Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπλοκή 2 υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για «ευνοϊκή μεταχείριση» της Folli Follie – Κονδύλι για τις ανάγκες των «συμμάχων» ζητήθηκε από τον Κουτσολιούτσο

Εμπλοκή 2 υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για «ευνοϊκή μεταχείριση» της Folli Follie – Κονδύλι για τις ανάγκες των «συμμάχων» ζητήθηκε από τον Κουτσολιούτσο
Λόγω των αναφορών σε πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση της Folli Follie θα διαβιβαστεί στη Βουλή
(upd) Δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι δύο βουλευτές εμπλέκονται πλέον στο σκάνδαλο της Folli Follie, σύμφωνα με το πόρισμα της PwC που παραδόθηκε στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.
Μάλιστα, λόγω των αναφορών σε πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβάσει την υπόθεση στη Βουλή.
Ειδικότερα, στην έκθεση της PwC ενσωματώνονται τα περιεχόμενα ηλεκτρονικών αρχείων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε υπολογιστές εργαζομένων της εταιρείας.
Τον Μάιο του 2018 δυο πρώην υπουργοί και δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «παγώσουν» την υπόθεση, με προτροπή συνεργάτη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
Μάλιστα, λόγω των πιέσεων που δέχεται η αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο συνεργάτης του Κουτσολιούτσου προτείνει να βοηθήσουν τους «συμμάχους» με αντίστοιχο… κονδύλι.
Στα τέλη Μαΐου του 2018 ο ίδιος συνεργάτης φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τη Folli Follie.

Οι διευκολύνσεις από πολιτικά πρόσωπα

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενήργησε ο ελεγκτικός οίκος Price Waterhouse Coopers  κοινοποίησε στην ανακρίτρια της υπόθεσης την έκθεση των ελεγκτών του, στην οποία φαίνεται να αξιοποιούνται στοιχεία από κατασχέσεις που έγιναν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εργαζομένων της  Folli Follie τα οποία παραπέμπουν σε συνεννοήσεις με πολιτικά πρόσωπα για διευκολύνσεις που επεδίωκαν στελέχη του Ομίλου τον Μάιο του 2018 και αφού είχε ξεσπάσει το λεγόμενο σκάνδαλο με τα οικονομικά δεδομένα της διεθνούς εταιρίας κοσμημάτων.
Στην έκθεση της PwC, που αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες, περιλαμβάνονται ή αξιοποιούνται σειρά από τα επίμαχα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία υπάλληλος της εταιρίας ενημέρωνε τον κατηγορούμενο πλέον για βαριά αδικήματα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, γιο του επίσης κατηγορούμενου ιδρυτή της FF Δημήτρη Κουτσολιούτσο, για τις επαφές και τις πιέσεις που ασκούσαν «άνθρωποι μας» ώστε να λήξει «ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία» των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει στην εισηγμένη εταιρία.
Στην ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία ο υπάλληλος κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην υπουργοί και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εμφανίζονται από τον αποστολέα να έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου είτε να παγώσει η υπόθεση της Follie Follie  είτε να εμποδιστούν συγκεκριμένες διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη είτε να ευνοηθούν εταιρίες του Ομίλου.

Η μεταβίβαση στη Βουλή

Τα στοιχεία που αξιολόγησε η PwC αποτελούν πλέον μέρους του αποδεικτικού υλικού που θα μελετήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης.
Ωστόσο το σκέλος της έκθεσης που περιέχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που είναι η αρμόδια να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε η υπόθεση να διαβιβαστεί στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα επίμαχα email,  ο υπάλληλος διαβεβαίωνε τον εργοδότη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που όπως και ο πατέρας του είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, πως «έχουμε ισχυρούς συμμάχους», επισημαίνοντας  ««αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή».
Ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με σύμβουλο  «που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση» ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο υλικό, φέρεται να του λέει «πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του» και να καταλήγει πως «έχει κάποιες ανάγκες».
Ο υπάλληλος, ο οποίος στο mail βάζει σε παρένθεση τον αριθμό 80 δίπλα στην λέξη "ανάγκες" αναφέρει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: «Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά.
Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.
Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές.
Δεν είμαι υπέρ, και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά.
Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τον λόγο σε κανένα».

Η εμπλοκή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σε άλλο email ο ίδιος υπάλληλος με παραλήπτη τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς και βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος, τα οποία φέρονται από τον γράφοντα να πιέζουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  να καθυστερήσει τις ενέργειες σε βάρος της FF . Μάλιστα αναφέρει ο υπάλληλος πως «Ο δε πρόεδρος  είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα)...».
Σημαντικό επίσης στοιχείο για την υπόθεση αποτελεί και  άλλο email του συγκεκριμένου υπαλλήλου, στις 29 Μαΐου 2018, στο οποίο ενημερώνει τον εργοδότη του για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Ο υπάλληλος επικαλείται συγκεκριμένο βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος για την πληροφορία της επικείμενης τροπολογίας.

Νέα Δημοκρατία για Folli Follie: Για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του

Για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις διαρροές που υπήρξαν για την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο της Folli-Follie.
Όπως αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, περιμένουμε εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
 
«Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του  και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.
Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.
Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία.
Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “μαγαζιού” και των φίλων του.
Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης