Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου για την πλέον εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σε ομοσπονδιακές υποδομίες - Υποψίες για Ρωσους hackers

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου για την πλέον εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σε ομοσπονδιακές υποδομίες - Υποψίες για Ρωσους hackers
Η κλίμακα μιας περίπλοκης στις ομοσπονδιακές υποδομές των ΗΠΑ που ανακαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι φάνηκε - Σε κίνδυνο οι ονοσπονδιακές υποδομές
 Η κλίμακα μιας περίπλοκης κυβερνοεπίθεσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που ανακαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι φάνηκε εξ αρχής.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις υποδομές (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) δήλωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 ότι η απειλή «θέτει σοβαρό κίνδυνο τις υποδομές της ομοσπονδιακή κυβέρνηση»
Πρόσθεσε ότι «οι κρατικές, τοπικές, φυλετικές και εδαφικές κυβερνήσεις, καθώς και κρίσιμες δημόσιες υποδομές και άλλοι οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα» κινδυνεύουν επίσης.
H CISA πιστεύει ότι η επίθεση ξεκίνησε τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2020
Έκτοτε, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση, όπως επιβεβαιώνουν τα υπουργεία Ενέργειας και Εμπορίου μέχρι στιγμής.
«Η απομάκρυνση των απειλών από παραβιασμένα περιβάλλοντα θα είναι πολύ περίπλοκη και δύσκολη», δήλωσε η CISA.

Υπουργείο Ενέργειας και πυρηνικές υποδομές

Στόχος επίθεσης από hackers έγινε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της χειρότερης κυβερνοεπίθεσης που έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση.
Το υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των πυρηνικών όπων, φαίνεται όμως ότι το οπλοστάσιο πυρηνικών δεν έχει επηρεασθεί από την κυβερνοεπίθεση.
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Microsoft την προηγούμενη ημέρα για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού στα συστήματά της.
Οι υποψίες στρέφονται στη ρωσική κυβέρνηση, αν και η Μόσχα αρνείται οιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση.
Εκτός από το υπουργείο Ενέργειας, τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικονομικών όπως και το υπουργείο Εμπορίου έγιναν στόχοι κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τους αξιωματούχους την Κυριακή.
Η κορυφαία Yπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών(Cisa) προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις προέρχονται από εξαιρετικά επιδέξιους και εξειδικευμένους hackers και η αντιμετώπισή τους αποδεικνύεται περίπλοκη και δύσκολη.

Πυρηνικός εξοπλισμός

Σύμφωνα με τη Cisa, έχουν υποστεί ζημιά ζωτικής σημασίας υποδομές, ενώ έχει παραβιασθεί η ασφάλεια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Η Cisa δεν αποκάλυψε εάν έχουν κλαπεί ή εκτεθεί προσωπικά ή απόρρητα δεδομένα.
Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι λειτουργίες ασφαλείας που αφορούν τον πυρηνικό εξοπλισμό δεν επηρεάσθηκαν από την επίθεση.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχόλιο του CNBC.
Το FBI δήλωσε την Τετάρτη 16/12 ότι «διερευνά και συλλέγει πληροφορίες για να αποδώσει, να ακολουθήσει και να διαταράξει τους υπεύθυνους παράγοντες απειλής».
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι έχουν κάνει οι hacker πέρα από την πρόσβαση σε μυστικά κυβερνητικά δίκτυα και την παρακολούθηση δεδομένων.
Οι hacker είχαν επίσης πρόσβαση σε συστήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, η οποία ελέγχει το απόθεμα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico, αναφέροντας αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.


www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης