Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για διασπορά της μετάλλαξης του ιού σε ΗΠΑ - Έναρξη εμβολιασμών στην ΕΕ - Στους 1,71 εκατ. οι νεκροί

Ανησυχία για διασπορά της μετάλλαξης του ιού σε ΗΠΑ - Έναρξη εμβολιασμών στην ΕΕ - Στους 1,71 εκατ. οι νεκροί
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid-19 - Εφιαλτικές προβλέψεις στις ΗΠΑ για 562.000 νεκρούς έως την 1η Απριλίου
(upd)Με μόλις λίγα 24ωρα να έχουν απομείνει για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, μετά την έγκριση που δόθηκε τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σε έκτακτη έκθεσή τους τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων ανέφεραν πως δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι το έο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει πλήξει τη Βρετανία δεν κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ, λίγο αφότου εμβολιάστηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγως των Κέντρων Anthony Fauci.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη στρατηγική αντιμετώπισης του νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος του ΠΟΥ τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να κάνει γνωστή την ημερομηνία της συνεδρίασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Ο περιορισμός των ταξιδιών προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση αποτελεί μία συνετή κίνηση έως ότου θα διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες όσον αφορά τη διακίνηση των αναγκαίων προϊόντων και τα απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιτρέπονται», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Hans Kluge σε ανάρτησή του Twitter, συστήνοντας την εφαρμογή αυξημένων προληπτικών μέτρων.  

ΠΟΥ: Φυσιολογική εξέλιξη η μετάλλαξη του ιού - Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάλλαξη του ιού είναι φυσιολογική, δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, η γερμανική BioNTech έσπευσε να ανακοινώσει πως μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες, θα έχει έτοιμο το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εφόσον χρειαστεί, τη στιγμή που και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του νέου αυτού πιο μολυσματικού στελέχους.
«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο μας προστατεύει από το νέο στέλεχος του ιού, ωστόσο αν χρειαστεί και δεν είναι επαρκές, τότε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμο ένα εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, ο οποίος εκτίμησε ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στη νέα αυτή μετάλλαξη.
«Θα το ξέρουμε σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα όταν θα λάβουμε τα νέα δεδομένα.
Η πιθανότητα να λειτουργεί το εμβόλιο μας… είναι σχετικά υψηλή» επεσήμανε ο Sahin.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν 12,5 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ των 27 έως τα τέλη του 2020.
Και ενώ οι εμβολιασμοί ήδη «τρέχουν» σε ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία και Ρωσία, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τους επιστήμονες, οι οποίοι διαμηνύουν πως οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να εξαλείψουν τουλάχιστον σε αυτήν την φάση την επιδημία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες αν και μετρούν περισσότερους από 319.000 νεκρούς και πάνω από 18 εκατ. κρούσματα, «βλέπουν» τα νοσοκομεία τους να γεμίζουν και να ξεμένουν από κλίνες, τη στιγμή που προβλέψεις πανεπιστημίων κάνουν λόγο ακόμα και για 562.000 θανάτους λόγω της επιδημίας έως την 1η Απριλίου.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 77.801.721 και οι νεκροί σε 1.713.109
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 18.168.777 και σε νεκρούς με 322.611
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 187.291 και τρίτη σε κρούσματα με 7.263.619
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 146.111 και τέταρτο το Μεξικό με 118.598
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 69.214 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 67.718 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.850.042 και πέμπτη η Γαλλία με 2.535.716
- Έκτo σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.079.678, έβδομη η Τουρκία με 2.043.704 και όγδοη η Ιταλία με 1.964.054
- Ένατη η Ισπανία με 1.819.249 και δέκατη η Αργεντινή με 1.547.138
Image
BioNTech: Εάν χρειαστεί σε 6 εβδομάδες έτοιμο το εμβόλιο για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Διαβεβαιώσεις ότι εάν χρειαστεί, η BioNTech θα είναι έτοιμη σε έξι εβδομάδες να διαθέσει ένα νέο εμβόλιο κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.
«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη» είπε ο Sahin, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους.
«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειρισθεί την νέα παραλλαγή του ιού» ανέφερε ο Sahin, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται πως τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.
«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρει η Moderna ενώ η Pfizer ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι γνωρίζουμε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Τα σημαντικότερα δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Όπως αναφέρουν, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από πολλαπλές (έως και 4.000) μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι αυτή της Νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, στην οποία φάνηκε αύξηση του ρυθμού του αριθμού των κρουσμάτων ανά 14ήμερο, από 100 σε 400 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό.
Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) αυτών των περιπτώσεων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19 από το νέο στέλεχος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά τουλάχιστον 1.108 έως τις 13/12), αλλά και στη Δανία και στην Ολλανδία.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2, και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι του συνόλου της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

Τα Κέντρα CDC στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ

Λίγο αφότου ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Anthony Fauci εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της εταιρίας Pfizer / Biontech, σε μια συμβολική χειρονομία για την υπόλοιπη χώρα και όπως είπε ο 79χρονος καθηγητής, «για να δείξω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέφρασαν σε έκτακτη ανακοίνωσή τους, την ανησυχία τους ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ήδη να κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες
και απλά δεν έχει ανιχνευθεί.
Ενώ η παραλλαγή δεν έχει βρεθεί ακόμη στις ΗΠΑ, το CDC σημείωσε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακολουθήσει την αλληλουχία της γενετικής ταυτοποίσης για πολλές μολύνσεις Covid-19 εδώ.
Έτσι θα μπορούσε να είχε παρατήσει την ειδοποίηση.
"Τα τρέχοντα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο υψηλός επιπολασμός αυτής της παραλλαγής μεταξύ των τρεχουσών λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής", ανέφερε το CDC σε δήλωση.
"Δεδομένου του μικρού κλάσματος των αμερικανικών λοιμώξεων που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία, η παραλλαγή θα μπορούσε ήδη να είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να έχει εντοπιστεί."


Η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασαν τις 500.000 οι θάνατοι από Covid-19 - Αντίστροφη μέτρηση στην Ευρώπη για τους εμβολιασμούς - Στις 27/12 η αρχή


Η Ευρώπη είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε χθες Τρίτη 22 Δεκεμβρίου τους 500.000 θανάτους από τον ιό Covid-19,  την ώρα που η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία θέτει εν αμφιβόλω τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο για τον περιορισμό της πανδημίας, που ανάγκασαν δεκάδες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους για τους Βρετανούς ταξιδιώτες αυτήν την εβδομάδα.
Η Ιταλία, η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, εντόπισε την Κυριακή έναν ασθενή που μολύνθηκε από τον μεταλλαγμένο ιό ενώ κρούσματα βρέθηκαν επίσης στη Δανία και τη Γαλλία.
Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί περίπου το 30% των κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 μέχρι τώρα.
Ο πρώτος θάνατος από Covid-19 σημειώθηκε στη Γαλλία τον Φεβρουάριο.
Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσει η ήπειρος τους 250.000 θανάτους και μόλις 60 ημέρες για να διπλασιαστούν τα θύματα, στις 500.000.
Στην Ευρώπη πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την ερχόμενη Κυριακή 27/12.
Μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, στις 6/1 θα ακολουθήσει και η έγκριση του εμβολίου της Moderna, το οποίο από προχθές 21/12 χορηγείται στις ΗΠΑ.
Πάντως και σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, το κόστος της κάθε δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ανέρχεται σε 15,5 ευρώ, τιμή που όπως αναφέρεται αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις και είναι χαμηλότερη από το ποσό που συμφώνησαν να καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις).

Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα

Πάντως και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη διατηρούν σε ισχύ τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία είναι από τις 16/12 σε καθολικό lockdown, όπου ανοιχτά είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα ενώ σε lockdown είναι από τις 16/12 και για πέντε εβδομάδες και η Ολλανδία.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στην Ιταλία, όπου και εκεί δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε προγραμματίσει να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα από τις 15/12 (π.χ. σκόπευε να ανοίξει θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού), τα οποία όμως παρέτεινε τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Image
Στην απομόνωση η Μ. Βρετανία

Εν τω μεταξύ, στην απομόνωση είναι η Μεγάλη Βρετανία καθώς δεκάδες κράτη έχουν αναστείλει τις πτήσεις και έχουν κλείσει τα σύνορα τους μετά τον εντοπισμό ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Αποτέλεσμα των μέτρων αυτών είναι να προκληθεί χάος στις μεταφορές αλλά και στην τροφοδοσία της βρετανικής αγοράς, η οποία κινδυνεύει να «μείνει» από αγαθά και τρόφιμα λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ινδία, Πακιστάν, Πολωνία, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Ρωσία, Ιορδανία και Χόνγκ Κόνγκ απαγόρευσαν τις μετακινήσεις για τους Βρετανούς ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ομάν έκλεισαν τελείως τα σύνορα τους.
Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα έλαβαν και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αν και εκτιμάται πως ήδη ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Ιταλία.
Μάλιστα η Γαλλία έκλεισε τα χερσαία σύνορα της για πρόσωπα και αγαθά από τη Μ. Βρετανία, κλείνοντας μια από τις βασικές αρτηρίες τροφοδοσίας της βρετανικής αγοράς.
Image
ΠΟΥ: Φυσιολογική εξέλιξη η μετάλλαξη του ιού – Δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα

Καθησυχαστικός πάντως ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στη Μ. Βρετανία, αναφέροντας πως η μετάλλαξη στελέχους του ιού είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.
Οι αξιωματούχοι του οργανισμού επισήμαναν ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει.
«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες εντός ημερών ή εβδομάδων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους κορωνοϊού.

Νέο αυστηρό lockdown στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία

Και όλα αυτά τη στιγμή που από την Κυριακή 20/12 το Λονδίνο και το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας έχουν ενταχθεί στην κατηγορία 4, στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Βάσει των νέων περιοριστικών μέτρων, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4 και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους, ενώ επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Πάνω από 319.000 νεκροί – Καμία κλίνη ΜΕΘ στη νότια Καλιφόρνια

Τον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 319.000 και ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 562.000 νεκρούς έως την 1η Απριλίου.
Με τα ημερήσια κρούσματα να κινούνται στα επίπεδα των 200.000 και να έχουν ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια, τα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν SOS καθώς βλέπουν τις κλίνες τους να γεμίζουν ασφυκτικά.
Μάλιστα, στην πλέον πολυπληθή Πολιτεία των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη νότια Καλιφόρνια και στην αγροτική περιοχή του San Joaquin Valley, στις οποίες διαμένουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά καταγράφονται 2.627 θάνατοι, με το πανεπιστήμιο της Washington να εκτιμά ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 562.000 έως την 1η Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι 113.400 άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι με covid στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ένας άνθρωπος πέθαινε από COVID-19 κάθε 33 δευτερόλεπτα.

Βοήθεια ζητά η Καλιφόρνια

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται και το σύστημα υγείας να λειτουργεί πλέον στα όρια του, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom ζήτησε βοήθεια από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, περίπου 700 άτομα προσωπικό στάλθηκε από άλλες Πολιτείες ενώ αχρησιμοποίητα κρατικά κτήρια μετατράπηκαν σε προσωρινές κλινικές.
Πάντως, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πολύ σύντομα αρκετά νοσοκομεία της Πολιτείας δεν θα έχουν διαθέσιμες κλίνες, οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων στον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών και προειδοποιούν πως ανάλογη έξαρση θα υπάρξει και μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ενώ ο Newsom ζητά από τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και περιορισμό των μετακινήσεων τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Τενεσί, η Καλιφόρνια και το Ρόουντ Άιλαντ είχαν τα περισσότερα κατά κεφαλήν νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ όσον αφορά τους θανάτους από COVID-19 η Άιοβα, η Νότια Ντακότα και το Ρόουντ Άιλαντ ήταν αυτές που επλήγησαν χειρότερα.
Σε ολόκληρη τη χώρα, το 11,3% των τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για τον κορωνοϊό βγήκε θετικό, καταγράφοντας μείωση από το 12% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project.
Από τις 50 πολιτείες, οι 31 είχαν ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων της τάξης του 10% ή και υψηλότερο.Την ίδια στιγμή με ταχείς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι πλέον γίνονται με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ανάμεσα στους εμβολιασθέντες είναι πλέον και ο πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος έλαβε προχθές Δευτέρα 21/12 την πρώτη δόση του εμβολίου, θέλοντας παράλληλα να στείλει το μήνυμα στους Αμερικάνους πολίτες να εμβολιαστούν.
Image
Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στην Ινδία – Σε 24 ώρες 19.556 κρούσματα, τα λιγότερα από τον Ιούλιο

Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τα λιγότερα κρούσματα από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, το πμοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.556 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 10.075.116.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων που ανακοινώνεται από την 3η Ιουλίου.
Η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μια νέα μεγάλη έξαρση τον Νοέμβριο, όταν και πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 292.518, ενώ το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν 301 ασθενείς με COVID-19 με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 146.111.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου μια σειρά από χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις προς την Ευρώπη λόγω της εμφάνισης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες 527 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 25.019 κρούσματα του νέου κορονοϊού.
Η Βραζιλία μετρά 187.291 θανάτους και 7.263.619 περιπτώσεις μόλυνσης.
Εν τω μεταξύ, στο Μεξικό το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.370 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 396 ασθενείς με την COVID-19.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 118.598 νεκρούς επί συνόλου 1.325.915 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Αυξημένα όμως κρούσματα αναφέρθηκαν και στην Αργεντινή, όπου ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 5.853 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπολογίζονται σε 1.547.138.
Παράλληλα, 184 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 41.997 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μαζικοί εμβολιασμοί από τον Φεβρουάριο στην Κολομβία

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια είναι και τα κρούσματα στην Κολομβία.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 10.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 1.518.067.
Παράλληλα, άλλοι 205 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 40.680 νεκρούς.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορωνοϊό τον Φεβρουάριο στη χώρα, ωστόσο ο δεξιός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι από αυτή θα εξαιρεθούν οι παράτυποι μετανάστες από τη Βενεζουέλα, προκαλώντας αντιδράσεις.
Στην Κολομβία ζουν περίπου 1,7 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, με πάνω από τους μισούς (το 55%) να μην έχουν χαρτιά.

Αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Ευρώπη το Περού

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προληπτικά, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2, που φέρεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα «προληπτικής φύσης» που έχουν σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου στελέχους στο Περού, το οποίο συμμορφώνεται προς τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι χώρες να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου και πρόληψης.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να «απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δύο εβδομάδες
Πέραν αυτού, Περουβιανοί και αλλοδαποί που είχαν επισκεφθεί το ΗΒ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και βρίσκονται ήδη στο Περού «πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες».
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, δεν έχουν φθάσει στη χώρα απευθείας πτήσεις προερχόμενες από τη Βρετανία μετά τη 15η Δεκεμβρίου, όταν ξανάρχισαν οι διεθνείς πτήσεις.
Ωστόσο οι αρχές έχουν θέσει υπό επιτήρηση Βρετανούς που έχουν μπει στη χώρα αφού μετεπιβιβάστηκαν σε άλλα αεροσκάφη.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς το Περού πλησιάζει, αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη, το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων του νέου κορονοϊού (ήταν 997.517 την Κυριακή), ενώ κατά τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 37.103.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης