Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά τη διόρθωση, αντίδραση με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ +1,38% στις 780 μον. με Eurobank +4% – Διατηρούνται οι κρίσιμες αντιστάσεις των 800 - 820 μον.

Μετά τη διόρθωση, αντίδραση με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ +1,38% στις 780 μον. με Eurobank +4% –  Διατηρούνται οι κρίσιμες αντιστάσεις των 800 - 820 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στις 780 μονάδες ενώ κρίσιμη παραμένει η διάσπαση των 800 – 820 μονάδων για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 780 μονάδες, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους στις δημοπρασίες με εξαίρεση την Eurobank +4,06% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,53%, Ελλάκτωρας +2,99%....με τις συναλλαγές να είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η αγορά αντέδρασε μετά την χθεσινή ισχυρή διόρθωση λόγω των ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ωστόσο εμφανή ήταν η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου.
Εν τω μεταξύ, λίγα 24ωρα απέμειναν από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, με το εμβόλιο  των Pfizer/BioNTech, τη στιγμή που ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και με την γερμανική BioNTech να σπεύδει να ανακοινώνει πως μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες, θα έχει έτοιμο το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις εξελίξεις για το Brexit καθώς ο χρόνος των διαπραγματεύσεων τελειώνει… ενώ αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και χθες Δευτέρα 21/12 ο πρωθυπουργός B. Johnson είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 780 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 790 μονάδες ενώ κρίσιμη παραμένει η διάσπαση των 800 – 820 μονάδων για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 491 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 520-530 μονάδες.  
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +4,06% και ακολούθησε η Εθνική +2,55% ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τα κέρδη τους, με την Alpha Bank +0,78% από +5% ενδοσυνεδριακά και την Πειραιώς +0,28% από +5,63% υψηλό ημέρας.
Επίσης, αναπάντεχο γεγονός αποτελούν τα κέρδη +13,86% της Τρ. Αττικής.
Μετά την χθεσινή 21/12 σημαντική διόρθωση των τραπεζικών μετοχών, το ενδιαφερον των επενδυτών επικεντρωνέται εκ νέου στις τραπεζικές μετοχές καθώς το 2021 θα είναι έτος της τελικής εξυγίανσης τους καθώς  προς το τέλος του 2021 θα έχουν σχεδόν μηδενίσει τα προβληματικά τους ανοίγματα και θα έχουν σχεδιάσει τα πλάνα κεφαλαιακής τους ενίσχυσης πιθανότατα θα καταγράψουν άνοδο 60% με 70% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών – ίσως κάποιες και να διπλασιάσουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξίας.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο σχεδόν μηδενισμός των NPEs θα επιτρέψει στις τράπεζες το 2022 να επιτύχουν για πρώτη φορά κέρδη 1,8 με 2 δισεκ. που με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις 5,7 δισεκ. ευρώ διαμορφώνει P/E περίπου 3,15.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν ένα φυσιολογικό 10 αλλά μέχρι τότε και το 6 ή 7 αντικατοπτρίζει… το φυσιολογικό.
Έχοντας πετύχει την οριστική εξυγίανση οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά και για να μειώσουν τα DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστήσουν ξανά τις τράπεζες επενδύσιμες προσφέροντας πλεονάζον κεφάλαιο το οποίο θα υποστηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας και δημιουργώντας συνθήκες επενδυτικής ευφορίας στο χρηματιστήριο, για τους επενδυτές..
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο βασικός στόχος οι 1.000 μονάδες παραμένει βασικό σενάριο που σημαίνει άνοδος 30% έως το τέλος του 2021.

Σταθεροποίηση  στην αγορά ομολόγων  

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,64% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,54% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 101 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,17% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,60%.
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες οι οποίες σημείωσαν στο σύνολό τους κέρδη πέριξ του 5% αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ +2,71%, Coca Cola +2,1%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,25% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,26%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,38% στις 780 μονάδες έχοντας υψηλό στις 787,04 μονάδες και χαμηλό 774,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και όγκου 218 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 51 χιλ. τεμάχια αξίας 531 χιλ. ευρώ, η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 695 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 117 χιλ. τεμάχια αξίας 443 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 780 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 790 μονάδες και ακολουθεί η κρίσιμη αντίσταση των 800 - 820 μονάδων και στην συνέχεια οι 830-840 μονάδες και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 760-750 μονάδες και ακολουθούν οι 740-730 και η ζώνη των 720-710 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 491 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 520 -530 μονάδες και ακολουθούν οι 560 μονάδες και οι 570 μονάδες.
Στην πρώτη  στήριξη βρίσκονται οι 480 μονάδες και ακολουθούν οι 460-450 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Σε αντίθεση με πολλούς που ακολουθούν την στρατηγική των ίσων αποστάσεων για λόγους επικοινωνιακούς ή δημοσίων ή διαφημιστικών σχέσεων, το bankingnews είχε μια καθαρή θέση, ότι είναι λάθος η Reggeborgh να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα.
Δεν μπορεί το ολλανδικό family fund να είναι ο βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια από τις ισχυρότερες εταιρίες, με μεγάλο ταμείο και αυξανόμενο ισολογισμό και ταυτόχρονα να είναι βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρα.
Δεν μπορεί να αλλοιωθεί τόσο πολύ και τόσο ουσιαστικά ο ανταγωνισμός, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισε το ολλανδικό fund Reggeborgh να σαρώσει τις κατασκευές, την ενέργεια και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα.
Η ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στις κατασκευές, στην ενέργεια, τις παραχωρήσεις πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητα.
Η Ελλάδα χρειάζεται εταιρίες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και χρειάζεται και ομίλους όπως ο Ελλάκτωρας έχοντας επιλύσει τα προβλήματα του Άκτωρα.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σωτήρες αλλά εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους.
Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη είναι λάθος η Reggeborgh να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα.
Το τι θα συμβεί το έχουμε αναφέρει, πιστεύουμε σε αντίθεση με την πλειοψηφούσα άποψη ότι η Reggeborgh δεν θα αγοράσει τον Ελλάκτωρα.
Θα καταφέρει η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου που επένδυσαν 75 εκατ για να αγοράσουν το 23,33% των μετοχών του Ελλάκτωρα να ελέγξει τον όμιλο.
Ακολούθως η Reggeborgh δεν θα εξασκήσει την option που έχει υπογράψει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και οι Ολλανδοί θα πουλήσουν το 10,3% που έχουν αποκτήσει στην Invesco.
H Invesco θα ελέγχει το 33% των μετοχών τουλάχιστον, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ καλύπτοντας μέρος ή όλη την αύξηση και θα προχωρήσει και σε δημόσια πρόταση για να αγοράσει μετοχές ίσως με στόχο 51%.
Αυτό είναι ένα σενάριο, όχι απίθανο αλλά ένα σενάριο.

Η επικαιρότητα

Λίγα 24ωρα απέμειναν από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ μετά την έγκριση που δόθηκε τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τη στιγμή που ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάλλαξη του ιού είναι φυσιολογική, δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα και το κυριότερο, όπως αναφέρει, δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer και Moderna, τα οποία – κατά πάσα πιθανότητα – αντιμετωπίζουν και τα  νέα στελέχη του ιού.
Και ενώ οι εμβολιασμοί ήδη «τρέχουν» σε ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία και Ρωσία, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τους επιστήμονες, οι οποίοι διαμηνύουν πως οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να εξαλείψουν τουλάχιστον σε αυτήν την φάση την επιδημία.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 77.394.940 και οι νεκροί σε 1.703.164
Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει συναθροίσεις και μετακινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Εντός της ημέρας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως τα Χριστούγεννα θα «δείξουν» πως θα εορταστεί η Πρωτοχρονιά, υπονοώντας ότι σε περίπτωση που οι πολίτες δεν εφαρμόσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί.
Πάντως όσο η επιδημία εξακολουθεί να υποχωρεί με εξαιρετικά αργά ρυθμούς, όσο οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 500) και άρα διατηρείται η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο υπάρχουν και σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Ιανουαρίου, και έως τις 20/1.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, η τυχόν χαλάρωση της εορταστικής περιόδου να προκαλέσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων που θα συμπέσει και με αύξηση των περιστατικών γρίπης, συνδυασμός που θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το σύστημα υγείας, το οποίο άλλωστε λειτουργεί στα όρια του εδώ και δύο μήνες.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα παραλάβουν την πρώτη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech στις 26 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια μικρή παρτίδα 9.750 δόσεων.
Μια ημέρα μετά στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Ασκληπιείο, Θριάσιο).
Στις 28 Δεκεμβρίου θα διανεμηθούν δόσεις του εμβολίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.
Εκτός απροόπτου, έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει  την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 131.597, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.257 θάνατοι.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 22/12 στις αγορές της Ασίας. καθώς η επιβολή νέων περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις με φόντο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, απειλεί τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,04%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,80% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,62%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 22/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, που προκάλεσε η ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,65% και το ETF GREC με κέρδη +0,47% (25,45 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Alpha Bank και την Πειραιώς να περιορίζουν τελικά τα κέρδη τους στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0920 ευρώ, με άνοδο +2,55% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9070 ευρώ, με άνοδο +0,78%, με όγκο 7,6 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0860 ευρώ, με άνοδο +0,28% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 474 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5744 ευρώ, με άνοδο +4,06% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7160 ευρώ, με πτώση -0,62% και με κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,23 ευρώ, με άνοδο +13,86% και όγκο 710 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,78 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις  στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,53%, Ελλάκτωρας +2,99%, Viohalco +2,94%, ΕΛΠΕ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνο τα ΕΧΑΕ -2,08%.
H Coca Cola έκλεισε στα 25,46 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση στα 9,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,56 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,17 ευρώ, με άνοδο +1,56% και αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,48 ευρώ, με άνοδο +2,24% και αποτίμηση 3,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International  έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,33 ευρώ, με άνοδο +2,9% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,61 ευρώ, με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,65 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,79 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0295 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,64% - Προς έκδοση 30 ή 10 χρόνια στο 1,20% ή 0,65%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ. ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 14 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021 η Ελλάδα θα εκδώσει ή 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,20% ή 10ετές με επιτόκιο 0,65%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,54%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,64% με το αμερικανικό 10ετές 0,92% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 108,57 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,01% ή 101 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,54%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης με τις αγορές να προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  22 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,54%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/12/2020 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης