Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Στα άκρα η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, παρά την επικείμενη συμφωνία

Rabobank: Στα άκρα η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, παρά την επικείμενη συμφωνία
Η Κομισιόν έδωσε τη λύση, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά λανθασμένη η επιλογή να κλείσουν τα σύνορά τους οι ευρωπαϊκές χώρες
Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία στο μέτωπο του Brexit, δεν είναι σαφές σε ποιες παραχωρήσεις προέβησαν ΕΕ και Brexit.
Αυτό που είναι σαφές είναι πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών διαβρώθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πολιτική παρέμβαση, επισημαίνει η ολλανδική Rabobank.
Από τη στιγμή που έκλεισαν τα γαλλοβρετανικά σύνορα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, περίπου 3.000 φορτηγά παραμένουν κολλημένα στη νότια Αγγλία.
Ωστόσο, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν έδωσε τη λύση, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά λανθασμένη η επιλογή να κλείσουν τα σύνορά τους οι ευρωπαϊκές χώρες.
Μερικές ώρες αργότερα, η Γαλλία εφάρμοσε την πρόταση της Κομισιόν και συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορά της, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε πολίτες της ΕΕ να περάσουν τη Μάγχη.
(σημειώνεται πως οι Βρετανοί δεν θα μπορούν να περάσουν στη Ευρώπη το 2021, καθώς από 1η Ιανουαρίου η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται τρίτη χώρα).
Αν μη τι άλλο, εύκολα κάνει κανείς τη σύνδεση με το Brexit.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί η παρέμβαση της Κομισιόν κλαδί ελαίας προς τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εξακολουθεί να είναι κράτος μέλος της ΕΕ ή πρόκειται απλώς για ένα χτύπημα στη Γαλλία, η οποία εξακολουθεί να έχει σκληρή γραμμή απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ό,τι και να συμβαίνει, η δυναμική δεν αλλάζει.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την Covid19 και το Brexit, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεσολαβεί.
Στο γεωπολιτικό πεδίο, η Μεγάλη Βρετανία, ούτως ή άλλως, παραμένει εξαρτημένη από τις ευρωπαϊκές ακτές.
Οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και εύθραυστες.
Πότε, όμως, θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit;
Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υπάρξει άμεσα λύση στο ζήτημα.
Στην πραγματικότητα, αν κάποιος παραβλέψει τις προθεσμίες, όλα πήγαν κατ’ ευχήν.
Ήδη τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την «Ημέρα του Brexit», οι δύο εντολές διαπραγμάτευσης έδειξαν ότι υπήρχαν αρκετά μεγάλες διαφορές.
Αναμενόταν ότι θα χρειαζόταν μία ή περισσότερες πολιτικές παρεμβάσεις για να γεφυρωθούν αυτά τα κενά.
Βρισκόμαστε λοιπόν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ο πρωθυπουργός Johnson κάλεσε άμεσα την Πρόεδρο της ΕΕ Von der Leyen να μεσολαβήσει.
Η ελπίδα όλων να τελειώσει η διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα.
Διαφορετικά, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Το νέο πακέτο στήριξης

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου «πάλευαν» επί μήνες να βρουν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά το νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Εντέλει να κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους 900 δισεκ. δολ., κάτι το οποίο είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητούσε η Γερουσία.
Η συμφωνία επετεύχθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Και ενώ όλα έδειχναν πως θα υπήρχε αίσια έκβαση, ο απερχόμενος πρόεδρος Trump εξέφρασε σφοδρές αντιρρήσεις, φέρνοντας τα πάνω κάτω.
Σε μια κίνηση όπως αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει, χαρακτήρισε ντροπή τις άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές ύψους 600 δολ. σε εβδομαδιαία βάση προς τους Αμερικανούς πολίτες, ζητώντας αντ’ αυτών 2.000 δολ.
Βέβαια, δεν είπε ξεκάθαρα ότι θα ασκήσει, αφού δεσμεύεται βάσει Συντάγματος από τις ψήφους της υπερπλειοψηφίας σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία.
Σε κάθε περίπτωση, αν το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο στο τέλος της ημέρας, ο πρόεδρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο τις επόμενες δέκα ημέρες.
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος έχει διορία να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας εντός δέκα ημερών, εξαιρουμένων των Κυριακών.
Σημειώνεται πως η θητεία του τρέχοντος Κογκρέσου λήγει στις 3 Ιανουαρίου.
Έπειτα από αυτή την ημερομηνία ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αναπέμψει το νομοσχέδιο.
Σε αυτή την περίπτωση, το Κογκρέσο δεν πρόκειται να υπερκεράσει το βέτο του προέδρου, άρα οι επιταγές δεν θα παραληφθούν από τα αμερικανικά νοικοκυριά μετά τα Χριστούγεννα.

Αμερικανικό ΑΕΠ

Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω: από 33,4% από 33,1%, σε ετήσια βάση.
Το ευρέως αποδεκτό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη - εκτός εάν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης