Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis προς τα Κατεχόμενα

tags :
Αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis προς τα Κατεχόμενα
Η τουρκική κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
Αναχώρησε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου από το λιμάνι της Αττάλειας για να συνεχίσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 30 Νοεμβρίου για συντήρηση και ανεφοδιασμό.
Έπειτα από την ανακοίνωση νέας Navtex από τον σταθμό της Αττάλεις την Τρίτη, που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου και δεσμεύει περιοχές στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε το νέο του ταξίδι, συνοδευόμενο από τα πλοία «Ataman» και «Cengizhan».
Η νέα κίνηση της Τουρκίας έχει δύο ερμηνείες:
Το πιθανότερο είναι να ανοίξει ένα παράθυρο για διάλογο με την Ελλάδα καθώς το μήνυμα της προς την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες θα είναι ότι μέχρι και τον Ιούνιο θα κάνουμε έρευνες εντός των υδάτων μας... μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η δεύτερη εκδοχή και λιγότερο πιθανή είναι να εντάσσεται σε μια στρατηγική νέων προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τουρκική NAVTEX για έρευνες στην Αττάλεια μέχρι τον Ιούνιο 2021

Σε μια περίεργη κίνηση προχώρησαν οι Τούρκοι με την έκδοση νέας Navtex για έρευνες από το Oruc Reis.
Συγκεκριμένα, η Ωκεανογραφική Υπηρεσία της γειτονικής χώρας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis με ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως την 21η Ιουνίου του 2021 και αφορά σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, σε τουρκική όμως υφαλοκρηπίδα.
Προσώρας, η Navtex που έχει εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας αφορά καθαρά τουρκικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο, με το παρελθόν των ενεργειών της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το μέλλον είναι... απρόβλεπτο.
Η περιοχή που δεσμεύεται, στα ανοιχτά τους κόλπους της Αττάλειας, βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού.
Η τουρκική κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης