Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μετάλλαξη του κορωνοιού… δεν θα ανατρέψει το βασικό σενάριο για άνοδο στις αγορές το 2021 – Τι θα συμβεί σε οικονομία και μετοχές τραπεζών;

Η μετάλλαξη του κορωνοιού… δεν θα ανατρέψει το βασικό σενάριο για άνοδο στις αγορές το 2021 – Τι θα συμβεί σε οικονομία και μετοχές τραπεζών;
Γιατί δεν αλλάζει το θετικό σενάριο για τις οικονομίες και αγορές το 2021;
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες και τις αγορές.
Μπορεί το σύνολο των δημοσιονομικών πακέτων και των νομισματικών κινήτρων να υποχωρήσουν από τα 22 τρισεκ. δολάρια το 2020 στα 4,5 τρισεκ. το 2021 αλλά στην πράξη το βασικό σενάριο που είναι άνοδος στις αγορές και το 2021 δεν θα αναιρεθεί.
Η υπόθεση της μετάλλαξης ήρθε ωστόσο να μας δείξει πόσο εύθραυστη είναι ακόμη η κατάσταση.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Το βασικό ερώτημα της αγοράς είναι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά θα επιφέρουν την ανοσία της αγέλης που είναι ο βασικός στόχος τους;
Η μετάλλαξη του κορωνοιού είναι φυσιολογική όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή όχι;
Σε πολλές προβλέψεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπεσε έξω, απέτυχε στις προβλέψεις για την πανδημία.
Εάν ξεκινήσουν τα εμβόλια και αποδειχθεί ότι κάποιοι νοσούν εκ νέου από κορωνοιό θα αμφισβητηθεί η ικανότητα των εμβολίων να συμβάλλουν στην ανοσία της αγέλης;

Γιατί δεν αλλάζει το θετικό σενάριο για τις οικονομίες και αγορές το 2021;

Το 2021 εντός και εκτός Ελλάδος, το βασικό σενάριο θα κυριαρχήσει αν και τι σημαίνει θετικό σενάριο πρέπει να αναλυθεί.
Πρωτίστως στις χρηματιστηριακές αγορές και ομόλογα.
Με βάση την πλατφόρμα Robinhood στις ΗΠΑ που διαθέτει 15 εκατομμύρια λογαριασμούς:
Όπως ορισμένοι αναφέρουν – μεταξύ σοβαρού και αστείου - κάθε ένας να επενδύει περίπου 600 δολάρια, δηλαδή 9 δισεκ. δολάρια αποτελούν την νέα αγοραστική δύναμη στις ΗΠΑ.
Τα 600 δολάρια είναι αυτά που θα πάρουν οι αμερικανοί από το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισεκ. δολαρίων.
Έχει αποδειχθεί ότι σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων επενδύεται στην Wall Street.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο βασικός στόχος οι 1.000 μονάδες παραμένει βασικό σενάριο που σημαίνει άνοδος 30% έως το τέλος του 2021.
Οι τραπεζικές μετοχές επειδή οι τράπεζες προς το τέλος του 2021 θα έχουν σχεδόν μηδενίσει τα προβληματικά τους ανοίγματα και θα έχουν σχεδιάσει τα πλάνα κεφαλαιακής τους ενίσχυσης πιθανότατα θα καταγράψουν άνοδο 60% με 70% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών – ίσως κάποιες και να διπλασιάσουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξίας.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο σχεδόν μηδενισμός των NPEs θα επιτρέψει στις τράπεζες το 2022 να επιτύχουν για πρώτη φορά κέρδη 1,8 με 2 δισεκ. που με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις 5,7 δισεκ. ευρώ διαμορφώνει P/E περίπου 3,15.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν ένα φυσιολογικό 10 αλλά μέχρι τότε και το 6 ή 7 αντικατοπτρίζει… το φυσιολογικό.
Οι τράπεζες μετά από πολλά χρόνια ζημιών εύλογα έχουν χαμηλά P/E… δεν είναι Tesla στις ΗΠΑ που διαπραγματεύεται 850 φορές τα κέρδη του 2020.

Το βασικό σενάριο για την οικονομία στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να αντλήσει τα 32 δισεκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.
Από αυτά τα 13 δισεκ. ευρώ θα είναι δάνεια και τα 19 δισεκ. επιδοτήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί εγγυήσεων κ.α.
Κατά ορισμένους το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκ. της Ελλάδος είναι ολοκληρωμένο το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής…
Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;
Επίσης τα 32 δισεκ. επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό χρέους;

Απαντήσεις

Ξεκινώντας από το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό φθάνει στα 655  δισεκ. ευρώ και δομείται ως εξής
-Κρατικό χρέος 365 δισεκ. ευρώ
-Ιδιωτικό χρέος 148 δισεκ. ευρώ δάνεια στις τράπεζες
-Χρέος φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία 106 δισεκ.
-Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. ευρώ
Σύνολο όλων αυτών 655 δισεκ. ευρώ.
Με ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι η σχέση συνολικών χρεών προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 400%...
Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 400% του ΑΕΠ είναι αντιληπτό γιατί ονομάζεται βουνό χρέους.
Τα 655 δισεκ. χρέους απέναντι στα 32 δισεκ. στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις το 5,5% του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν μόλις 10 δισεκ. στην αύξηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος.
Η απόδοση των κεφαλαίων θα είναι ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής στήριξης και αυτή σωρευτικά καθώς τα 10 δισεκ. συνεισφορά στο ΑΕΠ δεν θα είναι σε ετήσια βάση αλλά από το διάστημα έναρξης έως το διάστημα λήξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρακτικά η Ελλάδα θα πάρει 32 δισεκ. για να ενισχύσει το ΑΕΠ περίπου 10 δισεκ. ή σχεδόν 2 δισεκ. σε ετήσια βάση ως συμμετοχή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Καθίσταται κατανοητό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μόνο στήριξη σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιο Marshall για την ελληνική οικονομία.
Ως μέτρο σύγκρισης το 2007 με 2008 οι τράπεζες και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούσαν κάθε χρόνο ένα κύμα ρευστότητας 35-40 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα και κάθε χρόνο η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο αυξανόταν με 4% ως προς το ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης