Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ανοίγουν τα σύνορα με τη Γαλλία - Προϋπόθεση αρνητικό test Covid-19 72 ωρών

Βρετανία: Ανοίγουν τα σύνορα με τη Γαλλία - Προϋπόθεση αρνητικό test Covid-19 72 ωρών
Τη συμφωνία με το Λονδίνο ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού Jean Castex
Γάλλοι και Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν εκ νέου να εισέρχονται στην Γαλλία προερχόμενοι από τη Βρετανία από σήμερα τα μεσάνυχτα με την προϋπόθεση ότι έχουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 που θα έχει γίνει εντός 72 ωρών, ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού Jean Castex την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020.
Επίσης η ανακοίνωση τονίζει ότι Βρετανοί υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη Γαλλία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν επίσης να εισέλθουν στη Γαλλία ή να διέλθουν μέσω αυτής από τη Βρετανία εφόσον έχουν αρνητικό τεστ Covid.
Από την πλευρά της Μάγχης, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με το Παρίσι για το ζήτημα των συνόρων, τονίζοντας ότι θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αργότερα σήμερα το βράδυ.
«Καλή πρόοδος σήμερα και συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για τα σύνορα», ανέφερε ο Shapps με tweet του.
«Θα παράσχουμε ενημέρωση για τους οδηγούς φορτηγών αργότερα σήμερα (22/12) το βράδυ, αλλά οι οδηγοί φορτηγών ΔΕΝ πρέπει να ταξιδεύουν προς το Κεντ σήμερα το βράδυ», κατέληξε

Η έκκληση της Κομισιόν

Η εξέλιξη έρχεται λίγο μετά την έκκληση της Κομισιόν προς τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου να άρουν τις απαγορεύσεις στις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία και να ανοίξουν τα σύνορα για τα εμπορεύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των βασικών αλυσίδων διακίνησης προϊόντων (μεταξύ άλλων και εκείνων του εμβολίου για τον κορωνοϊό).
Υπενθυμίζεται ότι οι απαγορεύσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, σε άλλες χώρες.
Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν ακόμα το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. έως την 1η Ιανουαρίου και θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις, εφόσον μπορούν να υποβληθούν σε τεστ ή να τεθούν σε καραντίνα.

Καθηλωμένα 1.500 φορτηγά

Τις προηγούμενες ώρες η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να ανοίξει ξανά τα εμπορικά δρομολόγια προς τη Γαλλία, μετά τις χθεσινές αποτυχημένες απόπειρες, που ως σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Γαλλία έδωσε εντολή να σταματήσει ο εμπορευματικός εφοδιασμός από το Ντόβερ στη νοτιοανατολική Αγγλία τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12), λόγω του πανικού που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη της Covid-19, η οποία και ώθησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλει ένα νέο, αυστηρότερο lockdown, στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές.
Στο μεταξύ, εκτός της Γαλλίας, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι μεταξύ των 40 χωρών που περιορίζουν τις πτήσεις και απομονώνουν σταδιακά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, επιβεβαίωσε πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του , οι όποιες προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.500 φορτηγά που προορίζονταν για τη Βρετανία να παραμένουν καθηλωμένα έξω από το λιμάνι του Ντόβερ.
Περισσότερες από 40 χώρες έχουν πλέον αναστείλει τις συγκοινωνιακές συνδέσείς τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι υγειονομικοί φορείς εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έως και 70% μεταδοτικότερη η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού.

Eurotunnel

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eurotunnel, οι μεταφορές για εμπορεύματα που εισέρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία ήταν ακόμη σε εξέλιξη και τα ρυμουλκούμενα οχήματα ήταν ακόμη σε θέση να αποσταλούν στη Γαλλία, με την τρέχουσα απαγόρευση να επηρεάζει τα συνοδευόμενα φορτία.
Τα νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων προκάλεσαν πανικό στην αγορά, οδηγώντας σε κενά ράφια σούπερ μάρκετ σε ορισμένα μέρη της χώρας, με την κυβέρνηση να επιβεβαώνει πως δεν συντρέχει καμία ανησυχία για τυχόν έλλειψη προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης