Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το εφιαλτικό έτος 2020 και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο - Τι διδάσκει η ιστορία

ΔΝΤ: Το εφιαλτικό έτος 2020 και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο - Τι διδάσκει η ιστορία
Σε άρθρο στο blog του διεθνούς οργανισμού περιγράφεται η αξία της διεθνούς συνεργασίας και τη συνεισφορά του ΔΝΤ στη διαχείριση μιας βιβλικών διαστάσεων κρίσης
Καθώς το 2020 πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί από εμάς ανυπομονούν να τελειώσει αυτό το annus horribilis σημειώνει ο ιστορικός Atish Rex Ghosh σε άρθρο του στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020.
Και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει σημειώνει: Φέτος έχουν καταγραφεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι από COVID-19, σημειώθηκε πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία πολύ μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έγινε αναζωπύρωση των κοινωνικών εντάσεων για την κοινωνική αδικία και το ρατσισμό, ενώ τεράστιος αριθμός πυρκαγιών αποδεκάτισε εκατομμύρια στρέμματα παρθένων δασών – πρόκειται για πλήγματα βιβλικών διαστάσεων.
Ωστόσο, το 2020 μάς δίνει επίσης λόγο ελπίδας, επισημαίνει ο Ghosh.
Η ανάπτυξη, μέσα σε λίγους μήνες, τουλάχιστον τριών εμβολίων COVID-19 τα οποία υπόσχονται υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα θαύμα. Πρόκειται για ένα μεγάλο θρίαμβο της ιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας και, ναι, της παγκοσμιοποίησης.
Καθώς η πανδημία COVID-19 ξεδιπλώθηκε, το ΔΝΤ ανέλαβε δράση, υπογραμμίζει.

Η αξία της συνεργασίας

Ο αρθογράφος μάς καλεί να στοχαστούμε πόσο αδύνατη θα ήταν η ανακάλυψη και διανομή αυτών των εμβολίων, χωρίς τη διασυνοριακή ανταλλαγή ιδεών, αγαθών και υπηρεσιών.
Επισημαίνει τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και των ερευνητών για τη διενέργεια των τεστ και την οργάνωση της παραγωγής των εμβολίων (συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων βοηθητικών υλικών, όπως γυάλινα φιαλίδια και σύριγγες και οι ειδικοί καταψύκτες).
Σημειώνει ότι τουλάχιστον 12 χώρες έχουν ήδη συμμετάσχει στην ανάπτυξη και παραγωγή αυτών των εμβολίων.

Προς έναν καλύτερο κόσμο

Υπάρχει η Ελπίδα, μια μητέρα και το παιδί της που στέκονται πάνω από παροπλισμένα κανόνια, ενώ πλήθη πετάνε χαρούμενα τα όπλα τους την ώρα που οι πόλεμοι έχουν τελειώσει.
Στην τοιχογραφία περιγράφονται οι διάφορες όψεις της προόδου της Ανθρωπότητας.
Επιστημονική πρόοδος: οι γιατροί απελευθερώνουν την ανθρωπότητα από τη μάστιγα της ασθένειας.
Κοινωνική πρόοδος, σκλάβοι που γκρεμίζουν τις αλυσίδες τους
Και τέλος Τεχνική Πρόοδος, τεχνολογία που απαλλάσσει τους ανθρώπους από τη σωματική προσπάθεια και φέρνει την υπόσχεση της κοινής οικονομικής ευημερίας.
Στην οροφή, που υψώνεται πάνω από την αίθουσα, υπάρχουν πέντε μεγάλοι, σωματώδεις γίγαντες, αλληγορικές φιγούρες των ηπείρων της Ανθρωπότητας, οι οποίοι ενώνουν τα χέρια τους στον θόλο της αίθουσας, προσκαλώντας τους λαούς του κόσμου να ενωθούν - ως το μόνο μέσο για την επίτευξη ενός λαμπρότερου μέλλοντος για όλους.

Τι γέννησε το ΔΝΤ και ποιος ο ρόλος του

Φυσικά, ήταν το τέλος ενός πολέμου που οδήγησε στη δημιουργία του ΔΝΤ - έναν θεσμό αφιερωμένο στη διεθνή συνεργασία επί των νομισματικών ζητημάτων, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι, και αποτέλεσε τη βάση για την παγκόσμια δημιουργία θέσεων απασχόλησης εν μέσω υγιούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η μορφή αυτής της διεθνούς συνεργασίας – και η φύση των αναταράξεων που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία – έχει εξελιχθεί σημαντικά στα 75 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το ΔΝΤ.
Το μεγάλο όραμα των ιδρυτών ήταν ότι, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες αναταράξεις στην οικονομική σφαίρα - οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, η κρίση χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών της δεκαετίας του 1980, η μετάβαση των χωρών με κεντρικό σχεδιασμό σε οικονομίες της αγοράς κατά τη δεκαετία του 1990, οι ανισορροπίες στο πεδίο των διμερών εμπορικών σχέσεων, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η μεγάλη ύφεση κατά τη δεκαετία του 2000, ή η πανδημία και τα lockdowns φέτος - τόσο τα ίδια τα οικονομικά σοκ όσο και οι εθνικές πολιτικές απαντήσεις σε αυτά δημιουργούν αναπόφευκτα διεθνείς αντιθέσεις και συχνά μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των κρατών.
Η επίλυσή τους απαιτεί συνεργασία, όχι αντιπαράθεση: όταν κάθε χώρα προσπαθεί να είναι πρώτη, όλες καταλήγουν τελευταίες, υπογραμμίζει ο Ghosh.

Επί τα πρόσω και ψηλά

Καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, το ΔΝΤ ανέλαβε ταχεία και σημαντική δράση βοηθώντας τα μέλη του να εξασφαλίσουν επείγουσα χρηματοδότηση και διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους, ώστε οι χώρες να μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για την υγεία.
Αλλά το πραγματικό έργο του ΔΝΤ μόλις ξεκίνησε, υπογραμμίζει ο αρθογράφος.
Μόλις υπάρξει ευρεία διανομή του εμβολίου και αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, αναμένεται να υπάρξουν οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ανακατατάξεις καθώς οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες βρίσκονται ενώπιες με τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της πανδημίας και των lockdowns, και προσπαθούν να ανοικοδομήσουν έναν πιο δίκαιο και περιβαλλοντικά βιωσιμο κόσμο.
Η συμβολή στη διαχείριση των διεθνών οικονομικών επιπτώσεων αυτών των ανακατατάξεων - που εκδηλώνεται μέσω της δυναμικής διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των καθαρών και ακαθάριστων ροών κεφαλαίου και της διακύμανσης των τιμών ενεργητικού - είναι ευθύνη του ΔΝΤ και θα αποτελέσει ζωτικό μέρος της διεθνούς παρουσίας του στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας καλύτερος κόσμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης