Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το veto του Trump απελεί με λουκέτο το αμερικανικό δημόσιο

Το veto του Trump απελεί με λουκέτο το αμερικανικό δημόσιο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαφωνώντας με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ζήτησε δραστικές αλλαγές στο νόμο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες και στο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολ.

ΟΙ ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον της καθόλου θετικής προοπτικής να διακοπεί η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Donald Trump, ευρισκόμενος σε αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ζήτησε δραστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.
Το συνολικό πακέτο που αφορά τις ομοσπονδιακές δαπάνες και περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα 892 δισ. δολ. εγκρίθηκε από τα δύο νομοθετικά σώματα, από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Δευτέρα (21/12) μετά ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.
Επίσης, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε εάν ο πρόεδρος Trump ασκήσει veto σημαντικά τμήματα του αμερικάνικού κράτους θα βάλουν «λουκέτο».

Ζητάει 2.000 δολ. αντί 600

Ο Trump την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, εκπλήσσοντας τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, ζήτησε τροποποιήσεις ώστε να συμπεριληφθεί η άμεση καταβολή 2.000 δολ, σε κάθε Αμερικανό – τριπλασιάζοντας περίπου το ποσόν των 600 δολ. που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.
Ο Trump ενοχλήθηκε όταν ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου, την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε την ήττα του Δημοκρατικού Joe Biden από τον Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε άλλη πηγή.
Ο Biden πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ο Trump δεν δήλωσε ρητά ότι θα ασκήσει veto στο μέτρο, προφανώς επειδή δεν ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα τροποποιήσει ένα περίπλοκο πακέτο μέτρων για το οποίο χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι ο Trump θα το υπογράψει σε νόμο.
Επειδή το Κογκρέσο αναμένεται να σταματήσει τις εργασίες του έως το τέλος του έτους, το νομοσχέδιο με τη χρηματοδότηση θα ακυρωθεί αυτόματα ύστερα από 10 ημέρες, εάν ο Trump δεν προβεί σε καμία ενέργεια.
Ο Trump ζήτησε επίσης, να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο όσα αφορούν την παροχή ξένης βοηθείας που περιλαμβάνεται σε κάθε ετήσιο προϋπολογισμό των ομοσπονδιακών δαπανών.
Αντιτάχθηκε σε άλλες ομοσπονδιακές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το νομοσχέδιο των 5.500 σελίδων, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια και η χρηματοδότηση μουσείων όπως το Smithsonian.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκριναν το νομοσχέδιο με ευρεία διακομματική πλεοψηφία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον για να παρακάμψουν το veto εφόσον χρειαστεί.
Η τρέχουσα χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών αναμένεται να λήξει τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου εφόσον ο Trump δεν υπογράψει το νομοσχέδιo για τις δαπάνες.

 Οι συνέπειες

Η λήξη της χρηματοδότησης θα οδηγούσε σε διαθεσιμότητα εκατομμύρια ομοσπονδιακούς εργαζομένους και θα σε λουκέτο πλήθος ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Και αυτό σε μια στιγμή όπου πρέπει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τα δύο εμβόλια και οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μια μείζονα κυβερνο-επίθεση στις ομοσπονδιακές υποδομές τους, την οποία οι αξιωματούχοι απέδωσαν στη Ρωσία.
Τα νομοθετικά σώματα αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες του στις 28 Δεκεμβρίου εφόσον ο Trump κυρώσει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης