Διεθνή

Ελβετία - Κορωνοϊός: Ξεκίνησε τους εμβολιασμούς - Μια 90χρονη η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Ελβετία - Κορωνοϊός: Ξεκίνησε τους εμβολιασμούς - Μια 90χρονη η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Ένοικος ιατρικού ιδρύματος για ηλικιωμένους είναι η 90χρονη που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Η εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον του κορωνοϊού ξεκίνησε στην Ελβετία με μια γυναίκα άνω των 90 ετών στο καντόνι της Λουκέρνης, να είναι η πρώτη ασθενής που λαμβάνει το εμβόλιο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έγκρισή του από τις αρχές.
Αυτή η ένοικος ενός ιατρικού ιδρύματος για ηλικιωμένους έλαβε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές του καντονιού.

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊούς την Ελβετία

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά καθώς η Ελβετία καταγράφει κάθε μέρα περισσότερες από 4.000 νέες μολύνσεις και περισσότερους από 100 θανάτους.
Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 420.000 μολύνσεις και τουλάχιστον 6.400 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.
Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech διατίθεται ήδη στη Βρετανία από τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που χορηγείται στην ηπειρωτική Ευρώπη στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Η Ελβετία επίσπευσε την αδειοδότηση του εμβολίου

Ενώ η Ελβετία είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ανέμενε να εμβολιάσει τους πρώτους ασθενείς της τον Ιανουάριο, οι αρχές επιτάχυναν το βήμα εγκρίνοντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 19 Δεκεμβρίου και ξεκινώντας την εκστρατεία εμβολιασμού λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.
Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε 15,8 εκατομμύρια δόσεις, που διαπραγματεύθηκε με τρία εργαστήρια: τρία εκατομμύρια με τις Pfizer/BioNTech, 7,5 εκατομμύρια με τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια με την Astra Zeneca.
Δύο δόσεις είναι απαραίτητες για τα τρία εμβόλια.
Ο στρατός έχει επιφορτισθεί με την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των δόσεων, που πρέπει να διατηρηθούν σε -70 βαθμούς Κελσίου.
Οι 107.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παραδόθηκαν χθες στην Ελβετία και ακολούθως διανεμήθηκαν από τον στρατό στα καντόνια.

Σε εθελοντική βάση ο εμβολιασμός στην Ελβετία

Ο εμβολιασμός, που θα είναι εθελοντικός, αναμένεται να επεκταθεί στη διάρκεια αρκετών μηνών. Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στο καντόνι της Λουκέρνης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αξιωματούχος του τμήματος Υγείας του καντονίου, Γκίντο Γκραφ.
«Οι εμβολιασμοί αυτοί είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη εναντίον του κορονοϊού», πρόσθεσε. Στους δημοσιογράφους είπε πως 5.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παραδόθηκαν την προηγουμένη στο καντόνι, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Τη Δευτέρα η εκστρατεία σε άλλες πόλεις της Ελβετίας

Στη Γενεύη, στο Φρίμπουργκ, στη Βασιλεία η εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ στη Ζυρίχη, το πιο πολυπληθές καντόνι της Ελβετίας, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 4 Ιανουαρίου.
Στη Γενεύη, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία έλαβαν σήμερα επίσης τα πρώτα 1.000 φιαλίδια που περιέχουν 5.000 δόσεις του πολύτιμου αντιδότου.
«Έπειτα από έναν μήνα διαδικτυακών συνομιλιών, τα πράγματα γίνονται χειροπιαστά», δήλωσε η αξιωματούχος του καντονιακού φαρμακείου Ναταλί Βερνάζ.

Νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία έλαβε η Ελβετία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία που εξακολουθεί να εξαπλώνεται.
Από χθες, Τρίτη, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί και οι αθλητικοί χώροι καθώς και οι χώροι ψυχαγωγίας έκλεισαν. Τα καταστήματα, αντίθετα, μπορούν να μείνουν ανοικτά αλλά περιορίζοντας την ικανότητα υποδοχής πελατών.
Τα χιονοδρομικά κέντρα μπορούν, από την πλευρά τους, να παραμείνουν ανοικτά αλλά πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή τα ίδια περιοριστικά μέτρα με εκείνα των εστιατορίων και των καταστημάτων και επίσης να διασφαλίσουν ότι οι σκιέρ δεν θα συνωστίζονται στα μηχανικά αναβατόρια.
Η απόφαση να κλείσουν ή όχι επαφίεται σε κάθε καντόνι.
Έτσι, το σκι στα καντόνια Σβιτς, Νίντβαλντ, Λουκέρνης και Τσουγκ απαγορεύεται από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου, με τις αρχές να έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τα αναβατόρια.
Κλειστά τα σύνορα για πτήσεις από τη Βρετανία στην Ελβετία

Αναστολή αεροπορικών συνδέσεων με Βρετανία

Η Ελβετία, που είχε αναστείλει την Κυριακή όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική στην προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση ενός στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19 το οποίο, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο μετάδοσης, ανακοίνωσε τελικά σήμερα ορισμένες παρεκκλίσεις.
Όσοι κατοικούν στις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο ελβετικό έδαφος μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αρχής γενομένης από τις 24 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης