Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία προσεγγίζει το Ισραήλ μέσω Αζερμπαϊτζάν με δέλεαρ την αμφισβητούμενη Αφροδίτη στην Κύπρο – Τι κρύβει η Navtex 6 μηνών του Oruc Reis;

Η Τουρκία προσεγγίζει το Ισραήλ μέσω Αζερμπαϊτζάν με δέλεαρ την αμφισβητούμενη Αφροδίτη στην Κύπρο – Τι κρύβει η Navtex 6 μηνών του Oruc Reis;
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ενδιαφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο συμμάχων του, του Ισραήλ και της Τουρκίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ τους
Η Τουρκία εδώ και καιρό επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και βεβαίως την Χαμάς και Χεζμπολάχ δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις που το Ισραήλ τις θεωρεί τρομοκρατικές, όπως τρομοκρατικές θεωρεί η Τουρκία τις κουρδικές οργανώσεις PKK – YPG κ.α.
Η Τουρκία άνοιξε πρόσφατα την πρεσβεία στο Ισραήλ με εντολή Erdogan, προηγήθηκαν επαφές των μυστικών υπηρεσιών…
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θέλει περισσότερα και δεν είναι τυχαίο ότι… χρησιμοποιεί ως μεσάζοντα τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Aliyev ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu
«Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ενδιαφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο συμμάχων του, του Ισραήλ και της Τουρκίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ τους, και μάλιστα άρχισε να λαμβάνει πρακτικά μέτρα, ανέφεραν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Τουρκία και Ισραήλ στήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh

Η Τουρκία και το Ισραήλ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στις μάχες στο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία με μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV αλλά και το Ισράηλ με αντίστοιχα UAV αλλά και πολεμικά αεροπλάνα συνέβαλλαν ώστε να κερδίσουν οι Αζέροι στην μάχη με τους αρμενίους για το Nagorno Karabakh.
Οι σύμβουλοι του Aliyev είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Erdogan είχε ανταποκριθεί θετικά ανέφερε η Ισραηλινή εφημερίδα Walla.

Ο Erdogan δεν είναι κατά του Ισραήλ

Ο Erdogan έχει καταφερθεί εναντίον του Ισραήλ, αλλά οι σύμβουλοι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι κατά του Ισραήλ και ότι είχε παρασυρθεί από ορισμένους συμβούλους που δεν εργάζονται πλέον για αυτόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jihon Bayramov μίλησε στο τηλέφωνο με τον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi πριν από περίπου μία εβδομάδα και έθεσε επίσης το ζήτημα των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.
Το Αζερμπαϊτζάν πίστευε ότι ήταν καλή στιγμή για συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν από την επιχείρηση Cast Lead στη Γάζα το 2008 και ειδικά με το περιστατικό Maui Marmara το 2010.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ το 2013, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Obama είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Erdogan και τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για να ξεκινήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των μερών καθυστέρησαν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων το 2016. Αλλά το 2018, υπήρξε νέα κρίση σχετικά με τα γεγονότα στο Όρος του Ναού - η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη και οι χώρες απομακρύνθηκαν ξανά.

Με καχυποψία αντιμετωπίζουν τον Erdogan στο Ισραήλ 

Οι Τούρκοι εστιάζουν κυρίως το ζήτημα της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο – και έχουν διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο – ωστόσο η Τουρκία επιδιώκει συνεργασία με το Ισραήλ.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Walla, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ προσεκτικοί με την Τουρκία και τις προθέσεις του Erdogan.
Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν προτίθεται να βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Η μεγαλύτερη Navtex στην ιστορία.... διάρκειας 6 μηνών με το Orcu Reis 

Την μεγαλύτερη χρονικά NAVTEX στην ιστορία ανακοίνωσε η Τουρκία με επίκεντρο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μεταξύ 22 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιουνίου 2021.
Το Oruc Reis που είχε διεξάγει έρευνες στην θαλάσσια περιοχή Kas και βεβαίως πλησίον της Ρόδου και του Καστελόριζου θα διεξάγει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengizhan.
Η Navtex έχει σκοπό να προειδοποιήσει τα διερχόμενα πλοία να μην πλησιάσουν τουλάχιστον 6 μίλια για να αποφευχθεί τυχόν ζημίες στα καλώδια του Oruc Reis.
Με βάση ενδείξεις... ο στόχος της μεγαλύτερης NAVTEX του Oruc Reis στην ιστορία είναι διπλός να καταδείξει στις χώρες της περιοχής ειδικά Κύπρο, Ισραήλ ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή αφετέρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ για τα κοιτάσματα της Κύπρου και ειδικά το... αμφισβητούμενο κοίτασμα Αφροδίτη.
Δεν είναι τυχαία η πρόταση του Cihat Yaycı ο οποίος ήταν ο εισηγητής της ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.
Ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντική εμπλοκή της.

Η πρόταση του Cihat Yaycı

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı σε άρθρο του στην Ισραηλινή εφημερίδα Hayom στις 6 Δεκεμβρίου ανέδειξε ένα θέμα που χρήζει μεγάλης προσοχής από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είπε μέσω του άρθρου του ότι το Ισραήλ εάν ανακηρύξει ΑΟΖ με την Τουρκία θα κερδίσει σε θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπογράφησαν το 2010.
Μάλιστα ανέδειξε το πρόβλημα με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου που ανακαλύφθηκε το 2011 από την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Energy.
Το κοίτασμα της Αφροδίτης περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ελληνική πλευρά.
Η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι εργασίες γεώτρησης στην περιοχή σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, το Ισραήλ έχασε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Μάλιστα προτείνει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς όπως αναφέρει αναμένεται να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 Η Τουρκία θα κερδίσει 10.462 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα κερδίσει 16.344 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής.
Επιπλέον, ο Yaycı, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, θα αποκτήσει  ολόκληρο το οικόπεδο 12 της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα της Αφροδίτης.

Επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία έχει κάνει σημαία την Συμμετοχή της στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκαταστηθούν οι σχέσεις και οι διαφορές με τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να νομιμοποιηθεί ως μια χώρα με ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν αυτό επιτευχθεί – που αποτελεί πιθανό σενάριο – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άτυπα επί 100 ημέρες σχεδόν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros ερευνούσαν ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία σε συνδυασμό με την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης… συνθέτουν… εν μέρει την Γαλάζια Πατρίδα ή Blue Homeland.
jjj 1
J scaled
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης