Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι κινεζικές παραγγελίες και οι κρατικές ενισχύσεις «ξαναζεσταίνουν» τη βιομηχανία

Γερμανία: Οι κινεζικές παραγγελίες και οι κρατικές ενισχύσεις «ξαναζεσταίνουν» τη βιομηχανία
Η ανάκαμψη των κινεζικών παραγγελιών αντισταθμίζει εν μέρει τις απώλειες από το lockdown από κοινού με τις ενισχύσεις
 Η υψηλή ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, οι θετικότερες προσδοκίες όσον αφορά τις εξαγωγές και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για τις εταιρείες που επλήγησαν από το lockdown έχουν οδηγήσει σε μια απροσδόκητη ανάκαμψη της αισιοδοξίας των γερμανικών επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ανήλθε στις 92,1 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 90,9 μονάδες το Νοέμβριο.
«Υπάρχει ικανοποίηση από την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest.
«Αντιμετωπίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 με λιγότερο σκεπτικισμό.
Το lockdown πλήττει σκληρά ορισμένους κλάδους της οικομίας.
Η γερμανική οικονομία δείχνει συνολικά την ανθεκτικότητά της».

Έως το δεύτερο τρίμηνο

Η Γερμανία επέβαλε ένα σκληρό lockdown στις 16 Δεκεμβρίου και ανάγκασε τις επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους να διακόψουν τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με το Ifo μόνο το 20% των εταιρειών έστειλαν τις απαντήσεις τους αφότου η Γερμανία αποφάσισε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε νέο lockdown.
Η επιβολή νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει συγκρατημένη στις αρχές του επόμενου έτους προτού επιταχυνθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η χειρότερη ύφεση από το Β΄ΠΠ

Η Melanie Debono, οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η γερμανική οικονομία θα ήταν δυνατόν να αποφύγει τη συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
«Όπως είπε, η επιβολή των πρόσφατων αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και το λιανεμπόριο θα εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους στο εγγύς μέλλον».
Όμως,πιστεύουμε τώρα ότι η οικονομική δραστηριότητα θα διευρυνθεί κατά το 4ο τρίμηνο χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα».
Η κυβέρνηση έχει παράσχει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει εταιρείες, νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία αναμένεται να βυθίσει τη Γερμανία στη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φέτος.

O ρόλος της Κίνας

Ο συνδυασμός της κρατικής βοήθειας και της αυξανόμενης ζήτησης γερμανικών αγαθών από την κινεζική οικονομία η οποία ανακάμπτει περιορίζει τη ζημία από τα δύο lockdowns, δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Liechtenstein.
«Η κινεζική οικονομία κερδίζει ταχύτητα δεδομένης της μεγάλης ζήτησης στο εξωτερικό που σχετίζεται με την πανδημία.
Αυτή περιλαμβάνει μάσκες, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη με μεγάλη ζήτηση από Ευρωπαίους και Αμερικανούς καταναλωτές», σημειώνει.
«Οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν γερμανικά αυτοκίνητα και οι κινεζικές εταιρείες γερμανικά μηχανήματα».

Ύφεση και lockdown

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι δεν παρασύρονται από τις αισιόδοξες αναγνώσεις του Ifo, επειδή η οικονομία είναι πιθανό καταγράψει ύφεση στο πρώτο τρίμηνο 20201 εάν η Γερμανία παρατείνει το σκληρό lockdown της μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Παρά το καλό επίπεδο των βιομηχανικών παραγγελιών, εξακολουθεί να κυριαρχεί η ζοφερή κατάσταση στην οικονομία, σημείωσε ο Alexander Krueger, επικεφαλής οικονομολόγος της Bankhaus Lampe.
Το lockdown αναστρέφει την οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που μόνο θετικό δεν είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης