Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 29 Δεκεμβρίου οι πιστωτές θα κρίνουν το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στις 29 Δεκεμβρίου οι πιστωτές θα κρίνουν το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Η κρίσιμη ψήφος του ελληνικού δημοσίου και το ενδεχόμενο ναυαγίου
Στον… αέρα ο διαγωνισμός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά  εξαιτίας των «χαμηλών» προσφορών που κατατέθηκαν.
Η ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα, που υπέβαλε προσφορά με συμβολικό  τίμημα 1κ ευρώ όπως το προσδιόρισε ο  ίδιος ο επενδυτής  κηρύχθηκε έκπτωτη από τον ειδικό διαχειριστή λόγω… συμβολικού τιμήματος.
Πλέον στο τραπέζι υπάρχει η προσφορά του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου με την εταιρεία Pyletech να έχει καταθέσει τίμημα 15,1 εκατ ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση

Το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα κριθεί στη γενική συνέλευση των πιστωτών, που θα πραγματοποιηθεί  στην Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε  ο Ειδικός Διαχειριστής του ναυπηγείου.
Δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση έχουν οι πιστωτές.
Ανάμεσα  τους είναι το Δημόσιο το οποίο θα εκπροσωπηθεί από το υπουργείο Οικονομικών , οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ από μισθούς και εισφορές.
Το κλίμα από την πλευρά των πιστωτών δεν είναι ευνοϊκό αναφορικά με το τίμημα της  Pyletech καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε να κατατεθεί τίμημα άνω των 70 εκατ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι το Δημόσιο και η ψήφος του θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του διαγωνισμού.  
Στην  περίπτωση που επικρατήσει η άποψη μεταξύ των πιστωτών ότι το τίμημα  των 15,1 εκατ. ευρώ δεν είναι ικανοποιητικό, θα πρέπει να επαναληφθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και μαζί του θα φέρει αρκετά προβλήματα στο ελληνικό Δημόσιο καθώς καραδοκούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόστιμα από το … 2012

Τα ναυπηγεία έχουν κοστίσει στον φορολογούμενο περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλογίσει πρόστιμα για την καθυστέρηση πώλησης της ΕΝΑΕ τα οποία ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ και όσο καθυστερεί η πώλησή τους, επιβάλλεται στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 7,2 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης.
Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα τρέχουν από το 2012.
Σύμφωνα  με πηγές της Pyletech η  εμπειρία έχει αποδείξει ότι ακόμα κι αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος και επαναληφθεί, το τίμημα συνήθως μειώνεται, είτε παραμένει το ίδιο, για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική αξία του προς πώληση αγαθού. 
Αντίθετα όταν  το τίμημα που είναι υψηλότερο της πραγματικής αξίας και δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση στη χρεοκοπία.
Πάντως ο όμιλος του Θεόφιλου Πριόβολου δηλώνει παρών στις εξελίξεις καθώς θεωρεί ότι το τίμημα ανταποκρίνεται  στην εσωτερική αξία των ναυπηγείων και ταυτόχρονα  αξιολογεί την επένδυση ύψους 700 εκατ ευρώ που προτίθεται να υλοποιήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ  έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τις 5 Φεβρουαρίου καθώς πουλά το υπόλοιπο 50% των ναυπηγείων ζητώντας ως το ελάχιστο τίμημα τα 55 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος για το διαγωνισμό  της 11η  Δεκεμβρίου πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, η οποία εκτιμάται έχει βάλει ψηλά τον πήχη του τιμήματος  όταν τρέχουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης