Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγξει για πρώτη φορά την Τράπεζα της Ελλάδος

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγξει για πρώτη φορά την Τράπεζα της Ελλάδος
Το ευρύ πρόγραμμα ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για το 2021 παρουσιάστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου
Στο ελληνικό κοινοβούλιο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 από το πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά το ευρύ πρόγραμμα ελέγχων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για το 2021.
Από κόσκινο θα περάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.), ακόμη και -για πρώτη φορά- στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου του ερχόμενου έτους (2021) που παρουσίασε ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα.

Τι αλλάζει από το 2021

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων του ερχόμενου έτους (η διαδικασία παρουσίασης στη Βουλή προβλέπεται για πρώτη φορά μετά την ισχύει του νόμου 4700/2020) που παρουσίασε ο κ. Σαρμάς είναι μεγάλος ο κατάλογος των ελέγχων που θα γίνουν από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακόμη και σε οργανισμούς οι οποίοι για πρώτη φορά θα δεχθούν «τις επισκέψεις» των δικαστών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.Στον μακρύ κατάλογο στον στοχευμένων ελέγχων, μεταξύ των άλλων, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, ο ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών), 25 καταστήματα κράτησης (φυλακές), δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης που λειτουργούν σε μικρά νησιά, κ.λπ.
Μάλιστα, για πρώτη φορά θα ελεγχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ως προς αυτό ο κ. Σαρμάς ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου».

Νοσοκομεία και έσοδα

Επιπροσθέτως θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Μάλιστα οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν επιπρόσθετα με ένα ευρύτερο, μείζον και επίκαιρο βλέμμα, όπως είναι αυτό της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενόψει της πανδημίας του Covid-19.
Ειδικότερα, θα ελεγχθούν τα κριτήρια για τη διάθεση δημόσιων πόρων για τις ΜΕΘ, ενώ θα μπουν στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα έσοδα κρατικών νοσοκομείων, όπως και εάν το ενοποιημένο νοσήλιο έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό κόστος νοσηλείας.
Ο Ιωάννης Σαρμάς, αναπτύσσοντας στην Επιτροπή Θεσμών το πρόγραμμά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή σε ζητήματα ακεραιότητας», ενώ τόνισε ότι για τους ελέγχους έχουν επιστρατευθεί «η θεωρία των παιγνίων, ο διαφορικός λογισμός και η ανάλυση επικινδυνότητας στηριγμένη στη θεωρία των πιθανοτήτων», αλλά και εάν κριθεί αναγκαίο «θα επιστρατευθούν ακόμη -εκεί που χρειάζεται- και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνη, ώστε να εντοπίσουμε τους λογαριασμούς που ελέγχουμε ύποπτες παρεκκλίσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης