Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ΕΚΤ να αφήσει τις αγορές ομολόγων και να λάβει 2 αποφάσεις που θα αλλάξουν τα πάντα στην Ευρωζώνη

Morgan Stanley: Η ΕΚΤ να αφήσει τις αγορές ομολόγων και να λάβει 2 αποφάσεις που θα αλλάξουν τα πάντα στην Ευρωζώνη
Το πιο ισχυρό μέσο της ΕΚΤ είναι ο συντονισμός με τη δημοσιονομική πολιτική
Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που συχνά εγκλωβίζονται σε διχασμούς, τελείωσαν το 2020 σε υψηλό επίπεδο.
Ολοκλήρωσαν το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, συμφώνησαν σε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την εξασφάλιση εύκολων χρηματοδοτικών συνθηκών το επόμενο έτος.
Μαζί με ένα αξιόπιστο σύστημα διανομής εμβολίων, όλα αυτά προσθέτουν μια πολύ πιο ισχυρή προοπτική για το 2021, αναφέρει η Morgna Stanley.
Μια ισχυρή ανάκαμψη θα οδηγήσει στο τέλος των κινήτρων της ΕΚΤ, το οποίο, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζεται από το 2015.
Μόνο ένα πρόβλημα έχει: η χρόνια αδυναμία της ΕΚΤ να επιτύχει «πληθωρισμό, κάτω αλλά κοντά στο 2%» του στόχου πληθωρισμού.

Το πείραμα των ΗΠΑ

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 1% για τα περισσότερα από τα τελευταία οκτώ χρόνια, και οι αγορές αναμένουν ότι θα παραμείνει το ίδιο για την επόμενη δεκαετία.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Η πτώση του πληθωρισμού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα: οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν ο αναμενόμενος πληθωρισμός πέσει ταυτόχρονα, αφήνοντας αμετάβλητα τα αναμενόμενα πραγματικά επιτόκια.
Με την αποτελεσματικότητά της να διακυβεύεται, η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να παρομοιαστεί με την Τράπεζα της Ιαπωνίας ως θεσμικό όργανο διαρκώς σε πόλεμο με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, μια σημαντική μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, παραβλέποντας τέτοια επιχειρήματα, προσπαθεί να ξεπεράσει τον στόχο του πληθωρισμού, να δηλώσει τη νίκη και να δώσει ώθηση στο νωρίτερο κλείσιμο.

Το πρόβλημα με πολύ χαμηλό στόχο πληθωρισμού, εκτός από την αύξηση των πραγματικών επιβαρύνσεων του χρέους, είναι ότι δεν αφήνει πολύ περιθώριο για προσαρμογή των τιμών και των μισθών μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και τρωτά σημεία.
Και καθώς η Fed κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κινδυνεύει να μετατρέψει την ΕΚΤ ως μια κεντρική τράπεζα hawkish.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ, να μειώσει τις τιμές και να απογοητεύσει τους βασικούς εξαγωγείς όπως η Γερμανία - κάτι που θα σταματούσε ακόμη και τους συντηρητικούς.

Επικράτηση των προοδευτικών

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το πιθανότερο σενάριο είναι να κυριαρχήσουν οι doves, ειδικά δεδομένου του κινδύνου μακροπρόθεσμων οικονομικών ζημιών από την πανδημία.
Ο συμβιβασμός θα μπορούσε απλώς να εξαλείψει τη διφορούμενη ρήτρα «κάτω, αλλά πλησίον» που επισυνάπτεται στον τρέχοντα στόχο.
Λιγότερο πιθανό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed στην υιοθέτηση ενός μέσου στόχου πληθωρισμού - ο οποίος, προκαλώντας προσδοκίες για πληθωρισμό άνω του 2% τα επόμενα χρόνια, αντισταθμίζοντας αποτελεσματικότερα την τρέχουσα απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό.

Νέα εργαλειοθήκη

Όσον αφορά την εργαλειοθήκη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αντί να τροποποιεί τα φθαρμένα προγράμματα αγοράς και τραπεζικής πίστωσης, η ΕΚΤ πρέπει να αναζητήσει κάτι πιο τολμηρό για να βελτιώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Το πιο ισχυρό μέσο μπορεί να είναι ο συντονισμός με τη δημοσιονομική πολιτική.
Το ταμπού κατά του συντονισμού είχε νόημα σε έναν κόσμο με υψηλή ανάπτυξη, όπου η αντίληψη της συμπαιγνίας διακινδύνευε τον υψηλό πληθωρισμό.
Αλλά σε έναν κόσμο κοσμικής στασιμότητας, οι συνεχείς δημόσιες επενδύσεις θα είναι το κλειδί για την αύξηση της συνολικής ζήτησης και του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ πρέπει να είναι σαφής ότι θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση με τη δημοσιονομική πολιτική ακόμη και μετά την πανδημία.
Αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα - ο στόχος του πληθωρισμού και τα μέσα πολιτικής - θα ληφθούν υπόψη στην επικείμενη επισκόπηση της στρατηγικής της ΕΚΤ.
Η αναθεώρηση στα μέσα του 2021 θα είναι η πιο ισχυρή διακήρυξη πολιτικής της για ίσως τα επόμενα χρόνια, καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης