Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρέσβεις της ΕΕ κλήτευσε η Ρωσία για την υπόθεση δηλητηρίασης Navalny και τις κυρώσεις

Πρέσβεις της ΕΕ κλήτευσε η Ρωσία για την υπόθεση δηλητηρίασης Navalny και τις κυρώσεις
Ρώσος πράκτορας της FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του πολιτικού (21/12)
Ευρωπαίους διπλωμάτες κλήτευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την υπόθεση Navalny και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, ήδη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετέβη ο Γάλλος πρέσβης στη Ρωσία Pierre Levy, όπως επίσης και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σουηδίας, αλλά και ο αναπληρωτής μόνιμος πρέσβης της Γερμανίας.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Navalny, υπενθυμίζεται ότι είχε καταρρεύσει στη διάρκεια πτήσης, στις 20 Αυγούστου 2020. Η γερμανική κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν ότι αποδεδειγμένα είχε δηλητηριαστεί.
Τον Οκτώβριο (2020), η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος έξι Ρώσων αξιωματούχων για την εν λόγω υπόθεση, ενώ τον Νοέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων στη Γερμανία και στη Γαλλία, απαντώντας στην ΕΕ.

Ρώσος πράκτορας της FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του πολιτικού (21/12)

Ένας πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παραδέχτηκε την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Navalny σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο φέρεται να έχει στη διάθεσή του σχετική ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Navalny και του πράκτορα της FSB.
Ο Navalny τηλεφώνησε στον πράκτορα μερικές ώρες πριν δοθεί στην δημοσιότητα η έρευνα, που πραγματοποιήσαν απο κοινού το περιοδικό Der Spiegel οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και The Insider και το CNN.
Ο Navalny χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του και προσποιήθηκε στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας λέγοντας του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση.
Ο πράκτορας συζήτησε στη συνέχεια με τον Navalny για την δηλητηρίαση επί σχεδόν 50 λεπτά.
Σύμφωνα με αυτήν την συζήτηση, κατέστη -μεταξύ άλλων- σαφές, ότι το δηλητήριο τοποθετήθηκε στα εσώρουχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Σύμφωνα με όσα τόνισαν τοξικολόγοι στο CNN, αν το συγκεκριμένο στοιχείο τοποθετηθεί σε κόκκους στα ρούχα, τότε μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα μέσω του ιδρώτα και να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης