Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση των NPLs

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση των NPLs
Ως credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των NPLs
Ως credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s σε report του με τίτλο European Commission plan aims to tackle banks' problem loans το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των NPLs.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης στο σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνεται η ενίσχυση της δευτερογενούς  αγοράς των NPLs και τη δημιουργία εθνικών «bad banks».
Το σχέδιο, της Κομισιόν στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να πουλήσουν γρήγορα τα NPLs, σε περίπτωση ανάγκης.
Με τον τρόπο αυτό, η Κομισιόν αναμένει από τις τράπεζες να διατηρήσουν τον δανεισμό για να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη.
Επίσης ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν κρατικές «bad banks», τις λεγόμενες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), για να βοηθήσουν τις τράπεζες τους να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση των NPLs.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι AMC μπορούν να χρησιμοποιούν χρήματα του δημοσίου χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ή την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών της ΕΕ (BRRD).
 
H νέα πολιτική της ΕΚ σχετικά με τα NPLs/«bad banks»

H νέα πολιτική της ΕΚ σχετικά με τα NPLs/«bad banks» δείχνει ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα επεκταθούν σε τράπεζες και AMC με αυστηρή συμμόρφωση με τους υφιστάμενους κανόνες, ορισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν διατάξεις για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων, όπως η πανδημία COVID-19.
Σε εξαιρετικές περιστάσεις όπως αυτή τη στιγμή, και σύμφωνα με τα πλαίσια της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διαχείριση κρίσεων, η ΕΕΕ είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την προληπτική κεφαλαιακή στήριξη ενός κράτους μέλους προς τις τράπεζες για να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να δανείζουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση COVID-19.
Η στήριξη θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισφοράς κεφαλαίου ενός κράτους σε μια τράπεζα σύμφωνα με το Άρθρο 32-4 (δ) της BRRD (η διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA το 2017 ολοκληρώθηκε υπό αυτό το καθεστώς).
Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εγγυηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μεταφορές NPLs σε AMC, ή να πραγματοποιήσει άμεση εισφορά κεφαλαίου στις AMC και να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση των AMC.
Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να εγγυηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μεταφορές NPLs σε AMC, ή να πραγματοποιήσουν  άμεση εισφορά κεφαλαίου σε AMC και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των AMC.
Σύμφωνα με το άρθρο 32-4 (δ), οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτήν την προσωρινή κρατική υποστήριξη δεν θα χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένες» ή «πιθανό να αποτύχουν, έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί το πλαίσιο εξυγίανσης και το bail-in.


Σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η τιμή μεταφοράς NPL στην AMC δεν μπορεί να υπερβαίνει τη λεγόμενη πραγματική οικονομική αξία (REV), που είναι η εκτιμώμενη προεξοφλημένη ταμειακή ροή που σχετίζεται με το περιουσιακό στοιχείο, αλλά συνήθως υπερβαίνει τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Η κρατική ενίσχυση που θα ληφθεί θεωρείται ότι είναι η διαφορά μεταξύ του REV και του ποσού που ανακτά τελικά η AMC στη διαδικασία συλλογής.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν δεν αποτελεί συνέχεια της πρότασης του 2017 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που προέβλεπε μια διάταξη, σύμφωνα με την οποία η έκθεση των τραπεζών σε επισφαλή δάνεια θα παρέμενε ακόμη και μετά τη μεταφορά τους στην AMC για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμπλέκονταν τελικά δημόσια κεφάλαια.
Ωστόσο, το πλαίσιο AMC βρίσκεται εν αναμονή ολοκλήρωσης και θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό τη διάταξη τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Ποια διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν

Το σχέδιό της περιλαμβάνει δύο άλλα διαρθρωτικά μέτρα.
Για να αναπτυχθεί μια πιο διαφανής και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά της ΕΕ για NPLs, το σχέδιο προτείνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα χρησιμοποιούν τις βάσεις δεδομένων της ΕΚΤ για να συγκρίνουν ευκολότερα τις συναλλαγές τους, γεγονός που θα μείωνε το spread μεταξύ της τιμής προσφοράς και ζήτησης και θα αυξήσει τη ρευστότητα.
Το σχέδιο δράσης μπορεί τέλος να επιταχύνει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας και να μειώσει τις καθυστερήσεις στην απόκτηση ανακτήσεων από δανειολήπτες που είναι σε default, γεγονός που θα βελτίωνε τις τιμές NPLs.
Η Κομισιόν έβαλε επίσης ξανά στο τραπέζι την πρότασή της για τη θέσπιση κοινών ελάχιστων κανόνων σχετικά με την ταχεία εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εμπράγματων ασφαλειών του 2018, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε όλη τη νομοθεσία της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης