Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παύει η λειτουργία δύο προξενείων στη Ρωσία – Λόγω COVID-19 είχαν μειωθεί ή ανασταλεί οι δραστηριότητές τους

ΗΠΑ: Παύει η λειτουργία δύο προξενείων στη Ρωσία – Λόγω COVID-19 είχαν μειωθεί ή ανασταλεί οι δραστηριότητές τους
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo, αποφάσισε να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Γεκατερίνμπουργκ
Tη λειτουργία δύο προξενείων τους στη Ρωσία θα παύσουν οι ΗΠΑ ,όπως  ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ανασταλεί ή μειωθεί οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον πρεσβευτή John Sullivan, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo, αποφάσισε να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Γεκατερίνμπουργκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του State Department σε ανακοίνωση που απεστάλη το Σάββατο 19/12 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία»,  δεν επηρεάζει τα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.
Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απαντώντας αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τα δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα δύο προξενεία μπορεί να κλείσουν, ανέφερε πως είχε αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και μειώσει τις δραστηριότητες σε αυτό στην Γεκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας κινούνται σε τεντωμένο σχοινί  λόγω ζητημάτων που εκτείνονται από τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία μέχρι τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι χάκερς που εκτιμάται ότι εργάζονταν για τη Ρωσία κατηγορούνται για ευρεία ηλεκτρονική επίθεση σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες.
Ο ίδιος ο Μ. Pompeo Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή 18/12 ότι είναι «σχεδόν ξεκάθαρα» προφανές ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση αυτή.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη.
Τέλος, την Πέμπτη 17/12 στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin δήλωσε ότι ελπίζει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden θα βοηθήσει να επιλυθούν κάποια από τα δύσκολα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης