Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε συναγερμό το FBI από την επίθεση Ρώσων χάκερς - Για τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση μιλά η CISA - Δηλώσεις Pompeo

ΗΠΑ: Σε συναγερμό το FBI από την επίθεση Ρώσων χάκερς - Για τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση μιλά η CISA - Δηλώσεις Pompeo
Οι χάκερ χτύπησαν σε τρεις πολιτείες και το υπουργείο Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Τη Ρωσία ότι είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται πίσω από την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, κατηγόρησαν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, με τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο».

Pompeo: Mπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα

«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ Pompeo, την Παρασκευή 18/12, κατά τη διάρκεια της εκπομπής The Mark Levin Show, του πολιτικού σχολιαστή Mark Levin.
Ο Pompeo κατήγγειλε μια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα, η οποία συνίστατο κυρίως, με τη χρήση λογισμικού, «στην διείσδυση σε συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης».
Πάντως, η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει,  καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, εκτός των ΗΠΑ, εξέλιξη που ενισχύει εκ νέου τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Marco Rubio, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε  στο δίκτυο Fox News την Παρασκευή  18/12 πως «ήταν μια μεγάλη επίθεση.
Θα έλεγα ότι μάλλον βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».
Μάλιστα, ο Marco Rubio έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου», επίθεση και  για «μια σοβαρή απειλή για το ομοσπονδιακό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κρίσιμες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα».
Σημειώνεται ότι η Microsoft ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 17/12 ότι ενημέρωσε πάνω από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων.
«Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith στο ιστολόγιο της εταιρείας.
Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προειδοποίησε ο Brad Smith πως «ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό είναι βέβαιο», «δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο».
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, ίσως και νωρίτερα.

Προειδοποίηση CISA

Για σοβαρό κίνδυνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, μίλησε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (CISA), μετά και την  επίθεση (στις 17/12) που δέχτηκαν πολλές αμερικανικές υπηρεσίες από χάκερς.
Αν και η CISA δεν έχει πει καταλήξει για το ποιος πιστεύει ότι είναι ο «δράστης της επίμονης απειλής», αλλά πολλοί ειδικοί επισημαίνουν τη Ρωσία.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές τι έχουν κάνει οι χάκερ πέρα από την πρόσβαση σε μυστικά κυβερνητικά δίκτυα των ΗΠΑ και την παρακολούθηση δεδομένων.
Η κορυφαία Yπηρεσία Κυβερνοασφάλειας προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις προέρχονται από εξαιρετικά επιδέξιους και εξειδικευμένους hackers και η αντιμετώπισή τους αποδεικνύεται περίπλοκη και δύσκολη.
Σύμφωνα με τη Cisa, έχουν υποστεί ζημιά ζωτικής σημασίας υποδομές, ενώ έχει παραβιασθεί η ασφάλεια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Η Cisa δεν αποκάλυψε εάν έχουν κλαπεί ή εκτεθεί προσωπικά ή απόρρητα δεδομένα.

Η επίθεση στο υπουργείο Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας, το οποίο διατηρεί το απόθεμα πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών, δέχτηκε επίθεση μέσω Διαδικτύου από χάκερ.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας διαπίστωσαν παραβίαση και ενήργησαν κατά πάγια τακτική, ενημερώνοντας το Κογκρέσο.
Πιθανολογείται δε πως οι χάκερ συνδέονται με τη Ρωσία.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, εντόπισαν ύποπτη δραστηριότητα σε δίκτυα που ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (FERC), στα ομοσπονδιακά εργαστήρια Sandia και Los Alamos στο Νέο Μεξικό, στην Ουάσιγκτον στο Γραφείο Ασφαλών Μεταφορών, αλλά και στο Richland Field Office του υπουργείο Ενέργειας.
Οι χάκερ προξένησαν μεγάλες ζημιές ειδικά στη FERC.
Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες αξιολογούν τα δίκτυα και προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι χάκερ κατάφεραν να ολοκληρώσουν την επίθεσή τους.

Οι χάκερ χτύπησαν σε τρεις πολιτείες

Στο μεταξύ, πέρα από το υπουργείο Ενέργειας και Πυρηνικής ασφάλειας, οι Ρώσοι φέρονται να χτύπησαν σε άλλες τρεις πολιτείες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργισμένη αντίδραση του Joe Biden.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου σχετικά με «αυτό που φαίνεται να είναι μια μαζική παραβίαση διαδικτυακής ασφάλειας και έχει δυνητικά χιλιάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών των ΗΠΑ και οντοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Θέλω να είμαι σαφής:
Η κυβέρνησή μου θα καταστήσει την κυβερνοασφάλεια κορυφαία προτεραιότητα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.
Δεσμεύω να τιμωρήσω σκληρά αυτούς που ευθύνονται για αυτή την παραβίαση».
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Microsoft την προηγούμενη ημέρα για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού στα συστήματά της.

Οι έρευνες του FBI

Το FBI δήλωσε την Τετάρτη 16/12 ότι «διερευνά και συλλέγει πληροφορίες για να αποδώσει ευθύνες και να εντοπίσει τους υπεύθυνους των απειλών για τις ψηφιακές υποδομές».
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι έχουν κάνει οι hacker πέρα από την πρόσβαση σε απόρρητα κυβερνητικά δίκτυα και την παρακολούθηση δεδομένων ιδιωτών και επιχιερήσεων .
Οι hacker είχαν επίσης πρόσβαση σε συστήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, η οποία ελέγχει το απόθεμα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico, αναφέροντας ως πηγές Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίθεση στη Microsoft μέσω της SolarWinds

Η Microsoft υπέστη παραβιάσεις στο ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό διαχείρισης της SolarWinds, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη 18/12.
Όπως και με την επίθεση στον κυβερνοχώρο της SolarWinds, οι hackers διείσδυσαν σε προϊόντα της Microsoft και στη συνέχεια συνέχισαν την επίθεση, σύμφωνα με το Reuters, .
«Mπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εντοπίσαμε κακόβουλα λογισμικό στα προϊόντα της SolarWinds στο περιβάλλον μας, το οποίο απομονώσαμε και αφαιρέσαμε.
Δεν έχουμε εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία πρόσβασης σε υπηρεσίες ή δεδομένα πελατών», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNBC (18/12).
Η Microsoft δήλωσε ότι περισσότεροι από 40 δίκτυα πελατών της είχαν παραβιαστεί κατά την επίθεση.
«Ενώ περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν θύματα σε επτά επιπλέον χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε ένα blog.
«Επιθέσεις έγιναν στον Καναδά και το Μεξικό στη Βόρεια Αμερική. Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη •και το Ισραήλ και τα ΗΑΕ στη Μέση Ανατολή.
Ο αριθμός και η τοποθεσία των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται» σημείωσε.
Ο Smith πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι η συνήθης περίπτωση κατασκοπείας» και «ενώ οι κυβερνήσεις κατασκοπεύουν η μια την άλλη επί αιώνες, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που έθεσε σε κίνδυνο την αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογικών προϊόντων και την ευρύτερη οικονομία.

Biden: Μέρος της εθνικής άμυνας η κυβερνοασφάλεια

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεσμεύτηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 να καταστήσει την κυβερνοασφάλεια βασικό τομέα όσον αφορά την αντίληψη της ασφάλειας για την κυβέρνησή του.
«Δεν αρκεί να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Πρέπει κατά πρώτο λόγο να αποτρέπουμε τους αντιπάλους μας από την πραγματοποίηση σημαντικών διαδικτυακών επιθέσεων», δήλωσε ο Biden μέσω της ομάδας μετάβασης.
«Θα το κάνουμε αυτό, μεταξύ άλλων, επιβάλλοντας σημαντικό κόστος σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τέτοιες κακόβουλες επιθέσεις στις ψηφιακές μας υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού με τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας.
Οι αντίπαλοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι, ως Πρόεδρος, δεν θα ανεχθώ τέτοιες επιθέσεις ενάντια στο έθνος μας».
Ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος έχει σιωπήσει για την κυβερνοεπίθεση, απείλησε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου ότι θα ασκήσει veto στη νομοθεσία για τις αμυντικές δαπάνες, ο οποίος περιλαμβάνει χρήματα για την πρόληψη τέτοιων κυβερνοεπιθέσεων.

ΗΠΑ: Παύει η λειτουργία δύο προξενείων στη Ρωσία

Tη λειτουργία δύο προξενείων τους στη Ρωσία θα παύσουν οι ΗΠΑ ,όπως  ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ανασταλεί ή μειωθεί οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον πρεσβευτή John Sullivan, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo,  αποφάσισε να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Γεκατερίνμπουργκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του State Department σε ανακοίνωση που απεστάλη το Σάββατο 19/12 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των «συνεχιζόμενων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία»,  δεν επηρεάζει τα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.
Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απαντώντας αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τα δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα δύο προξενεία μπορεί να κλείσουν, ανέφερε πως είχε αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και μειώσει τις δραστηριότητες σε αυτό στην Γεκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας κινούνται σε τεντωμένο σχοινί  λόγω ζητημάτων που εκτείνονται από τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία μέχρι τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης