Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρή ανοδική διόρθωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης με θετικές ειδήσεις από τη Γερμανία

Μικρή ανοδική διόρθωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης με θετικές ειδήσεις από τη Γερμανία
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με οριακή άνοδο στο -0,58%, αφού όμως νωρίτερα είχε φθάσει έως το -0,54%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου
Με ανοδική διόρθωση έκλεισαν την εβδομάδα την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 οι ομολογιακές αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αποδυνάμωσαν την τάση των επενδυτών για ασφάλεια, ήτοι την αναζήτηση ασφαλούς ενεργητικού.
Ο δείκτης Ifo του γερμανικού ινστιτούτου αυξήθηκε αυτό το μήνα στις 92,1 μονάδες από 90,9 το Νοέμβριο, βελτίωση που σχετίζεται με την αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών και τη βελτίωση των προοπτικών για τις εξαγωγές.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με οριακή άνοδο στο -0,58%, αφού όμως νωρίτερα είχε φθάσει έως το -0,54%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου.

Θετική τάση

«Τα παραπάνω στοιχεία πιστοποιούν τη θετική τάση των τελευταίων ημερών οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Αναμένουμε πάντως ότι η απόδοση του γερμανικού θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, γύρω από το -0,50%, έως το τέλος του έτους, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.
Το τελευταίο πενθήμερο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, καταγράφοντας άνοδο επτά μονάδων βάσης.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης (16/12), στον απόηχο των καλύτερων των προσδοκώμενων στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για Δεκέμβριο
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν φυσιολογική τη διόρθωση στις αποδόσεις καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και δεν θα ξαφνιάζονταν εάν η ανοδική κίνηση συνεχιζόταν και τις επόμενες ημέρες.
Άλλωστε και η προοπτική άμεσης έγκρισης νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το αμερικανικό Κογκρέσο εντός του Σαββατοκύριακου ευνοεί την τάση ανάληψης ρίσκου και τη φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα.

Τα ομόλογα του νότου

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,54%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Δεκεμβρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την 1η του μηνός.
Αντίστοιχη άνοδο και στην Ισπανία, με την απόδοση της 10ετίας στο 0,04%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωπεριφέρεια κατέγραψε ωστόσο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που επέστρεψε στο 0,64%, κίνηση που traders θεωρούσαν αναμενόμενη. Στο 0,08% και η απόδοση του πενταετούς.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 179 εκατ. ευρώ τα 151 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66%, από 0,58%, έναντι -0,57 του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23% από 1,17%.
Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2232 δολ. από το επίπεδο των 1,2266 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Βρετανία

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, διαμορφούμενη κοντά στο 0,25%, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν φθάσει ξανά σε αδιέξοδο, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες.
Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Michel Barnier δήλωσε ότι έχουν απομείνει «ελάχιστες ώρες» για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία με τις διαφωνίες ως προς την αλιεία να σκιάζουν τις προοπτικές για μία επιτυχή κατάληξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης