Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Deniz Kutluk: Η Τουρκία να δεχθεί υπό όρους την Ελλάδα στην διάσκεψη της Αν. Μεσογείου – Είναι απαρχαιωμένη στρατιωτικά – Το ΝΑΤΟ η μόνη συμμαχία

Deniz Kutluk: Η Τουρκία να δεχθεί υπό όρους την Ελλάδα στην διάσκεψη της Αν. Μεσογείου – Είναι απαρχαιωμένη στρατιωτικά – Το ΝΑΤΟ η μόνη συμμαχία
Η μόνη σταθερή και ολοκληρωμένη συμμαχία που αφορά τις χώρες της Μεσογείου είναι το ΝΑΤΟ και εκεί εστιάζει η Τουρκία αναφέρει ο Τούρκος Ναύαρχος εν αποστρατεία Deniz Kutluk ο οποίος μαζί με τον Cihat Yayci επίσης Ναύαρχο Εν Αποστρατεία έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση της στρατιωτικής διπλωματίας της Τουρκίας.
Σε συνέντευξη του στο dogu akdeniz politik αναφέρεται στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό στην Μεσόγειο από την ΕΕ

Η θέση της ΕΕ στην Μεσόγειο με τις πολιτικές καλής γειτονίας που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το όφελος είναι αμφισβητήσιμο.
Επίσης συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί σε διμερές επίπεδο είναι δευτερευούσης σημασίας.
Σήμερα, η μόνη έγκυρη συμμαχία στην περιοχή μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει μια τεράστια δομή με 30 μέλη και 40 "Συνεργάτες" και 70 κράτη μέλη.
Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ έχει επιδείξει την ικανότητα να διατηρεί περισσότερα από το ένα τρίτο των 193 κρατών που είναι μέλη του ΟΗΕ, δίπλα-δίπλα με τους ίδιους στόχους σταθερότητας της ειρήνης.
Οποιαδήποτε άλλη πιθανή "συμμαχία" θα πρέπει να λάβει υπόψη το ΝΑΤΟ διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Συμμαχία.

Η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Με το άρθρο 12 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, τα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και αφοπλίστηκαν για δεύτερη φορά με τη συμφωνία για την ασφάλεια των Στενών.
Όπως φαίνεται, τα ελληνικά Νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος ως Νησιά Boğazönü στα τουρκικά, αφοπλίστηκαν για δύο διαφορετικούς λόγους και με δύο διαφορετικές διεθνείς συνθήκες.
Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, τα νησιά αυτά μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία με την Συνθήκη της Λωζάνης και με το άρθρο 14 της Συνθήκης του Παρισιού, το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών και αναφέρεται ρητώς τι δεν πρέπει να διαθέτουν τα νησιά.
Η στρατωτικοποίηση των ελληνικών νησιών έχει ένα στόχο να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την επίθεση εναντίον του εδάφους της Τουρκίας.
Η Τουρκία άλλαξε στρατηγική και θα επιμείνει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία παρέδωσε δύο μνημόνια δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Απριλίου 1969 και στις 4 Απριλίου 1970.
Αν και η Ελλάδα απάντησε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στα νησιά ήταν «μη στρατιωτικά» και ότι πραγματοποιήθηκαν έργα που ανταποκρίνονταν σε αστικές και οικονομικές ανάγκες, ωστόσο τα νησιά έχουν πλήρως στρατιωτικοποιηθεί.
Για την Τουρκία η τρέχουσα κατάσταση των νησιών του Αιγαίου θεωρείται ως μορφή απειλής και δεν θα παραμείνει θεατής

Τι σχεδιάζει η Τουρκία;

Η Τουρκία θα ζητήσει τον αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ο αφοπλισμός, θα πρέπει να δοθεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 3-6 μήνες.
Εάν αυτό δεν συμβεί τότε η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας.
Επίσης η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει τακτικές διάβρωσης της κυριαρχίας της Ελλάδος στα στρατιωτικοποιημένα νησιά, όπως είσοδος σε χωρικά ύδατα, να μην αναγνωρίζεται ο εναέριος χώρος κ.α.

Η Τουρκία δεν χρειάζεται πυρηνικό υποβρύχιο

Ο υποβρύχιος στόλος της Τουρκίας είναι ισχυρός και αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον.
Αυτός είναι ένας λόγος που η Ελλάδα ζητάει embargo όπλων κατά της Τουρκίας από την Γερμανία.
 Η Τουρκία δεν χρειάζεται πυρηνικό υποβρύχιο αλλά εξελιγμένα και σύγχρονα υποβρύχια.
Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τους κανόνες και τα όρια του «Acquis Communautaire».
Κατά συνέπεια, εάν τα ελληνικά αιτήματα αντιβαίνουν στη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να θεωρηθούν εναντίον της ΕΕ. Επιπλέον, από την άλλη πλευρά, η ΕΕ έχει υπογράψει την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας την UNCLOS.
Υπάρχουν περισσότερες από 400 διαφορές ως προς τα ζητήματα του ναυτικού δικαίου διεθνώς και από αυτές οι 180 έχουν επιλυθεί.

Τα εξοπλιστικά της Ελλάδος

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εξοπλισμού για τα επόμενα 15 χρόνια.
Ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει Rafale από την Γαλλία, υποβρύχια  από τη Γερμανία και τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα μάχης και F-35 από τις ΗΠΑ.
Κάθε κράτος εκτελεί τον αμυντικό του σχεδιασμό, δηλαδή τα στρατιωτικά εργαλεία και τον εξοπλισμό μέσω μεσοπρόθεσμων μελετών σύμφωνα με τους πόρους που μπορεί να προσφέρει η εθνική του οικονομία.
Αυτό κάνει και η Ελλάδα.
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδος ήταν πολύ παλιός λόγω των οικονομικών κρίσεων που αντιμετώπισε και δεν μπορούσε να εκσυγχρονιστεί με έγκαιρες επενδύσεις.
Η Τουρκία από το 1982 έχει αλλάξει στρατηγική και ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια θεωρείται χώρα εξαγωγική, η Ελλάδα εισάγει και η Τουρκία εξάγει όπλα.

Η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου

Η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκίνησε ως ιδέα από την Τουρκία και έχει εξελιχθεί σε πρωτοβουλία της ΕΕ, αυτό είναι, θετική εξέλιξη.
Ωστόσο στην μεσογειακή κρίση η ΕΕ επέλεξε πολιτική θέση αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για την Τουρκία η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική και πρέπει να συμμετάσχει και η Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Η Ελλάδα δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στο Συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου συνεπάγεται «αποδοχή» από την Τουρκία ότι έχει τέτοιο δικαίωμα;
Σε άλλη περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να μην συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης