Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Zacks Investment Management: Προσοχή στην ευφορία της αγοράς, έρχεται διόρθωση

Zacks Investment Management: Προσοχή στην ευφορία της αγοράς, έρχεται διόρθωση
Βλέποντας ότι δεν υπήρξε διόρθωση -10% ή περισσότερο από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, νομίζουμε ότι οφείλουμε σύντομα μια διόρθωση στην Wall Street αναφέρει η Zacks Investment Management
Προσοχή στην ευφορία της αγοράς είναι το μήνυμα της Zacks Investment Management.
Όπως αναλύεται κατά την διάρκεια των εορτών των Ευχαριστιών, πολλές συνομιλίες περιελάμβαναν «επενδύσεις σε μετοχές εμβολίων» ή ίσως κάποια ανάλυση σχετικά με τη εξωπραγματική άνοδο της Tesla και την ένταξη στο S&P 500.
Άλλοι μπορεί να εστίασαν στις Airbnb και DoorDash και στις δημόσιες προσφορές (IPOs) που μόλις έλαβαν χώρα αλλά και την εμπλοκή μικρομετόχων μέσω της πλατφόρμας Robinhood.

Άλλο επενδύσεις και άλλο συναλλαγές

Η επένδυση είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, που προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση και έρευνα.
Οι συναλλαγές ή trading είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια να κερδίσουν γρήγορα χρήματα, με αποφάσεις να βασίζονται συχνά περισσότερο στις διαφημίσεις ή ειδήσεις (εμβόλια, bitcoin, IPOs) παρά στην έρευνα.
Είναι προφανές ότι η αγορά αλλάζει συνεχώς - ειδικά με την έγκριση των εμβολίων COVID-19 και ο ενθουσιασμός αυξάνεται με γύρω από νέες IPOs.
Ωστόσο, υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και πολλές άγνωστες παράμετροι περιβάλλουν την πανδημία και τα πιθανά εμβόλια.
Αντί να παγιδευόμαστε στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια, προτείνουμε να εστιάσουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό σημαίνει εστίαση σε δεδομένα και οικονομικούς δείκτες που θα μας βοηθήσουν να στις επενδύσεις μας για το μέλλον.

Τι θα συμβεί το 2021;    

Οι περιπτώσεις Airbnb και η DoorDash που πραγματοποίησαν δημόσιες προσφορές είναι απόδειξη του τι συμβαίνει.
Η Airbnb άνοιξε στα 146 δολάρια ανά μετοχή, υπερδιπλασιάζοντας την τιμή IPO των 68 δολαρίων και σηματοδοτώντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι σε IPOs.
Αυτό έδωσε στην εταιρεία αποτίμηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, - πλέον βρίσκεται στα 98 δισεκ. η συνολική αξία -  παρόλο που για το 9μηνο του 2020 σημείωσε καθαρή ζημιά 697 εκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ασφάλιστρο για μελλοντική ανάπτυξη είναι το θέμα της επένδυσης - αλλά πού είναι το όριο;
Υπάρχουν μερικά μοντέλα όπως της Citigroup Panic / Euphoria Model - που δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας της αγοράς και ευφορίας.
Η Αμερικανική Ένωση ιδιωτών Επενδυτών (AAII) διαπίστωσε στην πιο πρόσφατη έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 ότι το 48,1% των επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο, που είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 38% .
Εν ολίγοις, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότεροι αισιόδοξοι και σίγουροι, κάτι που κατά τη γνώμη μας τείνει να κάνει την αγορά πιο ευάλωτη σε μια διόρθωση.
Βλέποντας ότι δεν υπήρξε διόρθωση -10% ή περισσότερο από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, νομίζουμε ότι οφείλουμε σύντομα μια διόρθωση στην Wall Street.
Πράγματι, η ανοδική μεταβλητότητα τείνει να προκαλεί πτωτική μεταβλητότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές της αγοράς που είχαν την καλύτερη απόδοση μετά την πτώση.
 Η αγορά δεν αποτυγχάνει ποτέ να δοκιμάσει την υπομονή των επενδυτών και νομίζουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια απότομη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να μετριάσουμε  μέρος αυτού του νέου ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.
Εάν μια διόρθωση πράγματι συμβεί το 2021, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Αν κοιτάξετε το S&P 500 τα τελευταία 40 χρόνια (1980-2020), θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο είναι συχνές οι διορθώσεις, αλλά είναι ο κανόνας.
Η μέση διόρθωση εντός του έτους για το S&P 500 από το 1980 είναι -13,8%!
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο να ολοκληρωθεί ένα έτος όπου το S&P 500 δεν έχει χάσει τουλάχιστον -5% σε κάποιο σημείο εντός της περιόδου των δώδεκα μηνών.
Συνέβη μόνο δύο φορές τα τελευταία 38 χρόνια (1995 και 2017), όταν ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -3% εντός του έτους.

Το 2021 έρχεται διόρθωση


Το 2021, νομίζουμε ότι θα δούμε μια διόρθωση πιο συντονισμένη με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο δηλαδή -13,8% και νομίζουμε ότι θα ήταν σοφό για τους επενδυτές να το υιοθετήσουν.
Νομίζουμε ότι μια διόρθωση και μια επακόλουθη ανάκαμψη θα μπορούσαν γενικά να ευνοήσουν μερικούς από τους κλάδους και τα στιλ που έχουν μετοχές αμυντικές.
Αγοράζουμε μετοχές με τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων και πουλάμε μετοχές με επιδεινούμενα βασικά στοιχεία.

Κατώτατη γραμμή για τους επενδυτές

Υπάρχει μια παλιά παροιμία στη Wall Street ότι οι επενδυτές πρέπει να «αγοράσουν τη φήμη και να πουλήσουν στην είδηση».
Στον τομέα του εμβολίου, αυτή η παροιμία μπορεί να είναι ήδη γεγονός.
Στο δικό μας σενάριο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρξει διόρθωση στην Wall και διεθνώς.
Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, ένας επενδυτής με ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ευθυγραμμισμένο με τους στόχους του δεν πρέπει να τον ανησυχεί.
Αντί να αφήσετε την βραχυπρόθεσμη αστάθεια να επηρεάσει τις επενδυτικές σας αποφάσεις, προτείνουμε να εστιάσετε σε βασικά σημεία δεδομένων και οικονομικούς δείκτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις επενδύσεις σας μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης