύμφωνα με τις πολιτικές της εταιρείας.
Έτσι, βιβλία όπως το «Vaccines Are Dangerous – And Don’t Work» του Vernon Coleman, επικριτής των εμβολίων έγιναν best-seller στην πλατφόρμα.

H ευθύνη των social media

Κατά τη διάρκεια του 2020, το ενδιαφέρον στράφηκε στον τρόπο με τον οποίο τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα – Facebook, Google και Twitter – διαχειρίστηκαν το γεγονός ότι είχαν καταστεί το επίκεντρο για την άνθηση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με την Covid- 19.
Αυτό έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου: δηλαδή σχετικά το δικαίωμα δημοσίευσης και ανάγνωσης περιεχομένου το οποόπ, μολονότι είναι απαράδεκτο για ορισμένους, δεν παραβιάζει συγκεκριμένη νομοθεσίας.
Και συναφώς αν οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να «κατεβάζουν» υλικό που είτε υποδαυλίζει με τρόπο άμεσα τα πολιτικά πάθη είτε υπονομεύει την προσπάθεια του επιστημονικού κόσμου για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πανδημία.

Οι νέοι κανόνες

Ωστόσο, καθώς αυτές οι εταιρείες έλαβαν μέτρα για την οριστική απομάκρυνση τέτοιου είδους υλικού από τις πλατφόρμες τους, οι διαδικτυακοί χρήστες έχουν στραφεί τώρα σε άλλα διαδικτυακά μέσα όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός και αυστηρός έλεγχος – όπως είναι η Amazon προκειμένου να διαδώσουν τις θεωρίες συνωμοσίας τους στο ευρύ κοινό.
Από το καλοκαίρι, το Spotify, το Soundcloud και άλλες υπηρεσίες ροής ήχου έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στα συνωμοτικά podcast.
Ως απάντηση της Amazon σε όσους την κατηγορούν, η εταιρεία υποστηρίζει πως προσφέρει στους χρήστες της μια μεγάλη γκάμα βιβλίων που περιλαμβάνουν όλες τις απόψεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αν και ο τεχνολογικός κολοσσός έχει προχωρήσει στην αφαίρεση αρκετών βιβλίων που προωθούν τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την πανδημία, ωστόσο, δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες που να συνδέονται με την οριστική λύση του προβλήματος αυτού.

Οι κριτικές και η παγκοσμιοποίηση

Ο Dave Hayes, ένας γνωστός influencer του κινήματος QAnon, δημοσίευσε στον ιστότοπο της Amazon μια σειρά από ηλεκτρονικά βιβλία για να ενεργοποιήσει το κίνημα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες θετικές κριτικές, παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του έχουν αφαιρεθεί ως επί το πλείστον.
Σχεδόν όλες οι κριτικές στα δημοσιεύματά του ήταν θετικές και δεν πραγματοποιήθηκαν με αποποίηση για το περιεχόμενο των μηνυμάτων - βήματα που έχουν λάβει άλλα κοινωνικά δίκτυα κατά το χειρισμό περιεχομένου θεωριών συνωμοσίας που δημιουργείται από χρήστες (user generated contend).
Τέτοια σχόλια μπορεί να ωθήσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν τα βιβλία, αλλά υπάρχουν λίγες, αν υπάρχουν, επαγγελματικές κριτικές για το περιεχόμενο που σχετίζεται με το κίνημα QAnon στο Amazon, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
«Οι δημοσιεύσεις του κινήματος Qanon περιγράφουν μια προσπάθεια να ανακτηθεί η Αμερική από τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης και τους γραφειοκράτες του «βαθέος κράτους» που ασκούν έλεγχο σε κυβερνήσεις, τράπεζες και πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες», σημειωνόταν σε μια κριτική που έδωσε στο βιβλίο πέντε αστέρια.
«Δεν πρόκειται για μια φανταστική ιστορία ή συνωμοσία».

Οι προτάσεις αγορών

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου συγκεντρώνει επίσης βιβλία QAnon ως πιθανές προτάσεις αγορών για υποψήφιους πελάτες.
Στον βρετανικό ιστότοπο του Amazon, για παράδειγμα, το βιβλίος «QAnon: An Invitation to The Great Awakening» - το «ευαγγέλιο του κινήματος – πωλείται μαζί μαζί με δύο άλλους τίτλους που συνδέουν το QAnon με την «καταστροφή από τη Νέας Παγκόσμιας Τάξης».
Το «πακέτο, το οποίο κοστίζει συνολικά 31,15 στερλίνες αποστέλλεται και πωλείται από την Amazo, σύμφωνα με τη σελίδα κάθε βιβλίου στην ηλεκτρονική αγορά.
Η μηχανή που παράγει τις προτάσεις της εταιρείας, ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που προσφέρει άλλους τίτλους που μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιους πελάτες, βάσει του ιστορικού των αγορών τους, ωθεί επίσης τους ανθρώπους σε περιεεχόμενο με αντικείμενο θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση.
Στη Γαλλία, ένα βιβλίο με τίτλο «COVID-19: Η αποκάλυψη της ολγαρχίας», γραμμένο από έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο ενός ακροδεξιού κόμματος, περιγράφει γιατί οι παγκόσμιες ελίτ βρίσκονται πίσω από τη συνεχιζόμενη υγειονομική και οικονομική και πώς μπορούν να αποδειχθούν τα επικίνδυνά εμβόλια.
Θολώνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πολιτικού λόγου και θεωρίας συνωμοσίας.

Ενίσχυση των πεποιθήσεων

«Με το COVID-19, οι άνθρωποι απομακρύνονται ήδη από αξιόπιστους θεσμούς παραγωγής γνώσης» δήλωσε η Claire Wardle, συνιδρυτής της FirstDraft, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που συνεργάζεται με ειδησεογραφικά πρακτορεία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών εσόδων που συνδέονται με την παγκόσμια πανδημία.
«Αναζητούν πληροφορίες που ενισχύουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης