Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Σχέδια για αυστηρότερα lockdown – Το χρονοδιάγραμμα και η απροθυμία υγειονομικών για το εμβόλιο - Μείωση κρουσμάτων, 4.102 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Σχέδια για αυστηρότερα lockdown – Το χρονοδιάγραμμα και η απροθυμία υγειονομικών για το εμβόλιο -  Μείωση κρουσμάτων, 4.102 οι νεκροί
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία του πληθυσμού
(upd) Με εφαρμογή σκληρών τοπικών lockdown και επιπλέον μέτρα τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, που πυροδοτούν και έντονες αντιδράσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση η περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.
Εξάλλου σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι, τα σκληρά τοπικά lockdown ενδέχεται να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές, εάν διαπιστωθεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο.  
«Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη», αναφέρει η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το βράδυ του Σαββάτου (20/12/2020) επενέβη η αστυνομία στη Δυτική Αττική, προκειμένου οι πολίτες να υποβληθούν σε τεστ για τον Covid -19.
Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται η φάση αποκλιμάκωσης, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (19/12/2020) 901 νέα κρούσματα και 58 θανάτους στην Ελλάδα, αριθμοί εμφανώς μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Συνολικά 4.102 νεκρούς μετρά η χώρα από την έναρξη της πανδημίας. 
Στους 534 ανέρχονται οι ασθενείς, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται για το υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Πολλοί οι υγειονομικοί που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν θέλουν να το κάνουν το εμβόλιο για τον ιό.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, ωστόσο -όπως προκύπτει από τα στοιχεία 12 δημόσιων νοσοκομείων που προβλήθηκαν από τον ΑΝΤ1  το ποσοστό των υγειονομικών που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς, το 36,42% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ το 61,81% δηλώνει αρνητικό.
Στην Καρδίτσα, τα ποσοστά είναι 41,59% και 58,41% αντίστοιχα.
Το χαμηλότερο ποσοστό υγειονομικών που δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν εμφανίζεται στο νοσοκομείο της Λάρισας και είναι 22,93%.
Εξάλλου σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.

Επέμβαση της αστυνομίας στη Δυτική Αττική

Επιστρατεύτηκε η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου (20/12/2020) στη Δυτική Αττική, καθώς η προσέλευση των πολιτών στα σημεία, όπου διενεργούνται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Οι αστυνομικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους και σταματούσαν τα οχήματα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Προέτρεπαν τους πολίτες να μπουν σε ουρά αναμονής για το τεστ, για να υπάρχει επαρκές δείγμα ώστε να καταλάβουν οι ειδική ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.
Οι έλεγχοι, που διενεργούνται στην Ελευσίνα, χαρακτηρίζονται ως σαρωτικοί.

Μόσιαλος: Η μετάλλαξη του Covid έχει αυξήσει τη διασπορά – Πόσο θα διαρκέσει το lockdown

Το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στη μετάλλαξη του Covid -19 στη Βρετανία, που επέφερε και το lockdown επιπέδου 4 στο Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία.
«Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο.
Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί.
Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Για το ενδεχόμενο ο ιός να έχει ξεφύγει και σε άλλες χώρες εκτός Βρετανία, σημείωσε, πως αυτό θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν επηρεάζει το εμβόλιο η μετάλλαξη
 
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ, Μόσιαλος επικαλούμενος τα επιστημονικά δεδομένα από τη Βρετανία, είπε, πως δεν επηρεάζεται η δράση του από τη μετάλλαξη του ιού.
Για τα εμβόλια τόνισε  πως έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειές τους.
Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. «Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα.
Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές.
 
Lockdown: Όλα θα εξαρτηθούν από την τήρηση των μέτρων

Σχετικά με το lockdown και το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, ο καθηγητής είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.
Για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε παραπάνω.

Πέτσας για ρεβεγιόν: Θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας - Ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown

Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων και θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας το Σάββατο 19/12 στον ΣΚΑΙ αναφερόμενος, ανέφερε ότι το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».
Όπως είπε, "το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο.
Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα.
Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα.
Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος.
Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος  διασποράς του ιού".
Ξεκαθάρισε ότι και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο και πως "δεν  υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων".
Ακόμη, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», ενώ για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες» σημείωσε πως «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα.
Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές.
Μακάρι να μην χρειαστεί».
"Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη", ανέφερε  ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε και εάν τα μέτρα τηρούνται, αποδίδουν και δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν.
Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη της τήρησης των μέτρων παράλληλα με το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί πρώτος και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο - Mάρτιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας.
Ο ίδιος σημείωσε πως είναι  πολύ σημαντικό μέτρο το μέτρο που ανακοινώθηκε για δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό και εξήγησε ότι  μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr από τη Δευτέρα, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί.
Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ για το θέμα της μείωσης του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το αφορολόγητο, επεσήμανε ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί όταν κλείσει η χρονιά.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης – Καλό να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Γενάρη

«Είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης», ανέφερε  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι  η δύσκολη περίοδος είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι χειρότερος, αλλά και συνιστώντας ότι καλό είναι να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
«Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.
Κατά τον ίδιο, οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.
Ακόμη, ο  κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης και πλέον,  ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88,  που σημαίνει ότι  ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, αν και «οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά».
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει μέχρι τον Μάιο να έχουμε μέτρα προστασίας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Γώγος: Δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των 9 ατόμων στο σπίτι για ρεβεγιόν

«Είναι τετελεσμένο γεγονός» και δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των 9 ατόμων στο σπίτι για ρεβεγιόν, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων,  Χ. Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συμπεριφορές στις γιορτές και πρότεινε να είναι το λιγότερο δυνατόν τα άτομα στις κόκκινες περιοχές, όπως την Δ. Αττική.
«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων, δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό».
Σημείωσε ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, έχει μπει μέσα στις οικογένειες και σε κλειστό περιβάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα.
Για την Δυτική Αττική , αφού ανέφερε πως υπάρχει ανοδική τάση στα κρούσματα, έκανε λόγο για μια δύσκολη περιοχή, καθώς έχει κάποιους οικισμούς από διάφορες κοινότητες που είναι λίγο απρόσεχτες και έχουν εκ φύσεως μια συμπεριφορά λίγο συγκεντρωτική,  δηλαδή μαζεύονται σε σπίτια κ.α. , και «άρα θα πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή επιτήρηση στις περιοχές αυτές και κυρίως πολλά τεστ».

Μαζικά rapid test

Η επέκταση των μέτρων του lockdown σε τοπικό επίπεδο δεν αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» της κυβέρνησης στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας και της διασποράς του νέου κορωνοϊού.
Η μαζική πραγματοποίηση rapid test σε τυχαία «κομμάτια» του πληθυσμού έρχεται να προστεθεί στη «φαρέτρα» των ειδικών.
Το σχέδιο μαζικών rapid test μέσω δηλώσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα testing.gov.gr αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην καταγραφή του επιπέδου της διασποράς, καθώς μέσω των στοιχείων που θα προκύψουν, θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι την ευχέρεια να εκτιμήσουν με πιο έγκυρα και ρεαλιστικά δεδομένα την κατάσταση.
Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για τα μέτρα και την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει, θα είναι περισσότερο στοχευμένη.

Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό - Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας του εθνικού εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό, με το κυβερνητικό επιτελείο να προσθέτει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πλάνο για την πρωτόγνωρη, αυτή διαδικασία.

Task force

Για λόγο αυτό, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα φιλοξενεί εφεξής «μια μεγάλη ομάδα» εργασίας του project, καθώς η task force για τον εμβολιασμό αποτελείται από τις ηγεσίες και αρμόδια στελέχη των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
Η επίλεκτη, αυτή, ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να ομοιογενοποιηθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς ο χρόνος για την έναρξη της πανευρωπαϊκής κούρσας εφαρμογής του εμβολίου τρέχει ήδη αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε ήδη  η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.

Το χρονοδιάγραμμα

Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:
-26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα
-27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού - Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.
15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού

Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση - Έναρξη μαζικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.
Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.

Προτεραιότητες

Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.
Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει πολλάκις ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα εμβόλια Ν1 και Ν2 στη χώρα μας «θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά

-οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
-φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
-Πολίτες άνω των 65, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.

Υποδομές και ρόλοι

Με νωπές τις εικόνες από τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες σχεδόν «πολικές» θερμοκρασίες, στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:
-όροι ασφαλούς μεταφοράς,
-χώροι σωστής αποθήκευσης,
-τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα,
ενώ στην διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.

Νέο δίδυμο

Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης.
Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ξεκινά πρόγραμμα μαζικών rapid tests - Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

Πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, ανακοίνωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον.
Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.
Η συμμετοχή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες.
Στόχος είναι οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια να φτάσουν τους 12.000 ανά ημέρα.
Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19  θα κλείνονται μέσω SMS.
Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, αφμ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού.
Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης.
Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση.
Ωστόσο, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να έρθει  σε επαφή με τον γιατρό του.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image

Στους 4.102 οι νεκροί

 Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (19/12) ακόμα  901 νέα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥΥ στις 19 Δεκεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ κατέληξαν 58 άνθρωποι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
Image
5196 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38050 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
534 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1654 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Image
Image
Αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική - Κοζάνη

Τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική  και την Κοζάνη κρίθηκαν άκρως απαραίτητα.
Συγκεκριμένα, για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας και το νομό Κοζάνης ισχύουν τα εξής:
1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα έκτακτα μέτρα για τις γιορτές

Το σχέδιο της κυβέρνησης – δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα -  προβλέπει αυστηρούς κανόνες στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέροντας ρητά πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω 9 ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες καθώς και ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις από νόμο σε νομό.
Βάσει των όσων προβλέπονται, θα επιτρέπεται συνάθροιση μέχρι  9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εάν δεν έχει τη διάθεση να διανυκτερεύσει στο σπίτι που μεταβαίνει.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ποιοι εξαιρούνται

Βάσει των κυβερνητικών μέτρων, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, αν και προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους

Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες

Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν επίσης και τρεις Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλειστούς ναούς ή για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.
Σημειώνεται πως στα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης