Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού προκάλεσε βίαιη και εύλογη διόρθωση σε τράπεζες -9% και ΧΑ -3,80% στις 769 μον. – Πωλήσεις από Citi, UBS, Morgan Stanley, Goldman

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού προκάλεσε βίαιη και εύλογη διόρθωση σε τράπεζες -9% και ΧΑ -3,80% στις 769 μον. – Πωλήσεις από Citi, UBS, Morgan Stanley, Goldman
Ο Γενικός Δείκτης στις 769 μονάδες, με την ζώνη των 760 – 750 μονάδων να αποτελεί την κρίσιμη ισχυρή στήριξη – Ισχυρή στήριξη για τις τράπεζες οι 460-450 μονάδες
(upd18)Ισχυρή πτώση - διόρθωση μετά την ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία, καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 769 μονάδες, με επίκεντρο τις επιθετικές ρευστοποιήσεις στο σύνολο των τραπεζών έως -9% αλλά και μη τραπεζικά blue chips με την Coca Cola -5%, Μotor Oil -4,81%, OΠΑΠ -3,94%....λόγω της μεγάλης ανησυχίας  που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο εντοπισμός μετάλλαξης του κορωνοϊού που αρχικώς ανιχνεύθηκε στην Βρετανία.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μέσω της Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές, εύλογη κίνηση καθώς είχαν σημειώσει σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα.
Οι πωλήσεις σημειώθηκαν με αξιόλογο τζίρο και όγκο απόδειξη του γενικότερου αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές, η διόρθωση πάντως αποτελεί θετική και ενδιαφέρουσα εξέλιξη βραχυπρόθεσμα.
Η διόρθωση ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και καλοδεχούμενη καθώς η αγορά είχε σημειώσει σημαντικές υπερβολές, οι οποίες σε κάποιο βαθμό εκτονώνονται βραχυπρόθεσμα.
Σημειώνεται, ότι η μετάλλαξη του COVID -19 εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα κράτη και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό με αποτέλεσμα να προκαλούνται αναταράξεις στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -3,3%...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 769 μονάδες με την ζώνη των 760 - 750 μονάδων να αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 480 μονάδων και ακολουθούν οι 460 - 450 μονάδες.  
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -9,52% και ακολούθησαν Alpha Bank -8,07%, Eurobank -5,32% και Εθνική -4,9%.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο Τραπεζικός Δείκτης το τελευταίο δίμηνο άνω του 100% οπότε αναμενόμενη ήταν η σημερινή διόρθωση με αφορμή τις εξελίξεις της πανδημίας καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους με το φόβο μην επιστρέψουμε στην προηγούμενη εικόνα του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, παραμένουν οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες το 2021 καθώς θα είναι έτος της τελικής εξυγίανσης τους όπου θα βρεθούν με μονοψήφια NPEs και θα προετοιμάζονται για την μεγάλη επαναφορά και  πλήρως εξυγιασμένες θα επανατοποθετηθούν στην οικονομία.
Με τον Ηρακλή 2 θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος τιτλοποιήσεων από τις ελληνικές τράπεζες μετά τον Απρίλιο του 2021 ενώ για τα νέα NPEs θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές από το κράτος για όσες τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια για την εξυγίανση.
Πιθανότατα να μην χρειαστεί πάντως γιατί το ύψος των νέων προβληματικών δανείων να μην ξεπεράσει τα 5 ή 6 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, το κράτος με την πολιτική των swaps στα ομόλογα προσφέρει ισχυρά έκτακτα κέρδη περίπου 700-850 εκατ υπολογίζεται στο σύστημα εάν τελικώς όλες οι τράπεζες ενεργοποιήσουν την διαδικασία.
Έχοντας πετύχει την οριστική εξυγίανση οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά και για να μειώσουν τα DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστήσουν ξανά τις τράπεζες επενδύσιμες υποστηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας και δημιουργώντας συνθήκες επενδυτικής ευφορίας στο χρηματιστήριο, για τους επενδυτές.

Ελεγχόμενες πωλήσεις  στην αγορά ομολόγων  

Ελεγχόμενες πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ελληνική αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,65% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 0,52% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 101 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -6,46% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,77%.
Λίγο μετά τις 12:30 με ισχυρές πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών  αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips καταγράφηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -12,53% και τον Γενικό Δείκτη στο -6,31%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,80% στις 769 μονάδες έχοντας υψηλό στις 793,88 μονάδες και χαμηλό 749,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 72,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 57,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,06 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,01 εκατ. ευρώ, η Coca Cola 6 χιλ. τεμάχια αξίας 154 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ.
Η  ΚΡΙ-ΚΡΙ 47 χιλ. τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 769 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 760 - 750 μονάδες και ακολουθούν οι 740-730 και η ζώνη των 720-710 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 805 μονάδες και ακολουθούν οι 820, οι 830-840 μονάδες και οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 480 μονάδων και ακολουθούν οι 460-450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 -530 μονάδες και ακολουθούν οι 560 μονάδες και οι 570 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου το επενδυτικό σχήμα που απέκτησε έναντι 75 εκατ. το 23,33% του Ελλάκτωρα σχεδιάζει εάν χρειαστεί, να καλύψει όλη την αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ αλλά και να αγοράσει το 10,3% της Reggeborgh εάν αποφασίσει να αποχωρήσει.
Εν τω μεταξύ η Reggeborgh θα εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου 2021 την εναλλακτική της πρόταση για την διοίκηση.
Συγκεκριμένα θα προτείνει τον Ευθύμιο Μπουλούτα για διευθύνοντα σύμβουλο – παλαιό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στο banking και στην MIG και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Άρη Ξενόφο επικεφαλής τόσο στο ΤΧΣ όσο και στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Ωστόσο η πρόταση της Reggeborgh δεν είναι βέβαιο εάν θα περάσει γιατί η Invesco θα αποδεδειχθεί ρυθμιστής των εξελίξεων.
Σημειώνεται ότι o Λ. Μπόμπολας κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και έχει option να πουλήσει στον ολλανδικό επιχειρηματικό όμιλο Reggeborgh τις μετοχές του με καταληκτική ημερομηνία αρχές Μαρτίου 2021.
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιήσει την option δίδεται ότι μπορεί η Reggeborgh να μην θέλει να δεσμευθεί σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν τα σχέδια της να αγοράσει μετοχές τις οποίες μπορεί εν συνεχεία να πουλήσει.
Άλλη ερμηνεία είναι ότι μπορεί να αγοράζει φθηνότερο από το χρηματιστήριο γιατί να σπεύσει να αγοράσει τις εν λόγω μετοχές.
Υπάρχει και 3η ερμηνεία που αναφέρει ότι η Reggeborgh άπαξ και έχει την option θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα προβεί την κατάλληλη στιγμή στις κινήσεις της.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η option εμπεριέχει… την αμφιβολία.
Ένας επενδυτής αγοράζει, δεν καλύπτεται εκ του ασφαλούς σε μια option την οποία υπό όρους μπορεί και να μην εξασκήσει.

Η Εθνική τράπεζα η έκπληξη του 2020

Η Εθνική τράπεζα αποτελεί την μεγαλύτερη θετική έκπληξη του 2020, όπως και η διοίκηση Παύλου Μυλωνά.
Οι λόγοι είναι οι εξής
1)Μόνο το 2020 θα εμφανίσει έκτακτα κέρδη 1,2 δισεκ. ευρώ από ομόλογα, Titlos και swaps ομολόγων
2)Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη θα ξεπεράσουν τελικά το 1 δισεκ. που ναι μεν στηρίζονται στα έκτακτα κέρδη αλλά στην πράξη ενισχύουν τα κεφάλαια καθώς η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι πολύ ισχυρή έστω και συγκυριακά, καθώς η εικόνα αυτή δεν θα επαναληφθεί το 2021.
3)Η Εθνική θα βρεθεί με 6,8 από 5,8 δισεκ. κεφάλαια λόγω της αυξημένης κερδοφορίας και επίσης το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από 4,6 δισεκ. θα μειωθεί περίπου 260-300 εκατ ευρώ στα 4,3 δισεκ. ευρώ.
4)Θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC έναντι 420 εκατ και το έκτακτο αυτό έσοδο θα το συμψηφίσει μαζί με τα κέρδη του 2021 με την επόμενη τιτλοποίηση που θα πραγματοποιήσει.
5)Στην τιτλοποίηση Frontier 6,2 δισεκ. NPEs η Εθνική τράπεζα κατάφερε κάτι… το ανεξήγητο αλλά αποδεικνύεται αληθινό.
Η Εθνική ως γνωστό ενέκρινε την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 6,2 δισεκ. ευρώ με στόχο να μειώσει τα NPEs κάτω από τα 4 δισεκ. περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ.
Επί της ουσίας και διαθέτοντας coverage ratio NPEs 56,7% αυτό σημαίνει ότι έχει προβλέψεις 56,7% στην ονομαστική αξία δηλαδή στο 100%.
Τα NPEs από 10,1 δισεκ. θα μειωθούν στα 3,9 δισεκ. καθιστώντας ουσιαστικά την Εθνική ως την τράπεζα με το μικρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων.
Η τιτλοποίηση Frontier ουσιαστικά θα πουληθεί στην dovalue κατά το βασικό σενάριο.
Η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική έχει δημιουργήσει μια ειδική διεύθυνση που ασχολείται με την υπόθεση τιτλοποίησης.
Η ομάδα αυτή, κατέφερε να επιτύχει το εξής απίστευτο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες να τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs, να εκδώσει 2,5 δισεκ. senior bond και 400 εκατ mezzanine, να αντισταθμίσει κάποιους κινδύνους κ.α. και όλα αυτά να μην έχουν κεφαλαιακή επίδραση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι η Εθνική τράπεζα θα τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs και θα την εντάξει στον Ηρακλή για να λάβει κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογο – senior bond – ύψους 2,5 δισεκ. χωρίς να δαπανήσει κεφάλαιο σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία η Εθνική τράπεζα δικαιολογεί χρηματιστηριακή αξία σε πρώτη φάση 2,6 ευρώ όπερ σημαίνει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 2,37 με 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο με βάση τα κέρδη του 2021… τα 2,6 ευρώ αποτελούν δίκαιη τιμή.
Εάν η Εθνική ενισχυθεί με αύξηση κεφαλαίου για να υποστηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια και απορροφήσει την Attica bank για να επιλυθεί και αυτό το κρυφό πρόβλημα, τότε το τραπεζικό σύστημα θα έχει εξυγιανθεί και θα συμμετέχει ενεργά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η επικαιρότητα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ο εντοπισμός μετάλλαξης στελέχου της Covid - 19, που εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα κράτη και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακοψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Eν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, με τη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές κυβέρνηση και επιστήμονες προσπαθούν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την επιδημία του κορωνοϊού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και της έναρξης των εμβολιασμών.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στις 26/12, με τους εμβολιασμούς να αρχίζουν την επόμενη, στις 27/12, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο).
Σήμερα Δευτέρα 21/12 αναμένεται να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν στηθεί ανά την επικράτεια, με το σχέδιο να αναφέρει πως εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει αρχίσει και ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους είναι άνω των 65 ετών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κύριο μέλημα των επιστημόνων είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς προειδοποιούν πως το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει ένα νέο, σφοδρό κύμα από τις αρχές του 2021.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα παραμείνουν καθ’όλη τη διάρκεια των εορτών, σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών. Άλλωστε οι πληροφορίες περί μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία φέρνει νέα μέτρα καθώς αυξάνεται σε 7 ημέρες από 3 που ήταν μέχρι πρότινος οι ημέρες της κατ’οίκον απομόνωσης για όσους έρχονται από τη Μ. Βρετανία ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να απαγορευθούν και οι πτήσεις από τη Μ. Βρετανία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 131.072, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.172 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/12 στις αγορές της Ασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,75%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,63% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,23%

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 21/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε αναστολή διεθνών πτήσεων και αβεβαιότητα για τις προοπτικές τη ανάκαμψης το 2021.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις που αφορούν τις διεθνείς μετακινήσεις, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.
Στον αέρα παραμένει η συμφωνία για το Brexit, ενώ στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο συμφώνησε σε ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας, ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι γερουσιαστές κατάφεραν να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -3,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -3,1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -3,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,3%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -1,2%, ο S&P στο -1,8%, ο Nasdaq στο -1,65% και το ETF GREC με απώλειες -4,08% (24,92 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με πτώση -4,9% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -8,07%, με όγκο 24,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0830 ευρώ, με πτώση -9,52% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5520 ευρώ, με πτώση -5,35% με όγκο 16,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7420 ευρώ, με πτώση -4,5% και με κεφαλαιοποίηση 331 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2020 ευρώ, με πτώση -6,05% και όγκο 724 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,64 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές  

Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Tέρνα Ενεργειακή, Viohalco.....
H Coca Cola έκλεισε στα 25,27 ευρώ, με πτώση -5% και κεφαλαιοποίηση στα 9,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,56 ευρώ, με πτώση -2,26% και αποτίμηση 5,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,06 ευρώ, με πτώση -2,55% και αποτίμηση 1,64 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,25 ευρώ, με πτώση -3,94% και αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,18 ευρώ, με πτώση -4,07% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,32 ευρώ, με πτώση -6,14% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,48 ευρώ, με πτώση -4,81% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με πτώση -4,67% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,88 ευρώ, με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 733 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,78 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με πτώση -7,01% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ελεγχόμενες πωλήσεις στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,65% - Προς έκδοση 30 ή 10 χρόνια στο 1,20% ή 0,65%

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφονται ελεγχόμενες πωλήσεις.
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ. ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 14 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021 η Ελλάδα θα εκδώσει ή 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,20% ή 10ετές με επιτόκιο 0,65%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,58% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,52%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,65% με το αμερικανικό 10ετές 0,90% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 108,57 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,01% ή 101 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,52%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  21 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,52%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/12/2020 στο -0,60% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,31% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,04% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,52% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης