Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (Βρετανία): Εκκίνηση για νέα σχέση με την ΕΕ – Επιτυγχάνονται οι στόχοι του δημοψηφίσματος του 2016

Johnson (Βρετανία): Εκκίνηση για νέα σχέση με την ΕΕ – Επιτυγχάνονται οι στόχοι του δημοψηφίσματος του 2016
Οι πρώτες αντιδράσεις από την Downing Street στο κλείσιμο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit
Την επίτευξη της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας ανακοίνωσαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 η οποία δεν προβλέπει την επιβολή δασμών μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στο τέλος του 2020.
«Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί…
Οι δεσμεύσεις απέναντι στο βρετανικό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 καθώς και στις εκλογές του περασμένου έτους τηρούνται με βάση αυτή τη συμφωνία», σύμφωνα με πηγή της Downing Street όπως καταγράφεται από το Politico.
Οι διαπραγματευτές εκ μέρους τη ΕΕ και της Βρετανίας δέχτηκαν τεράστια πίεση λόγω του κινδύνου ότι δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να κυρωθεί οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου - γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε διαπραγμάτευση με τους δυσμενείς όρους που προβλέπονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 Μία νέα σχέση

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Αυτό που πάντα επιθυμούμε επιτεύχθηκε - μια ακμάζουσα εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ ενός κυρίαρχου Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης.
«Για το βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ», σημειώνει ο ίδιο
Η εμπορική συμφωνία πρέπει έπειτα να εγκριθεί από καθεμία από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο της Βρετανίας.
Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, η ΕΕ αναμένεται να αφήσει τη συμφωνία να τεθεί σε προσωρινή ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κυρώνει τη συμφωνία αναδρομικά στις αρχές του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης