Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα κινδύνου από τον δείκτη φόβου VIX - Stop στο ράλι ανόδου της Wall Street

tags :
Σήμα κινδύνου από τον δείκτη φόβου VIX - Stop στο ράλι ανόδου της Wall Street
Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο δείκτης VIX πραγματικά εξερράγη
Ο δείκτης φόβου VIX μάς δείχνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απομακρύνεται.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο δείκτης VIX πραγματικά εξερράγη, «σκαρφαλώνοντας» στις 31,46 μονάδες, ενώ το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δεν ξεπέρασε τις 26 μονάδες.
Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στα νέα για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους.


Η IFR News επισημαίνει ένα «στρίψιμο» στην καμπύλη futures VIX για το Φεβρουάριο.
«Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου υπήρχε κίνδυνος να αναθεωρηθεί το bullish consesus για το 2021.
Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό ενάντια στο νέο στέλεχος της Covid-19 συνέβαλαν στη διατήρηση της θετικής τάσης. «Δεδομένου ότι οι προοπτικές συνδέονται τόσο στενά με την κρίση υγείας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι επίσης συνάρτηση της προοπτικής για τον ιό».
Η IFR αναφέρεται στους λόγους της ανησυχίας που συνέβαλα στην αστάθεια που χαρακτηρίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές:
1. Η διάδοση του ιού είναι πιο αργή από το αναμενόμενο.
2. Οι εμβολιασμοί επιβραδύνονται.
3. Ο ιός μεταλλάσσεται καθιστώντας το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.
Η IFR ολοκληρώνει λέγοντας:
«Η καμπύλη του δείκτη VIX δείχνει σωστή τιμολόγηση.
Ως εκ τούτου, στις αρχές Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει νέα άνοδος στον S&P 500.
Το ράλι μετοχών μάλλον δεν θα επηρεάσει πολύ τις αγορές ομολόγων, λόγω Fed και ΕΚΤ».


Λίγα λόγια για τον δείκτη VIX


Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς Nικόλαος Φίλιππας, η υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαία τη συστηματική μελέτη και καταγραφή ενός μέτρου το οποίο θα περιέγραφε τις υπάρχουσες αβεβαιότητες στις αγορές, οι οποίες σε γενικές γραμμές αντανακλούν τις αντίστοιχες αβεβαιότητες στην πραγματική οικονομία.
Στη σύγχρονη βιβλιογραφία οι δείκτες αυτοί αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης και εργαλεία στρατηγικής προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μια σημαντική συμβολή στο χώρο των δεικτών της κατηγορίας αυτής ήταν η κατασκευή του δείκτη VIX.
Ο δείκτης αυτός εισήχθη το 1993, από την επιστημονική εργασία του Καθηγητή Robert E. Whaley με σκοπό να παρέχει ένα σημείο αναφοράς της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια o δείκτης αυτός χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για το σχεδιασμό παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων με σκοπό την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για την αντιστάθμιση του κινδύνου στις αγορές.
Τέλος, η διαχρονική σύγκριση του επιπέδου του δείκτη παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Ο δείκτης VIX ερμηνεύεται και έχει χαρακτηρισθεί επίσης και ως “ένα μέτρο φόβου του επενδυτή” (“the investor’s fear gauge”) από πολλές επιστημονικές μελέτες και χρησιμοποιείται από τους traders ως δείκτης συναισθήματος .
Μια υψηλή τιμή του δείκτη υποδεικνύει έντονη αβεβαιότητα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και βραχυπρόθεσμη μελλοντική μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του τόσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα (φόβος) υπάρχει στην αγορά και οι τιμές των μετοχών μπορεί να παρουσιάσουν ξαφνικές μεταβολές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο μειώνεται η αβεβαιότητα και αποκαθίσταται η βραχυπρόθεσμη εμπιστοσύνη στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης