Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα για τον Νέο Πτωχευτικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες - Τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα - Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ

Το χρονοδιάγραμμα για τον Νέο Πτωχευτικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες - Τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα - Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ
Τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα
Mε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας τίθεται σε ισχύ από 1η Μαρτίου για τους ιδιώτες ενώ από 1η Ιουνίου για τις επιχειρήσεις.
Τρίμηνη παράταση δίδεται για το πρόγραμμα γέφυρα (δείτε εδώ)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

H Κυβέρνηση προχωρά, σήμερα, σε στοχευμένες παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη διευκόλυνση δικαιούχων του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», καθώς και στην παράταση της έναρξης εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Ειδικότερα:

1ον. Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», για την επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας των πληγέντων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού:
Παρατείνεται κατά 3 μήνες, δηλαδή έως τις 31.3.2021:
- Η προθεσμία εντός της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους,  συνολικής διάρκειας 9 μηνών.
- Η προθεσμία έναρξης καταβολής της κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.
Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31.3.2021. Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η.4.2021.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 26.059 δικαιούχοι του προγράμματος, από τον προηγούμενο μήνα, επωφελήθηκαν από την πρώτη φάση πληρωμής της κρατικής επιδότησης, η οποία ανήλθε στα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση 42.449 δανείων.
Στα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να διενεργηθεί η επόμενη καταβολή κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους.

2ον. Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας
Παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του Νόμου, ως εξής:
α. Φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ: παρατείνεται για 5 μήνες η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.6.2021.
β. Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ: παρατείνεται για 2 μήνες η διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.3.2021.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το χρονοδιάγραμμα για τον Νέο Πτωχευτικό - 1η Μαρτίου 2021 για επιχειρήσεις, 1η Ιουνίου για ιδιώτες, 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα
 
Σε συμφωνία όπως φαίνεται καταλήγουν σε ότι αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, τράπεζες και κυβέρνηση.
Έτσι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές με κατάτμηση του νόμου,  που προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο με την κοινοτική οδηγία για τη "Δεύτερη Ευκαιρία" θα ισχύσει για μεν τις επιχειρήσεις από 1η Μαρτίου 2021 για δε τα φυσικά πρόσωπα η ισχύς αναμένεται να οριστεί την 1η Ιουνίου 2021.

Τρείς μήνες παράταση στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Συγχρόνως για τρεις μήνες δίδεται όπως όλα δείχνουν παράταση στο Πρόγραμμα- Γέφυρα όχι ως προς τη συνολική του διάρκεια που αυστηρά παραμένει 9 μήνες αλλά ως προς την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα που διαμορφώνεται στις 31η Μαρτίου.
Αυτή ωστόσο η παράταση θα ισχύσει για όσους πραγματοποίησαν αίτημα στην πλατφόρμα και η πλατφόρμα τους έκανε δεκτούς.
Δεν πρόκειται να υποβληθούν νέα αιτήματα.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο ομάδες δανειοληπτών:
Εκείνους που είχαν κόκκινα δάνεια και διαπραγματεύονται με τις τράπεζες τη ρύθμιση των δανείων αυτών και εκείνους που βρίσκονται σε μορατόρια και αναμένεται τα μορατόρια αυτά να λήξουν μέσα στο διάστημα που ακολουθεί.
Ετσι η ισχύς του προγράμματος θα μετρήσει για 9 μήνες από την ημερομηνία έναρξης με ληκτική ημερομηνία για τους τελευταίους την 31.12.21.

Πιέσεις από τους θεσμούς

Οι αλλαγές αυτές σε ότι αφορά τη δεύτερη ευκαιρία προκύπτουν κυρίως λόγω ενός πλήθους 53 αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν από Υπουργεία Γραμματείες και Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνει ο νόμος λειτουργικός αλλά και επειδή θα πρέπει να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ιδιαίτερα για τους ιδιώτες για τους οποίους δεν υπάρχει προηγούμενο από την κείμενη νομοθιεσία.
Συγχρόνως θα πρέπει να γίνουν λειτουργικές οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο .
Και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η λειτουργικότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού ίσχυε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά για τους ιδιώτες τα προβλήματα στην εφαρμογή που ξεκινάει από το μηδέν είναι αρκετά.
Ως βέβαιο πρέπει να θεωρείται πάντως  πως οι θεσμοί πιέζουν και απαιτούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία και ξεκινά μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Το θέμα της λειτουργίας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα είναι ακανθώδες και θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.
Η δεύτερη ευκαιρία κανονικά θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου ωστόσο η πανδημία δεν επέτρεψε στις εξελίξεις να κινηθούν με την απαραίτητη ταχύτητα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης