Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ πιθανό η Ρωσία να κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ πιθανό η Ρωσία να κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ
"Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ Pompeo
Τη Ρωσία ότι είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται πίσω από την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, κατηγόρησαν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, με τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο».
«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ Pompeo, την Παρασκευή 18/12,  κατά τη διάρκεια της εκπομπής The Mark Levin Show, του πολιτικού σχολιαστή Mark Levin.
Ο Pompeo κατήγγειλε μια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα, η οποία συνίστατο κυρίως, με τη χρήση λογισμικού, «στην διείσδυση σε συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης».
Πάντως, η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει,  καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, εκτός των ΗΠΑ, εξέλιξη που ενισχύει εκ νέου τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Marco Rubio, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε  στο δίκτυο Fox News την Παρασκευή  18/12 πως «ήταν μια μεγάλη επίθεση.
Θα έλεγα ότι μάλλον βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».
Μάλιστα, ο Marco Rubio έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου», επίθεση και  για «μια σοβαρή απειλή για το ομοσπονδιακό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κρίσιμες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα».
Σημειώνεται ότι η Microsoft ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 17/12 ότι ενημέρωσε πάνω από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων.
«Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith στο ιστολόγιο της εταιρείας.
Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προειδοποίησε ο Brad Smith πως «ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό είναι βέβαιο», «δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο».
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, ίσως και νωρίτερα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης