Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merry Brexmas - Έκλεισε η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit, μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις

Merry Brexmas -  Έκλεισε η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit, μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις
(Συνεχές Upd)Σε εμπορική συμφωνία (free-trade deal) για τη μετα-Brexit εποχή κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2020 με τις δύο πλευρές να αποφεύγουν το σενάριο της επιβολής δασμών σε αγαθά και υπηρεσίες.
Η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από τα νομοθετικά όργανα της Βρετανίας καθώς κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), προκειμένου να τεθεί σε άμεση ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Δηλαδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψήφισή της έως την επόμενη Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2020.
Επί αρκετές εβδομάδες, Βρετανία και Κομισιόν εξέπεμπαν αντιφατικά μηνύματα, ενώ φλέρταραν αρκετές φορές με την ολική σύγκρουση, ιδίως για το ζήτημα των αλιευτικών ζωνών.
Τελικά, όμως, επικράτησε η λογική, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμβιβασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οριστικό «διαζύγιο» Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου έρχεται 1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2016, όταν η πλειοψηφία των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου.
Οι διαπραγματευτές εκ μέρους τη ΕΕ και της Βρετανίας δέχτηκαν τεράστια πίεση λόγω του κινδύνου ότι δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να κυρωθεί οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου - γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε διαπραγμάτευση με τους δυσμενείς όρους που προβλέπονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Αυτό που πάντα επιθυμούμε επιτεύχθηκε - μια ακμάζουσα εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ ενός κυρίαρχου Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης αμέσως μετά τη δημοσιποίηση της συμφωνίας.
«Για το βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ», σημειώνει ο ίδιος.
Ενθουσιώδεις είναι η δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίτευξη της συμφωνίας

Ursula Von der Leyen: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία 

Έχουμε μια «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την οποία «αξίζει να παλέψουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen, μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων.

Στη δήλωση αυτή προέβη λίγο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της πολυαναμενόμενης εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι διαπραγματευτές τα κατάφεραν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ξεπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων που ήταν το ζήτημα της αλιείας.
«Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες... Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Charles Michel: Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Michel Barnier για τις ακούραστες προσπάθειές τους».
«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Charles Michel.
Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει.
Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Ποιες αλλαγές φέρνει το Brexit για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ουκ ολίγες είναι οι αλλαγές που φέρνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρύτερα γνωστή ως Brexit.
Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, η συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν θα είναι όπως ήταν.
Με τη Μεγάλη Βρετανία να μην αποτελεί πλέον χώρα μέλος του μπλοκ, της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, το εμπόριο θα αλλάξει άρδην.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ τα προϊόντα τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τα σταματήσουν στα εκατέρωθεν τελωνεία.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα χάσουν το… διαβατήριό τους στην ΕΕ.
Αλλά και οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
Ακόμα και να μεταφέρεις ένα κατοικίδιο θα είναι μείζον θέμα.

Τελωνεία

Οι επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν τελωνειακές δηλώσεις.
Για να μετακινήσει κανείς εμπορεύματα από το Dover στο Calais -το πιο πολυσύχναστο σημείο διέλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ- τα φορτηγά θα χρειάζονται ειδική άδεια που θα εκδίδεται από την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι έχουν τα σωστά έγγραφα και δεν θα παρακρατηθούν από Γάλλους αξιωματούχους.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες, που αποτελούν το 80% της οικονομίας της Βρετανίας και περιλαμβάνουν τομείς όπως ο έλεγχος, η αρχιτεκτονική και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσουν νέους περιορισμούς.
Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να ιδρύσουν γραφεία στην ΕΕ για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους και ίσως χρειαστούν τοπική έγκριση για να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα.

Προέλευση

Για να επωφεληθούν από το εμπόριο μηδενικών δασμών βάσει της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των αγαθών τους.
Μόνο προϊόντα που περιέχουν επαρκή ποσότητα εισροών από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ θα είναι επιλέξιμα για μηδενική τιμολόγηση.

Ρυθμιστικά πλαίσια

Οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν με δύο ξεχωριστά ρυθμιστικά πλαίσια σε ό,τι αφορά τα εμπορικά προϊόντα προκειμένου να έχουν το δικαίωμα πώλησης και στις δύο αγορές.
Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν νέο σήμα συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCA) από την 1η Ιανουαρίου, αντί του σήματος CE της ΕΕ, προκειμένου να πωληθούν στη Βρετανία.

Διαβατήρια και κατοικίδια

Οι Βρετανοί επισκέπτες στην ΕΕ θα πρέπει το διαβατήριό τους να λήγει πέραν των έξι μηνών για να ταξιδέψουν.
Η παραμονή στην ΕΕ για περισσότερο από 90 ημέρες ενδέχεται να απαιτεί βίζα.
Οι επαγγελματίες οδηγοί μπορεί να χρειάζονται διεθνή άδεια οδήγησης.
Η μεταφορά του κατοικίδιου ζώου σας στη Γηραιά Ήπειρο θα προϋποθέτει εμβολιασμό και πιστοποιητικό υγείας - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Μετανάστευση

Η ελεύθερη κίνηση πολιτών, προϊόντων και κεφαλαίων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα τερματιστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μεταναστευτικό κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα πρέπει να αποδείξουν ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια πριν τους επιτραπεί να έρθουν στη Βρετανία για δουλειά.
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την ομιλία αγγλικών, την υπάρχουσα προσφορά εργασίας και έσοδα περισσότερα από 20.480 στερλίνες ετησίως

Οίνος και καπνός

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αγορές αφορολόγητων ειδών σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Ωστόσο, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επιστροφή απεριόριστων ποσοτήτων προϊόντων όπως το αλκοόλ και ο καπνός από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της καταβολής των κατάλληλων φόρων.
Αντ 'αυτού, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν αγοράσουν άνευ φόρου 200 τσιγάρα, 18 λίτρα κρασί και τέσσερα λίτρα οινοπνευματωδών ποτών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης