Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς τα νοικοκυριά της Δανίας έγιναν πλουσιότερα εν μέσω πανδημίας

Πώς τα νοικοκυριά της Δανίας έγιναν πλουσιότερα εν μέσω πανδημίας
Τα περιουσιακά στοιχεία των Δανών αφορούν κατά κύριο λόγο μετοχές και ομόλογα και γι’ αυτό ακολούθησαν την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg
Μπορεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα περισσότερα κράτη ανά τον κόσμο να υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες συνέπειες στην οικονομία τους, αλλά υπάρχει μία χώρα, όπου η καθαρή περιουσιακή αξία των νοικοκυριών που ζουν σε αυτήν αντί να συρρικνωθεί, αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται γθα τη Δανία, όπου τα νοικοκυριά είδαν την περιουσία τους να εκτινάσσεται στα 930 δισ. δολάρια ή αλλιώς στα 5,66 τρισ. κορόνες.
Προς επίρρωση των παραπάνω, κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2020, ο πλούτος των νοικοκυριών που διαβιούν στη χώρα αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορόνες, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω την απώλεια 541 δισ. κορόνων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020.
Αποτέλεσμα ήταν τον Σεπτέμβριο η αξίας της περιουσίας των Δανών να είναι μεγαλύτερη κατά 168 δισ. κορόνες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

Μετοχές και ομόλογα

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, μάλιστα, ο πλούτος των Δανών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του έτους -παρά μάλιστα, το νέο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Μία πρώτη ερμηνεία του παράδοξου φαινόμενου έγκειται στο γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Δανών αφορούν κατά κύριο λόγο μετοχές και ομόλογα.
Έτσι, οι Δανοί πολίτες ωφελήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που έλαβαν χώρα ανά την υφήλιο.
Αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό στη Δανία διαθέτει πλούτο, αξίας 2 εκατ. κορόνων.
Φυσικά, τα περιουσιακά στοιχεία των περισσότερων οικογενειών είναι λιγότερα από τον μέσο όρο, καθώς τα πλουσιότερα νοικοκυριά διαθέτουν περιουσία σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου.
Εξάλλου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το 43% των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων βρίσκεται στα χέρια μόλις του 10% του δανέζικου πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης